Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίσιμες ώρες για το Brexit - Διαψεύδει το Λονδίνο τα περί αναβολής της ψηφοφορίας (11/12)

Κρίσιμες ώρες για το Brexit - Διαψεύδει το Λονδίνο τα περί αναβολής της ψηφοφορίας (11/12)
Η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθεί κανονικά την Τρίτη, δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός για το Brexit
Διαψεύδει η βρετανική κυβέρνηση το δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Times περί αναβολής της κρίσιμης ψηφοφορίας την ερχόμενη Τρίτη (11/12) στο Κοινοβούλιο για την επικύρωση της συμφωνίας εξόδου της χώρας από την ΕΕ.
Η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθεί κανονικά την Τρίτη, δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός για το Brexit Kwasi Kwarteng.
«Εξ όσων αντιλαμβάνομαι θα έχουμε μια ψηφοφορία την Τρίτη και υπολογίζουμε να κερδίσουμε τη ψηφοφορία αυτή» δήλωσε ο Kwarteng στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
«Έχουμε μια καλή ευκαιρία να κερδίσουμε», είπε.
Νωρίτερα δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας ανέφερε, πως η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May αναμένεται να αναβάλει την ψηφοφορία και να μεταβεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα επιδιώκοντας να πετύχει καλύτερους όρους για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Οι Sunday Times αναφέρουν ακόμα ότι αρκετοί υπουργοί σχεδιάζουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit και αποκαλύπτει και τα ονόματα των David Lidington και David Gauke ως δύο εξ αυτών που είναι πίσω από τη συγκεκριμένη κίνηση.
Κι αυτό διότι η Theresa May έχει καταλάβει ότι η έκταση της ήττας της θα είναι τέτοια, που θα οδηγήσει σε ανατροπή της κυβέρνησής της
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May αναμένεται να αναβάλει την ψηφοφορία της Τρίτης 11/12 για την επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit και να μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να ζητήσει καλύτερους όρους από την ΕΕ, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο την εφημερίδα Sunday Times.
H αγγλική εφημερίδα επικαλείται με τη σειρά της υπουργούς και συνεργάτες, που ισχυρίζονται ότι η May θα ανακοινώσει σήμερα Κυριακή 9/12 την αναβολή της ψηφοφορίας.
Κι αυτό διότι η πρωθυπουργός έχει καταλάβει ότι θα χάσει στην ψηφοφορία και ότι η έκταση της ήττας της θα είναι τέτοια, που θα οδηγήσει σε ανατροπή της κυβέρνησής της.
H Μay θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την προσεχή εβδομάδα για να ζητήσει από την ΕΕ καλύτερους όρους για τη Βρετανία, μετά τις προειδοποιήσεις υπουργών ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να εγκριθεί από το κοινοβούλιο η συμφωνία.
Εκπρόσωπος της May είχε πει, πάντως, την Παρασκευή 7/12 ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί κανονικά, όπως έχει προγραμματιστεί, παρά το γεγονός ότι κάποιοι βουλευτές ζητούν να αναβληθεί.
Με το μέλλον της να κρέμεται από μία κλωστή, η ίδια η May έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η συμφωνία της είναι η μόνη που μπορεί να υπάρξει και δεν υπάρχει εναλλακτική, παρά μόνο το ζοφερό ενδεχόμενο της μη συμφωνίας.
Αλλά η πίεση προς την πρωθυπουργό αυξήθηκε το Σαββατοκύριακο, μετά την παραίτηση του βουλευτή Will Quince εξαιτίας της συμφωνίας και με τους Sunday Times να αναφέρουν ότι αναμένονται κι άλλες παραιτήσεις.
Ένας υπουργός δήλωσε, μάλιστα, στην εφημερίδα ότι θα παραιτηθεί αν η συγκεκριμένη συμφωνία έρθει προς ψήφιση και οι Times υποστηρίζουν ότι άλλοι δύο υπουργοί ετοιμάζονται επίσης να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου.
Οι Sunday Times αναφέρουν ακόμα ότι αρκετοί υπουργοί σχεδιάζουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit και αποκαλύπτει και τα ονόματα των David Lidington και David Gauke ως δύο εξ αυτών που είναι πίσω από τη συγκεκριμένη κίνηση.

Εργατικοί: Είμαστε έτοιμοι να σχηματίσουμε κυβέρνηση μειοψηφίας 

Στο μεταξύ οι Εργατικοί του Jeremy Corbyn ρίχνουν περισσότερο «λάδι στη φωτιά» με τo βουλευτή του κόμματος JohnTricket να δηλώνει σε συνέντευξή του στο Sky News ότι «το Εργατικό Κόμμα είναι έτοιμο να συγκροτήσει μία κυβέρνηση μειοψηφίας, εάν χρειαστεί».
Διευκρίνισε πως ενώ ένα δεύτερο δημοψήφισμα είναι πλέον πιο πιθανό από ποτέ, οι Εργατικοί προτιμούν τη λύση των γενικών εκλογών, στην περίπτωση που τελικά η συμφωνία της May με τους 27 απορριφθεί από τη βρετανική Βουλή.
«Είμαστε έτοιμοι για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, εάν αυτό είναι αναγκαίο. Και θα μπορούσε να καταστεί αναγκαίο την Τετάρτη το πρωί» ανέφερε ο Tricket, προσθέτοντας ότι το κόμμα που θα επιδιώξει επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης με στόχο να πάει τη χώρα μπροστά «σε μία πολύ καλύτερη κατεύθυνση».                                                                               

Barcley: Η May θα παραμείνει πρωθυπουργός 

Την πεποίθησή του ότι «η Theresa May μπορεί να παραμείνει πρωθυπουργός ακόμη κι αν χάσει την κρίσιμη ψηφοφορία για τη συμφωνία για το Brexit» εξέφρασε ο νέος υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Stephen Barclay.
Μιλώντας στο BBC ο Barkley απάντησε στις πληροφορίες σχετικά με την πιθανότητα η πρωθυπουργός να αναβάλλει την ψηφοφορία, την οποία όπως φαίνεται θα χάσει, και να επιστρέψει στην ΕΕ ώστε να ζητήσει περισσότερες παραχωρήσεις, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση είναι επικεντρωμένη στην ψηφοφορία, η οποία θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί».
«Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη και η πρωθυπουργός αγωνίζεται για εμάς και θα παραμείνει στον θώκο» υπογράμμισε.

DUP: Η May πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες τη συμφωνία για το Brexit

Νέα διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες αξιώνει από την Theresa May το κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση. Έχοντας εκφράσει σοβαρές διαφωνίες για τη συμφωνία για το Brexit που έχει κάνει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, το DUP υπ[υποστηρίζει ότι την Τρίτη αυτή η συμφωνία δεν θα περάσει από το βρετανικό Κοινοβούλιο και καλό θα είναι να κατατεθεί νέα εγκαίρως.
«Ο δρόμος προς τα εμπρός για την πρωθυπουργό είναι να επιστρέψει στις Βρυξέλλες» δήλωσε στο SkyNews ο Nigel Dodds , επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος στο βρετανικό κοινοβούλιο.
«Αυτό για το οποίο είμαστε πρώτα απ΄ όλα αποφασισμένοι να κάνουμε είναι να ηττηθεί η κυβερνητική σημαντική ψηφοφορία για τη συμφωνία αυτή», είπε ο Dodds για την τρέχουσα συμφωνία της May.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης