Τελευταία Νέα
Διεθνή

May: Εάν δεν ψηφίσετε την συμφωνία κινδυνεύει να ακυρωθεί το Brexit και να μείνουμε στην ΕΕ

May: Εάν δεν ψηφίσετε την συμφωνία κινδυνεύει να ακυρωθεί το Brexit και να μείνουμε στην ΕΕ
Αυτό θα σημάνει μια μεγάλη αβεβαιότητα για τη χώρα, με τον άκρως πραγματικό κίνδυνο να μην υπάρξει Brexit ή να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία
Ακόμη και με ακύρωση του Brexit και την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ σε περίπτωση που οι βρετανοί βουλευτές δεν ψηφίσουν τη συμφωνία της τρίτης (11/12) στο βρετανικό Κοινοβούλιο απείλησε η Theresa May.
Γνωρίζοντας πόσος απέχει από την ψήφιση της συμφωνίας, οι βρετανίδα πρωθυπουργός μελετούσε ακόμη και το ενδεχόμενο αναβολής της ψηφοφορίας. Όμως τώρα λαμβάνει πιο δραστικά μέτρα απειλώντας ευθέως τους βουλευτές με ακύρωση του Brexit.
Σε συνέντευξη της στην Κυριακάτικη Mail, η May επισημαίνει τις συνέπειες μιας απόρριψης της συμφωνίας καθώς εξακολουθεί και δέχεται σκληρή κριτική τόσο από βουλευτές της αντιπολίτευσης όσο και του κυβερνώντος κόμματος της.
«Αυτό θα σημάνει μια μεγάλη αβεβαιότητα για τη χώρα, με τον άκρως πραγματικό κίνδυνο να μην υπάρξει Brexit ή να αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία» υπογράμμισε.
Απευθυνόμενη ιδιαιτέρως στους Συντηρητικούς βουλευτές, που δηλώνουν έτοιμοι να θάψουν τη συμφωνία, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε την απειλή της διεξαγωγής νέων βουλευτικών εκλογών και μιας πιθανής νίκης του Jeremy Corbyn, του επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών.
Την ίδια ώρα, η συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ συνεχίζει να πυροδοτεί την οργή στους δρόμους του Λονδίνου. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο πλαίσιο μιας πορείας υπέρ του Brexit της οποίας ηγήθηκε ο Tomy Robinshon, μια προσωπικότητα της βρετανικής ακροδεξιάς, ενώ είχε τη στήριξη και του ευρωφοβικού Ukip.
«Theresa May προδότρια» έγραφαν τα πλακάτ των συμμετεχόντων.
Στη σελίδα των διοργανωτών της εκδήλωσης στο Facebook η κινητοποίηση περιγράφεται ως μια "δημοκρατική και ειρηνική διαδήλωση που διατυπώνει τη δύναμη των συναισθημάτων που νιώθουν οι υπέρμαχοι του Brexit (Leavers) παρά τον καταιγισμό της προπαγάνδας κατά του Brexit, στην οποία έχουν εκτεθεί για σχεδόν δυόμιση χρόνια".
"Εάν το κοινοβούλιο δεν οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνταγματική κρίση μετά τον αγγλικό εμφύλιο" σημείωσε ο ηγέτης του Ukip , σε μια ομιλία που εκφώνησε ενώπιον των διαδηλωτών.
Ο ίδιος κατακεραύνωσε την κυβερνώσα πολιτική τάξη χαρακτηρίζοντάς την «δόλια και προδοτική».
Μια αντιδιαδήλωση από τους υποστηρικτές ενός νέου δημοψηφίσματος πραγματοποιήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα στη βρετανική πρωτεύουσα.

Διαψέυδει η Ντάουνινγκ Στρείτ το ενδεχόμενο αναβολής της ψηφοφορίας

Νωρίτερα η βρετανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να διαψεύσει το δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Times περί αναβολής της κρίσιμης ψηφοφορίας την ερχόμενη Τρίτη (11/12) στο Κοινοβούλιο για την επικύρωση της συμφωνίας εξόδου της χώρας από την ΕΕ.
Η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθεί κανονικά την Τρίτη, δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός για το Brexit Kwasi Kwarteng.
«Εξ όσων αντιλαμβάνομαι θα έχουμε μια ψηφοφορία την Τρίτη και υπολογίζουμε να κερδίσουμε τη ψηφοφορία αυτή» δήλωσε ο Kwarteng στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
«Έχουμε μια καλή ευκαιρία να κερδίσουμε», είπε.
Νωρίτερα δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας ανέφερε, πως η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May αναμένεται να αναβάλει την ψηφοφορία και να μεταβεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα επιδιώκοντας να πετύχει καλύτερους όρους για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Οι Sunday Times αναφέρουν ακόμα ότι αρκετοί υπουργοί σχεδιάζουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit και αποκαλύπτει και τα ονόματα των David Lidington και David Gauke ως δύο εξ αυτών που είναι πίσω από τη συγκεκριμένη κίνηση.
Κι αυτό διότι η Theresa May έχει καταλάβει ότι η έκταση της ήττας της θα είναι τέτοια, που θα οδηγήσει σε ανατροπή της κυβέρνησής της
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May αναμένεται να αναβάλει την ψηφοφορία της Τρίτης 11/12 για την επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit και να μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να ζητήσει καλύτερους όρους από την ΕΕ, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο την εφημερίδα Sunday Times.
H αγγλική εφημερίδα επικαλείται με τη σειρά της υπουργούς και συνεργάτες, που ισχυρίζονται ότι η May θα ανακοινώσει σήμερα Κυριακή 9/12 την αναβολή της ψηφοφορίας.
Κι αυτό διότι η πρωθυπουργός έχει καταλάβει ότι θα χάσει στην ψηφοφορία και ότι η έκταση της ήττας της θα είναι τέτοια, που θα οδηγήσει σε ανατροπή της κυβέρνησής της.
H Μay θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την προσεχή εβδομάδα για να ζητήσει από την ΕΕ καλύτερους όρους για τη Βρετανία, μετά τις προειδοποιήσεις υπουργών ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να εγκριθεί από το κοινοβούλιο η συμφωνία.
Εκπρόσωπος της May είχε πει, πάντως, την Παρασκευή 7/12 ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί κανονικά, όπως έχει προγραμματιστεί, παρά το γεγονός ότι κάποιοι βουλευτές ζητούν να αναβληθεί.
Με το μέλλον της να κρέμεται από μία κλωστή, η ίδια η May έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η συμφωνία της είναι η μόνη που μπορεί να υπάρξει και δεν υπάρχει εναλλακτική, παρά μόνο το ζοφερό ενδεχόμενο της μη συμφωνίας.
Αλλά η πίεση προς την πρωθυπουργό αυξήθηκε το Σαββατοκύριακο, μετά την παραίτηση του βουλευτή Will Quince εξαιτίας της συμφωνίας και με τους Sunday Times να αναφέρουν ότι αναμένονται κι άλλες παραιτήσεις.
Ένας υπουργός δήλωσε, μάλιστα, στην εφημερίδα ότι θα παραιτηθεί αν η συγκεκριμένη συμφωνία έρθει προς ψήφιση και οι Times υποστηρίζουν ότι άλλοι δύο υπουργοί ετοιμάζονται επίσης να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου.
Οι Sunday Times αναφέρουν ακόμα ότι αρκετοί υπουργοί σχεδιάζουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit και αποκαλύπτει και τα ονόματα των David Lidington και David Gauke ως δύο εξ αυτών που είναι πίσω από τη συγκεκριμένη κίνηση.

Εργατικοί: Είμαστε έτοιμοι να σχηματίσουμε κυβέρνηση μειοψηφίας

Στο μεταξύ οι Εργατικοί του Jeremy Corbyn ρίχνουν περισσότερο «λάδι στη φωτιά» με τo βουλευτή του κόμματος JohnTricket να δηλώνει σε συνέντευξή του στο Sky News ότι «το Εργατικό Κόμμα είναι έτοιμο να συγκροτήσει μία κυβέρνηση μειοψηφίας, εάν χρειαστεί».
Διευκρίνισε πως ενώ ένα δεύτερο δημοψήφισμα είναι πλέον πιο πιθανό από ποτέ, οι Εργατικοί προτιμούν τη λύση των γενικών εκλογών, στην περίπτωση που τελικά η συμφωνία της May με τους 27 απορριφθεί από τη βρετανική Βουλή.
«Είμαστε έτοιμοι για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, εάν αυτό είναι αναγκαίο. Και θα μπορούσε να καταστεί αναγκαίο την Τετάρτη το πρωί» ανέφερε ο Tricket, προσθέτοντας ότι το κόμμα που θα επιδιώξει επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης με στόχο να πάει τη χώρα μπροστά «σε μία πολύ καλύτερη κατεύθυνση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης