Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γιατί ο σοσιαλοδημοκράτης Zaev (FYROM) κλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα; - Έχει αποκρύψει στοιχεία για την συμφωνία των Πρεσπών

Γιατί ο σοσιαλοδημοκράτης Zaev (FYROM) κλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα; - Έχει αποκρύψει στοιχεία για την συμφωνία των Πρεσπών
H συμφωνία των Πρεσπών έχει αποδοκιμαστεί πλήρως από την πλειοψηφία των ελλήνων σε ποσοστό 75% με 78% αλλά παρ΄ όλα αυτά η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την υποστήριξε παραχαράσσοντας την ιστορία.
Ο πρώην δήμαρχος της Στρώμνιτσας και σημερινός πρωθυπουργός της FYROM Zoran Zaev και ενώ έχει κατηγορηθεί για συνωμοσία με ξένες μυστικές υπηρεσίες διατηρεί καθ΄ όλη την πορεία της πολιτικής του καριέρας καλή σχέση με τους Αλβανούς και ξένους πολιτικούς.
Έτσι εξηγείται γιατί οι Αλβανοί στήριξαν την απαράδεκτη για τα ελληνικά συμφέροντα συμφωνία των Πρεσπών.
Οι Αλβανοί πήραν γραμμή και από τον αμερικανικό παράγοντα που έχει ισχυρή παρουσία ενώ οι περισσότεροι ηγέτες της ευρωζώνης, το ΝΑΤΟ ασχολήθηκαν δεόντως με το δημοψήφισμα στην FYROM για το Μακεδονικό.
Ποτέ άλλοτε δεν έχουν ασχοληθεί τόσο πολύ οι ευρωπαίοι για ένα διμερές ζήτημα όσο για το όνομα της FYROM και την συμφωνία των Πρεσπών.
Εάν αναζητήσει κανείς πόσες φορές έχουν παρέμβει οι ευρωπαίοι για θέματα που άπτονται της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής π.χ. οι συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και στην Κύπρο θα διαπιστώσει ότι έδωσαν δυσανάλογη βαρύτητα στο ζήτημα της FYROM σε σχέση με άλλα μείζονα θέματα της ευρύτερης περιοχής.
Ο στόχος όμως ήταν η FYROM πάσει θυσία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ εν συνεχεία οπότε εύλογα οι ευρωπαίοι και αμερικανοί στην προσπάθεια τους να αποτρέψουν διείσδυση του ρωσικού παράγοντα τον οποίο και κατηγόρησαν για υπονομευτικό ρόλο…στήριξαν τον Zaev.
Ορθώς η Ρωσία κταηγορεί την δύση ότι χρημάτισε βουλευτές της FYROM για να ψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών, πλήθος στοιχείων προκύπτουν που δείχνουν ότι ακολουθήθηκαν διαδικασίες που προσβάλουν την δημοκρατία.
H συμφωνία των Πρεσπών έχει αποδοκιμαστεί πλήρως από την πλειοψηφία των ελλήνων σε ποσοστό 75% με 78% αλλά παρ΄ όλα αυτά η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την υποστήριξε παραχαράσσοντας την ιστορία.
Ο σοσιαλδημοκράτης Zaev εσχάτως έχει κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα προκαλώντας και παραβιάζοντας την συμφωνία των Πρεσπών που ούτως ή άλλως η ελληνική κοινωνία κατά πλειοψηφία έχει καταδικάσει.
Ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Zaev επιτίθεται και προκαλεί σχετίζεται με τα ψέματα, την παραπληροφόρηση στην οποία έχει επιδοθεί προς τον λαό των Σκοπίων.
Οι σκοπιανοί έχουν υποστεί ακραία παραπληροφόρηση από τον Zaev, τους έχει πει ψέματα και τώρα που αυτά τα ψέματα έχουν καταστεί αντιληπτά επιδίδεται σε ακρότητες και προκαλεί την Ελλάδα για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης.
Ο Zaev είναι ένας αμφισβητήσιμος πολιτικός της FYROM, παραπληροφόρησε τον λαό του γιατί π.χ. τους είχε παρουσιάσει την συμφωνία ως μεγάλη νίκη των σκοπιανών αλλά π.χ. τους απέκρυψε ότι η έννοια μακεδόνας και μακεδονική γλώσσα που επικαλείται επί της ουσίας δεν υφίστανται.

Κλιμακώνεται και η εσωτερική κόντρα στην Ελλάδα για το Μακεδονικό

Ήδη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος αποκάλεσε νεκρή την συμφωνία των Πρεσπών καθώς συστηματικά παραβιάζεται.
Ταυτόχρονα έσπασε το μορατόριουμ με τον Αλέξη Τσίπρα τον έλληνα πρωθυπουργό ότι δεν πέσουν οι τόνοι για το ζήτημα του μακεδονικού.
Η πραγματικότητα είναι ότι και στην ΝΔ υποστηρίζουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να καταρρεύσει καθώς οι συνεχείς προκλήσεις Zaev θα κλιμακώσουν την ένταση και θα δημιουργήσουν ψυχρότητα στις σχέσεις Ελλάδος και FYROM.
Η ΝΔ θα ήθελε να κλείσει το όλο θέμα ο Τσίπρας ώστε όταν ο Μητσοτάκης θα αναλάβει την εξουσία να αναγνωρίσει ότι δεν μπορεί να αμφισβητήσει την συμφωνία.
Ωστόσο η κυβέρνηση δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να στηρίξει την συμφωνία των Πρεσπών καθώς και το Ποτάμι αρχίζει να αμφισβητεί πολλές παραμέτρους.
Ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι λόγω Μακεδονικού θα μπορούσαν να προκηρυχθούν εκλογές στην Ελλάδα τον Μάρτιο 2019 και όχι τον Μάιο ή Οκτώβριο 2019.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα εάν ο Zaev συνεχίσει τις απαράδεκτες προκλήσεις θα υποχρεωθεί να ανακαλέσει την αντεθνική συμφωνία των Πρεσπών.
Βέβαια για την ώρα θα δώσει η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδος μάχη για να παραμείνει πιστή στην συμφωνία των Πρεσπών.
Αλλά εάν ο Zaev επιμείνει να προκαλεί ούτε ο Τσίπρας θα μπορεί να στηρίξει κάτι τόσο εξόφθαλμα προκλητικό.
Ίσως η κατάρρευση της συμφωνίας των Πρεσπών να εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Ελλάδος αλλά οι πιέσεις που θα ασκηθούν από ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ευρώπη στην Ελλάδα και την FYROM θα είναι ασφυκτικές.

Η αριθμητική των Ναι

Για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή χρειάζεται 151 βουλευτές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145.
Οι ΑΝΕΛ με τους 7 βουλευτές τους, έχουν ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχοντας καταστήσει σαφές πως θα αποχωρίσουν από την κυβέρνηση μόλις έρθει προς ψηφοφορία στη Βουλή η Συμφωνία.
Από τους 7 αυτούς, ο Παπαχριστόπουλος διαμηνύει πως θα πάει απέναντι στην κομματική γραμμή, πως θα ψηφίσει τη Συμφωνία και κατόπιν θα παραδώσει την έδρα του ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση της Έλενας Κουντουρά.
Θολό είναι και το τι θα πράξουν οι Κ. Ζουράρις, ο οποίος έχει πει ότι είναι κατά της Συμφωνίας αλλά δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ρίξει την κυβέρνηση και Β. Κόκκαλης, ο οποίος δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.
Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών έχουν ταχθεί επίσης η ανεξάρτητη βουλευτής και υφ. Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, οι οποίοι έχουν πει ότι θα ψηφίσουν βάζοντας αστερίσκους.
Την πρόθεση του να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει εκφράσει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της ΔΗΣΥ, Θ. Θεοχαρόπουλος, βάζοντας και αυτός τον αστερίσκο ότι για να το πράξει αυτό, θα πρέπει η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα πάει αμέσως σε εκλογές.
Συνεπώς, και βάσει του πιο λογικού σεναρίου, εάν υποθέσουμε ότι ικανοποιούνται όλες οι προϋποθέσεις που θέτουν οι θετικά «διακείμενοι» βουλευτές και τελικά η Έλενα Κουντουρά επιλέγει και αυτή να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, τότε τα Ναι αθροίζονται σε 150.
Άρα καθίσταται εξαιρετικά σημαντικό τι θα αποφασίσουν να πράξουν τελικά οι 6 βουλευτές του Ποταμιού, καθώς από τη θέση τους θα εξαρτηθεί και η τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σημειώνεται πως από τους 6 συνολικά βουλευτές του Ποταμιού, οι 4 (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Δανέλλης, Λυκούδης) έχουν τοποθετηθεί θετικά παρά τις επιφυλάξεις τους υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα την ψηφίσουν.

Τι ανέφερε η συμφωνία των Πρεσπών

1.Το επίσημο όνομα θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα και θα χρησιμοποιείται erga omnes, όπως προβλέπεται στη συμφωνία. Το σύντομο όνομα θα είναι «Βόρεια Μακεδονία».

2.Η ιθαγένεια θα είναι Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

3.Η επίσημη γλώσσα θα είναι η «μακεδονική γλώσσα» όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977, και περιγράφεται στο άρθρο 7 (3) και (4) της παρούσας συμφωνίας.
4.Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7 της συμφωνίας.

5.Οι κωδικοί χώρας για τις πινακίδες αυτοκινήτου θα είναι NM και NMK.
Για όλους τους άλλους σκοπούς κωδικοί χώρας παραμένουν οι ΜΚ και MKD, όπως επισήμως αποδόθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό τυποποίησης.

Το άρθρο 7 της συμφωνίας αναφέρει:

1.Τα μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και ιστορική κληρονομιά.

2.Αναφορικά με την Ελλάδα, με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας Ελλάδας αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.

3.Αναφορικά με την ΠΓΔΜ, με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο παραπάνω εδάφιο (άρθρο 7.2)

4.Η ΠΓΔΜ σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα της, η Μακεδονική γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Επίσης, τα δύο μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά της ΠΓΔΜ δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής της Ελλάδας.

Στο άρθρο 2 της συμφωνίας προβλέπεται ότι η Ελλάδα δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη της γείτονος υπό το νέο όνομα και τις ορολογίες σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς που η Ελλάδα είναι μέλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης