Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Πρόωρες εκλογές σήμερα (9/12) στην Αρμενία, καθώς ο Pashinyan ψάχνει μία νωπή λαϊκή εντολή

Reuters: Πρόωρες εκλογές σήμερα (9/12) στην Αρμενία, καθώς ο Pashinyan ψάχνει μία νωπή λαϊκή εντολή
Oι κάλπες άνοιξαν στις 8:00 το πρωί τοπική ώρα και αναμένεται να κλείσουν στις 20:00 το βράδυ
Οι πολίτες της Αρμενίας άρχισαν να προσέρχονται στις κάλπες σήμερα Κυριακή 9/12 για τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στις οποίες ο προσέφυγε ο πρωθυπουργός Nikol Pashinyan, αναζητώντας νωπή λαϊκή εντολή, όπως μεταδίδει το Reuters.
O Pashinyan ανήλθε στην εξουσία εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς, ενώ είχε φυλακιστεί το 2008, όταν ήταν εκδότης εφημερίδας και κατηγορήθηκε τότε για υποκίνηση ταραχών.
Παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 2018, έτσι ώστε να διαλυθεί το κοινοβούλιο και να προκηρυχθούν οι πρόωρες εκλογές.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 8:00 το πρωί τοπική ώρα και αναμένεται να κλείσουν στις 20:00 το βράδυ.
Πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι απολύθηκαν και μερικοί συνελήφθησαν μετά την αλλαγή εξουσίας.
Δικαστήριο διέταξε, μάλιστα, εκ νέου την Παρασκευή 7/12 την κράτηση του πρώην προέδρου Robert Kocharyan με κατηγορίες για απόπειρα διατάραξης της συνταγματικής τάξης.
Ο ίδιος είχε συλληφθεί ξανά τον Ιούλιο του 2018, αλλά αφέθηκε ελεύθερος έναν μήνα μετά και η υπόθεση πήγε στο εφετείο.
Είναι ο δεύτερος πρόεδρος στην ιστορία της Αρμενίας και είχε αυτό το αξίωμα από το 1998 ως το 2008 όταν έγιναν και τότε μαζικές διαδηλώσεις, καθώς υπήρχαν υποψίες για νοθεία στις εκλογές.
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει, εξάλλου, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ακόμα από το 2017 και ο Pashinyan υποστηρίζει ότι οι εκλογές είναι μία ευκαιρία για να αποτυπωθεί καλύτερα το νέο πολιτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί.
Εννέα κόμματα και δύο συνασπισμοί παίρνουν μέρος στις εκλογές και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Συμμαχία που περιλαμβάνει και το κόμμα του Pashinyan Kοινωνικό Συμβόλαιο θα κερδίσει μία καθαρή πλειοψηφία.
Όταν είχε αναλάβει την εξουσία ο Pashinyan είχε υποστηρίξει ότι δεν θα κάνει μεγάλες αλλαγές στην εξωτερική πολιτική και είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα διαταράξει τους δεσμούς με τη Μόσχα.
Η Αρμενία έχει στρατιωτική βάση της Ρωσίας και είναι και οικονομικός της σύμμαχος.
Ο Pashinyan είχε υποστηρίξει επίσης ότι θα μείνει δεσμευμένος στο υπάρχον καθεστώς για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Αυτονομιστές από το Ναγκόρνο Καραμπάχ είχαν διακηρύξει το 1991 την ανεξαρτησία τους από το Αζερμπαϊτζάν σε μία σύγκρουση αμέσως μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
Αν και επιτεύχθηκε κατάπαυση του πυρός το 1994, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στα σύνορα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης