Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: «Ισορροπημένο» διάγγελμα Macron σήμερα 10/12 με επίκεντρο τα κίτρινα γιλέκα

Γαλλία: «Ισορροπημένο» διάγγελμα Macron σήμερα 10/12 με επίκεντρο τα κίτρινα γιλέκα
Σε σημαντικές ανακοινώσεις τη Δευτέρα (10/12) θα προβεί ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron
(upd5) Την απάντηση της στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» προετοιμάζει η γαλλική κυβέρνηση, καθώς σήμερα Δευτέρα (10/12) στις 21:00 ώρα Ελλάδας θα λάβει χώρα η πολυαναμενόμενη παρέμβαση του Emmanuel Macron, η οποία κατά τους πολιτικούς αναλυτές θα είναι ισορροπημένη και θα προσπαθήσει να πείσει τους πολίτες της χώρας για την αναγκαιότητα εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος....
Σύμφωνα με το Ελιζέ, ο Γάλλος πρόεδρος θα ανακοινώσει συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα για την ικανοποίηση των διαδηλωτών.    
Στο πλαίσιο αυτό ο Macron συναντάται τη Δευτέρα το πρωί (10/12) με εκπροσώπους των εργοδοτών και των συνδικάτων.
Σε σημαντικές ανακοινώσεις τη Δευτέρα θα προβεί ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Benjamin Griveaux στην τηλεόραση του LCI.
Ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την ημέρα και το περιεχόμενο του διαγγέλματος Macron.
«Το να θεωρήσουμε ότι θα αρκούσε να δώσουμε μια επιταγή στα άτομα αυτά, είναι αρκετά περιφρονητικό, είναι αρκετά συγκαταβατικό», συνέχισε ο Griveaux  υπενθυμίζοντας ορισμένα από τα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας του Macron, ανάμεσα στα οποία και ο αγώνας κατά του «περιορισμού κατ΄οίκον».
«Οι λύσεις που οφείλει κάποιος να βρει πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα του κάθε ατόμου.
Σχεδόν κατά παραγγελία.
Η οργή που εκφράζουν είναι καμία φορά πολύ διαφορετική από τη μία περιφέρεια στην άλλη», πρόσθεσε.
Πάντως ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης παραδέχθηκε επίσης πως «προφανώς υποεκτιμήσαμε την ανάγκη των συμπολιτών μας να πάρουν τον λόγο, να πουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και να συνδεθούν με την οικοδόμηση των λύσεων».
Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Macron ανακοίνωσε στα τέλη Νοεμβρίου ότι θα ξεκινήσουν από τις 15 Δεκεμβρίου και μέχρι την 1η Μαρτίου «συζητήσεις» σε τοπικό επίπεδο.
Ο Macron έχει ήδη αναστείλει την προγραμματισμένη αύξηση του φόρου καυσίμων, αλλά η κίνηση αυτή δεν αρκούσε για να τερματίσει το κίνημα διαμαρτυρίας των «κίτρινων γιλέκων», το οποίο συν τοις άλλοις απαιτεί χαμηλότερους φόρους, υψηλότερους κατώτατους μισθούς και μεγαλύτερες συντάξιμες αποδοχές.

Συνάντηση με εργοδότες και συνδικάτα

Συνάντηση με εκπροσώπους συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων καθώς και με τοπικούς αξιωματούχους θα έχει τη Δευτέρα (10/12) ο Emmanuel Macron, σύμφωνα με πηγές της γαλλικής προεδρίας.
Η συνάντηση, η οποία θα λάβει χώρα περίπου στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδας), ακολουθεί ένα τέταρτο Σαββατοκύριακο βίαιων ταραχών ανάμεσα στα κίτρινα γιλέκα και την αστυνομία, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες ζημιές στο Παρίσι αλλά και σε άλλες γαλλικές πόλεις.
«Ο πρόεδρος θέλει να φέρει μαζί όλες τις πολιτικές, τοπικές, οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για το έθνος, προκειμένου να ακούσει τις φωνές και τις προτάσεις τους με σκοπό να τους φέρει σε δράση», ανέφεραν πηγές της γαλλικής προεδρίας στο Reuters.

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο
 
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Jean Yve Le Drian, που κατέχει σημαντικό ρόλο στην αριστερή πτέρυγα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κάλεσε σήμερα για ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» με τους Γάλλους.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ορίσει τώρα τη μεγάλη πορεία αυτού του κινήματος για να κατευθυνθεί προς ένα νέο απαραίτητο κοινωνικό συμβόλαιο», δήλωσε στο RTL.
Ο Le Drian είπε ακόμη πως ανησυχεί για τη γαλλική δημοκρατία και τους θεσμούς.
«Όταν ακούω ορισμένες δηλώσεις, ανησυχώ (...) ξέρω πόσο εύθραυστη είναι η δημοκρατία», δήλωσε ο  υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στις εκκλήσεις για «εξέγερση».
«Ο κίνδυνος είναι να τεθούν εν αμφιβόλω οι ίδιοι οι θεσμοί μας, η ζωή μας μαζί», προειδοποίησε.
Οι βιαιότητες που συνδέθηκαν με τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» είναι μια «καταστροφή» για την οικονομία, δήλωσε σήμερα από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire, ο οποίος έκανε λόγο για μια «κρίση του έθνους».
«Είναι μια καταστροφή για το εμπόριο, είναι μια καταστροφή για την οικονομία μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός, στη διάρκεια μιας επίσκεψης σε καταστήματα του Παρισιού την επομένη νέων επεισοδίων που σημειώθηκαν κατά την τέταρτη ημέρα κινητοποίησης, κάνοντας λόγο για «μια κοινωνική κρίση», «μια δημοκρατική κρίση» και «μια κρίση του έθνους».
 
Αναζητώντας τη χαμένη «εθνική ενότητα»

Θα πρέπει να ξαναχτίσουμε την εθνική ενότητα, τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός Edouard Philippe, ανακοινώνοντας  ότι ο πρόεδρος της χώρας Emmanuel Macron  θα προτείνει «μέτρα» προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Ο διάλογος ξεκίνησε» και «πρέπει να ξαναϋφάνουμε την εθνική ενότητα μέσω του διαλόγου, μέσω της δουλειάς, μέσω της συσπείρωσης» δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει.
Εναπόκειται σε εκείνον να προτείνει μέτρα που θα τροφοδοτήσουν αυτόν τον διάλογο και που θα επιτρέψουν, ελπίζω, στο σύνολο του γαλλικού Έθνους να σταθεί στο ύψος των όσων ήδη διακυβεύονται και θα συνεχίσουν να υφίστανται τα επόμενα χρόνια» σημείωσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
O Phlippe εξέφρασε τον «θαυμασμό τους προς τις δυνάμεις ασφαλείας, που σήμερα τήρησαν τον νόμο απέναντι στους ταραξίες, σε πρόσωπα που δεν ήρθαν για να πουν τη γνώμη τους, αλλά συχνά για να χτυπηθούν, να προκαλέσουν, να λεηλατήσουν κάποιες φορές».
«Η επαγρύπνηση και η κινητοποίηση θα παραμείνουν σε ισχύ, καθώς στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της επαρχίας ταραξίες συνεχίζουν το έργο τους και πρέπει, επομένως, να ενεργήσουμε με μεγάλη προσοχή» υπογράμμισε.
Για μία ακόμη φορά, ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης διατύπωσε «τις ευχαριστίες της κυβέρνησης σε όλους όσοι, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας απηύθυναν έκκληση για ηρεμία».

Πάνω από 4 εκατ. ευρώ το κόστος των επεισοδίων

Πέραν της διεθνούς εικόνας του Παρισιού, που πλήττεται από τα επεισόδια στο περιθώριο των διαδηλώσεων των κίτρινων γιλέκων, οι κινητοποιήσεις αυτές έχουν και οικονομικές προεκτάσεις για τη γαλλική πρωτεύουσα, κυρίως λόγω των ζημιών που προκαλούνται.
Οι καταστηματάρχες του Παρισιού  επισημαίνουν ότι οι ζημιές είναι μεγάλες και το κόστος τους αφορά όλους.
Συνάντηση με τους καταστηματάρχες της γαλλικής πρωτεύουσας είχε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire.
«Έχουμε μισθούς να πληρώσουμε. Πως μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας; Τι μπορούμε να κάνουμε;
Πώς να προστατευθούμε;», διερωτάται καταστηματάρχης στον υπουργό, μπροστά στις κάμερες, όπως σημειώνει το Euronews.
Το χάος δεν περιορίστηκε μόνο στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
Μόνο για το Παρίσι πάντως και μόνο την περασμένη εβδομάδα, το κόστος των ζημιών ανήλθε μεταξύ 3 και 4 εκατoμμυρίων ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του Δήμου.
 
Τα κίτρινα γιλέκα ετοιμάζονται για τον τελικό γύρο

Τα κίτρινα γιλέκα ετοιμάζονται να επαναλάβουν το επόμενο Σάββατο 16/12 τις κινητοποιήσεις τους, ενώ με 1.723 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 1.220 κατέληξαν σε κράτηση και δεκάδες τραυματίες έληξαν οι χθεσινές (8/12) διαδηλώσεις, που μετέτρεψαν το Παρίσι σε πεδίο μάχης.

Ειδικότερα, οι  διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» χθες (8/12), για τέταρτο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο, οι οποίες θα επαναληφθούν το επόμενο Σάββατο 16/12 σε όλη την επικράτεια με τη συμμετοχή εργατικών συνδικάτων και δημοτικών συμβούλων,  σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια, αν και μικρότερης έντασης σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, προσαγωγές, καταστροφές και τραυματισμούς.
&nbsp;&nbsp;<br /><br />
Μόνο στο Παρίσι οι αρχές προχώρησαν σε 1.082 προσαγωγές , ενώ στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας οι προσαγωγές έφτασαν τις 1.723 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 1.220 κατέληξαν σε κράτηση.
Στους δρόμους των γαλλικών πόλεων βγήκαν 125.000 διαδηλωτές και δεν έλειψαν στο Παρίσι τα δακρυγόνα στην περίμετρο των Ηλυσίων Πεδίων, σπασμένες προθήκες καταστημάτων και πυρπολημένα αυτοκίνητα, αλλά και οι συγκρούσεις με την αστυνομία στο Μπορντώ, την Τουλούζη, τη Μασσαλία, την Νάντη.

Συνολικά 89.000 ήταν οι αστυνομικοί που βγήκαν το Σάββατο 8/12 στους δρόμους σε όλη τη Γαλλία, εκ των οποίων οι 9.000 είχαν αναπτυχθεί στο Παρίσι, ενώ στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας εμφανίστηκαν και 12 τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας.

Βίντεο έδειξε ότι διαδηλωτές χτυπήθηκαν από πλαστικές σφαίρες ακόμα και στο πρόσωπο, ενώ ανάμεσά τους ήταν και τρεις δημοσιογράφοι.
Οι τραυματίες αστυνομικοί ήταν 17.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης