Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στη δίνη της χρηματιστηριακής πτώσης τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού - Ποια τα κατάφεραν;

Στη δίνη της χρηματιστηριακής πτώσης τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού - Ποια τα κατάφεραν;
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α από το Δεκέμβριο του 2017 μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου του 2018 σημειώνει απώλειες 18,13%
Από τον …πρώτο όροφο έπεσε στην κυριολεξία η φετινή χρηματιστηριακή αγορά και γκρεμοτσακίστηκε αφού δεν την ενέπνευσε το σχέδιο εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια.
Οι διαχειριστές των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού πραγματικά διαχειρίστηκαν μια πολύ δύσκολή χρονιά καθώς οι απώλειες των βασικών δεικτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψαν διψήφια πτώση.
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α από το Δεκέμβριο του 2017 μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου του 2018 σημειώνει απώλειες 18,13% , ο δείκτης Large Cap με πτώση 17,39% , ο δείκτης Mid Cap εμφανίζει αρνητικό πρόσημο 15,28% , ο τραπεζικός δείκτης κατέρρευσε σημειώνοντας απώλειες 43,54% ενώ ο δείκτης της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης παρουσιάζει θετικό πρόσημο με άνοδο 11,67%.
Ο δείκτης που …απογειώθηκε ήταν αυτός της Υγείας ο οποίος ενισχύθηκε κατά 94,5%.
Το έντονα αρνητικό χρηματιστηριακό περιβάλλον παρότι η χώρα βγήκε έστω και τυπικά από τα Μνημόνια οι μετοχικές αξίες αντί να πάρουν την ανιούσα πήραν την κατιούσα με αποτέλεσμα να χαθεί μία επενδυτική χρονιά για τους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων.
Έτσι η επιτυχία των διαχειριστών κρίνεται με βάση τις μικρότερες απώλειες που κατέγραψαν τη φετινή χρονιά σε σχέση με το γενικό δείκτη ο οποίος σημειώνει πτώση 18,13% από τις αρχές χρονιάς έναντι κερδών ύψους 24,66% που είχε καταγράψει το 2017.
Το εύρος διακύμανσης του γενικού δείκτη είναι η περιοχή των 600 με 850 μονάδων δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας για τις προοπτικές των εταιρειών και της οικονομίας. Ποια μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού «νίκησαν» το γενικό δείκτη.
Στην κορυφή των αποδόσεων και μάλιστα με θετικό πρόσημο εμφανίζεται το αμοιβαίο κεφάλαιο 3Κ Greek Value Μετοχικό Εσωτερικού με κέρδη 6,33% από τις αρχές της χρονιάς όταν οι βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών γράφουν απώλειες έως 20%.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διαχειριστική ομάδα εστίασε το ενδιαφέρον σε μικρές και μεσαίες εταιρείες.
Ανάμεσα στα άλλα πλεονεκτήματα ήταν και το σχετικά μικρό ενεργητικό της εταιρείας που από τα 2 εκατ ευρώ ανήλθε στα 7 εκατ ευρώ λόγω των εισροών κεφαλαίων που δέχθηκε στα μέσα στη χρονιά λόγω των θετικών επιδόσεων που εμφάνιζε.
Αξιόλογη πορεία είχε και το μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιο ATHOS High Peaks ( κατηγορία μεριδίων Β) όπως και το ATHOS High Peaks ελληνικό μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιο ( κατηγορία μεριδίων Α ).
Η επενδυτική ομάδα της ATHOS ΑΕΔΑΚ απέτρεψε τα χειρότερα για τους μεριδιούχους αφού οι απώλειες ήταν σχετικά μικρές σε σύγκριση με αυτές του ΓΔ ( -18,13%) , του Large Cap (-17,39%), του Mid Cap (-15,28%) ,ο τραπεζικός δείκτης(-43,54%)
Οι αποδόσεις των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού ήταν αρνητικές μόλις στο - 6,26% για την κατηγορία μεριδίων Β και για την κατηγορία Α η απόδοση ήταν - 6,97%.
Η πλειονότητα των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων παρουσιάζει διψήφιο ποσοστό απωλειών και ορισμένα σημειώνουν πτώση 20% και 21%
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αρκετοί διαχειριστές είχαν πάρει στοίχημα σε τραπεζικές μετοχές οι οποίες τους απογοήτευσαν.
Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της Athos ΑΕΔΑΚ Κώστας Θεοδωρόπουλος εκτιμά ότι η χρηματιστηριακή χρονιά κινήθηκε έντονα αρνητικά εξαιτίας των τραπεζών ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και το σκάνδαλο της Folli – Follie που για την ATHOS ΑΕΔΑΚ διαγνώστηκε έγκαιρα με την ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων του 2017 τα οποία δεν μας έπεισαν και προχωρήσαμε σε πώληση των μετοχών πριν τα γεγονότα έρθουν στο προσκήνιο.
Τέλος να σημειωθεί ότι μεταξύ των «καλών» διαχειριστών ήταν η ομάδα της TRITON ΑΕΔΑΚ και της Ευρωπαϊκής Πίστης.
Τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού που διαχειρίζονται είχαν απώλειες μικρότερες του 5%.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
w
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης