Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το αμερικανικό Cerberus Capital αποκτάει πλεονέκτημα…στην Πειραιώς – Θα αγοράσει 6 δισ NPEs καταβάλλοντας 500 εκατ;

Το αμερικανικό Cerberus Capital αποκτάει πλεονέκτημα…στην Πειραιώς – Θα αγοράσει 6 δισ NPEs καταβάλλοντας 500 εκατ;
Το Cerberus Capital έχει κάνει πρόταση να αγοράσει 6 δισεκ. προβληματικά δάνεια έναντι 500 εκατ ευρώ καλύπτοντας έκδοση tier 1 ή tier 2 ή με άλλη φόρμουλα.
Το private equity fund Cerberus Capital φαίνεται ότι αποκτάει πλεονέκτημα έναντι των υποψηφίων ενδιαφερομένων για τα NPEs της Πειραιώς.
Με βάση τελευταίες πληροφορίες φαίνεται ότι το Cerberus Capital έχει κάνει πρόταση να αγοράσει 6 δισεκ. προβληματικά δάνεια έναντι 500 εκατ ευρώ καλύπτοντας έκδοση tier 1 ή tier 2 ή με άλλη φόρμουλα.
Το Cerberus που διαχειρίζεται πάνω από 35 δισεκ. δολάρια κεφάλαια είναι επιθετικό private equity fund, ιδρύθηκε το 1992 και δραστηριοποιείται σε πλειάδα κλάδων εντός και εκτός ΗΠΑ.
Έχει συμμετάσχει σε πλειάδα εταιριών από ΗΠΑ, Ευρώπη, όπως η Chrysler, η General Motors, η οπλοβιομηχανία Remington κ.α.
Η Cerberus η οποία πήρε το όνομα της από το μυθικό σκύλο που φυλούσε τον Άδη φαίνεται ότι έχει αποκτήσει προβάδισμα στην Πειραιώς.
Όμως το βασικό ερώτημα είναι ενώ άλλα σχήματα ζητούσαν έως 12 δισεκ. προβληματικά δάνεια πως το Cerberus με 6 δισεκ. μπορεί να επιτύχει τους οικονομικούς στόχους;
Όπως έχει αναλυθεί και στο παρελθόν οι αγορές NPEs έχουν ως στόχο 12% με 15% ετησιοποιημένη απόδοση.
Το βασικό ζήτημα ωστόσο είναι ότι η Πειραιώς επιτρέποντας σε private equity όπως το Cerberus μήπως ανοίγει κερκόπορτες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να διεισδύσουν funds τα οποία έχουν ακραίο κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
Το Cerberus θα έρθει αντιμέτωπο και με την κοινωνία γιατί οι επιθετικές στρατηγικές που ακολουθεί θα αποτελέσουν και κοινωνικό ζήτημα.
Το βασικό ζήτημα είναι πως η πώληση των προβληματικών δανείων προσελκύει μόνο πρόσκαιρους κερδοσκόπους οι οποίοι έχουν ως στόχο τις γρήγορες αποδόσεις.
Η ΤτΕ που έχει κάνει πολλές φορές τα στραβά μάτια θα πρέπει να αποτιμήσει ποιοι ουσιαστικά αγοράζουν τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης