Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τολμηρές μεταρρυθμίσεις ζητά η Παγκόσμια Τράπεζα από την Αίγυπτο για τη χορήγηση δανείου 1 δισ. δολαρίων

Τολμηρές μεταρρυθμίσεις ζητά η Παγκόσμια Τράπεζα από την Αίγυπτο για τη χορήγηση δανείου 1 δισ. δολαρίων
Μεγαλύτερο άνοιγμα για τον ιδιωτικό τομέα ζητά η Παγκόσμια Τράπεζα από την Αίγυπτο
Για περισσότερες μεταρρυθμίσεις επ’ ωφελεία του ιδιωτικού τομέα πιέζει την Αίγυπτο η Παγκόσμια Τράπεζας (World Bank), προκειμένου να εγκρίνει δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, τμήμα μίας δεύτερης φάσης στήριξης, που ακολουθεί δύο χρόνια οδυνηρών οικονομικών αλλαγών.
Το δανειοδοτικό πρόγραμμα που υπεγράφη την Κυριακή (9/12) ανέρχεται σε 3,15 δισεκ. δολάρια από τη στήριξη του προϋπολογισμού της Παγκόσμιας Τράπεζας και ενώ η Αίγυπτος είχε δει τη συναλλαγματική της ισοτιμία να πλήττεται.
«Αυτή είναι μια οικονομία που τώρα στέκεται στα δύο της πόδια μετά από λίγα χρόνια βαριάς και εξαιρετικά τολμηρής οικονομικής μεταρρύθμισης», δήλωσε στο Reuters ο Ferid Belhaj, αντιπρόεδρος της World Bank για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική σε συνέντευξή του στο περιθώριο ένα επιχειρησιακό φόρουμ της Αφρικής στο αιγυπτιακό θέρετρο Sharm el-Sheikh.
Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να είναι πραγματικά ο οδηγός για μία νέα πορεία της αιγυπτιακής οικονομίας, σημείωσε.
Οι μακροοικονομικοί δείκτες της Αιγύπτου βελτιώθηκαν από τότε που η χώρα άρχισε να εφαρμόζει πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του ΔΝΤ το 2016, ωστόσο η οικονομία παραμένει εύθραυστη.
Οι μεταρρυθμίσεις έχουν επιδεινώσει το βιοτικό επίπεδο των Αιγυπτίων, δεκάδες εκατομμύρια εκ των οποίων ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Εκτιμάται ότι 700.000 άτομα προστίθενται κάθε χρόνο στην αγορά εργασίας - μία από τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόγραμμα της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Έχουμε εμπλακεί σε αυτό που μπορεί κανείς να ονομάσει μια δεύτερη γενιά μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν πραγματικά ώθηση  στον ιδιωτικό τομέα και θα του δώσουν περισσότερο χώρο», δήλωσε Belhaj.
Το κράτος εξακολουθεί να ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένων τριών από τις μεγαλύτερες τράπεζες του, μαζί με μεγάλο μέρος της πετρελαϊκής του βιομηχανίας και του τομέα των ακινήτων.
Η κυβέρνηση προγραμματίζει τις πρώτες μετοχικές προσφορές της σε κρατικές εταιρείες, αν και αρχικά πέντε από τις 23 μετοχοποιήσεις έχουν αναβληθεί για το επόμενο έτος λόγω των συνθηκών της αγοράς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης