Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος: Επιβάλλεται η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου

Παυλόπουλος: Επιβάλλεται η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου
Τι ανέφερε από την Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος


«Έχουμε εμπράκτως αποδείξει, Κύπρος και Ελλάδα, Ελλάδα και Κύπρος, επιθυμούμε ειλικρινώς και δη το ταχύτερο δυνατό, αφού η όλη εκκρεμότητα παρατείνει την τραγωδία και το μαρτύριο της Κύπρου και του Κυπριακού Λαού,  την δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος.
Ο κ. Παυλόπουλος από την Κύπρο, μιλώντας στο μνημόσυνο για τα 10 χρόνια από το θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας ότι «η λύση αυτή πρέπει να σέβεται, στο ακέραιο και στο σύνολό τους, από την μια πλευρά το Διεθνές Δίκαιο και από την άλλη το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το εξ αυτού απορρέον Κεκτημένο».
«Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, επιβάλλεται και εκ του ότι οιαδήποτε διαφορετική εκδοχή αφενός θα έθετε εν αμφιβόλω την ομαλή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Διεθνούς Κοινότητας, κυρίως δε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.
Και, αφετέρου, θα οδηγούσε στην διαμόρφωση ενός εξαιρετικά αρνητικού προηγουμένου και για την Διεθνή Κοινότητα, πολύ δε περισσότερο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την πληρότητα της κυριαρχίας των κρατών-μελών της κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Παυλόπουλο η λύση του Κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να διασφαλίζει στην Κυπριακή Δημοκρατία, τουλάχιστον, τα εξής χαρακτηριστικά:
1.Οργάνωση με χαρακτηριστικά ομοσπονδιακού κράτους, και μόνο, αφού κάθε μορφής συνομοσπονδία είναι αδιανόητη ως προς τις θεσμικές προδιαγραφές, στις οποίες πρέπει να υπακούει κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διασφαλίζει αποτελεσματικώς την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.
2. Μια και ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, συνακόλουθα δε μια και ενιαία υπηκοότητα των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
3.Δυνατότητα πλήρους άσκησης, εκ μέρους των οργάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της εσωτερικής και εξωτερικής της κυριαρχίας.
Το αναγκαίο, κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τούτο χαρακτηριστικό αποκλείει , επεσήμανε ο πρόεδρος Παυλόπουλος , «τόσο την παραμονή στο Κυπριακό έδαφος στρατευμάτων κατοχής όσο και εγγυήσεις τρίτων».
Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ακόμη ότι δέκατο μνημόσυνο του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας (2003-2008) , Τάσσου Παπαδόπουλου «μας βρίσκει όλους -όλον τον Ελληνισμό- παρόντες και ενωμένους στην μεγάλη εθνική μας υπόθεση, για την οποία ο Τάσσος Παπαδόπουλος αγωνίσθηκε, αόκνως και με συνέπεια, ως το τέλος της ζωής του: Την υπόθεση που αφορά την οριστική δικαίωση της μαρτυρικής Κύπρου, μεσ’ από την πλήρη αποκατάσταση της Ελευθερίας, της Ακεραιότητας και της Κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ακόμη, σημείωσε ότι σήμερα είμαστε όλοι οι Έλληνες παρόντες και ενωμένοι, στηρίζοντας, σταθερά και με ειλικρίνεια, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον φίλο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος  «έχει αναλάβει, με θάρρος και αποφασιστικότητα, να φέρει σε πέρας αυτή την μεγάλη αποστολή».
Έκανε μια σύντομη αναφορά στην ζωή και δράση του Τάσσου Παπαδόπουλου δηλώνοντας ότι η ιστορική αλήθεια επιβάλλει την αναγνώριση πως «όλη η ζωή του υπήρξε ένας αγώνας για την Κύπρο και, ταυτοχρόνως, ένα όραμα για την Ελευθερία, την Ακεραιότητα και την Κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας», ενώ στάθηκε και στην στάση του αείμνηστου προέδρου το 2004 για το σχέδιο Ανάν αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού, το οποίο είπε πως «αντιμετώπισε με γνήσιο δημοκρατικό τρόπο, όπως άλλωστε ταιριάζει στον Ελληνισμό και στο Ελληνικό Πνεύμα που γέννησε την Δημοκρατία».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης