Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Στο μικροσκόπιο της γενικής συνέλευσης τα προβλήματα στις Εισαγγελίες της χώρας

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Στο μικροσκόπιο της γενικής συνέλευσης τα προβλήματα στις Εισαγγελίες της χώρας
Για μεγάλα οργανικά κενά των δικαστικών υπαλλήλων μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Ελ. Μιχαηλίδης
Την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στις Εισαγγελίες της χώρας εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), Ελευθέριος Μιχαηλίδης, κατά τις εργασίες της σημερινής 34ης τακτικής γενικής συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Όπως σημείωσε, για τα πλημμελήματα απαιτούνται 5 χρόνια και για τα κακουργήματα 15 χρόνια, κατάσταση που πλέον δεν μπορεί να συνεχιστεί και χρειάζεται να γίνουν αλλαγές.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε αίθουσες, δεν μπορούμε να δικάσουμε και ο κόσμος ανησυχεί και είναι θλιβερό τόσα χρόνια να μην έχει γίνει καμία προσπάθεια για να υπάρξει κτίριο», ενώ πρότεινε να πάρουν αίθουσες από το Ναυτοδικείο, το Στρατοδικείο, καθώς «πρέπει να μια βρεθεί λύση, μεγάλες δίκες δεν πρόκειται να τελειώσουν ποτέ και η Ευρώπη μας καταδικάζει συνεχώς για καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων και έχει δίκιο».
Επιπλέον, ο κ. Μιχαηλίδης μίλησε για μεγάλα οργανικά κενά των δικαστικών υπαλλήλων που μόνο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ανέρχονται στα 300, ενώ ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος τόνισε ότι  πρέπει να αλλάξει ο τρόπος επιλογής των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων, ώστε αυτές να γίνονται από τους ίδιους τους δικαστές και εισαγγελείς και όχι από την εκάστοτε Κυβέρνηση, όπως επίσης και  η θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να καλύπτεται από τον εισαγγελικό κλάδο και όχι από τον δικαστικό.
Ανέφερε μάλιστα και μια σειρά από προσωπικές, όπως τις χαρακτήρισε σκέψεις, λέγοντας ότι για την αποσυμφόρηση των φυλακών, οι οποίες έχουν 11.000 κρατούμενους, εκ των οποίων οι 3.400 είναι προσωρινά κρατούμενοι μπορεί να μειωθεί το ανώτατο όριο προφυλάκισης (18μήνο), ενώ για μέρος των οικονομικών εγκλημάτων να προβλέπονται μόνο διοικητικές κυρώσεις και όχι ποινικές.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτ. Φυτράκης, έκανε λόγο για συνεχή κυβερνητική προσπάθεια κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων και στελέχωσης των δικαστηρίων, αλλά και αναφορά στις πρόσφατες αυξήσεις των θέσεων των εισαγγελικών λειτουργών όλων των βαθμών και στη δημιουργία του Ευρωπαίου εισαγγελέα.
Ο κ. Φυτράκης υπογράμμισε ότι μετά από χρόνια υστερήσεων επήλθε μισθολογική αποκατάσταση για τους δικαστές και εισαγγελείς, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναμόρφωσης των Κωδίκων και η λειτουργία των τηλεδιασκέψεων μεταξύ των δικαστηρίων και φυλακών, κ.α.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ανέφερε ότι υπήρχαν από το 2014 υποθέσεις, οι οποίες δεν είχαν χρεωθεί και μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ήταν μη χρεωμένες 80.000 υποθέσεις και σήμερα εκκρεμούν προς χρέωση 14.500 υποθέσεις, ενώ η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, αναφέρθηκε στην αξιοπιστία της Δικαιοσύνης και σημείωσε ότι οι ίδιοι οι δικαστές πρέπει να περιφρουρήσουν τόσο την Δικαιοσύνη όσο και την προσωπική αξιοπιστία τους, ανεξάρτητα από τους εξωγενείς παράγοντες.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης