Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Ιστορικής σημασίας ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ – Αντανακλά την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης μας

Κατρούγκαλος: Ιστορικής σημασίας ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ – Αντανακλά την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης μας
Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και στα Βαλκάνια είπε ο κ.Κατρούγκαλος
Ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζει την καθιέρωση του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ, που εγκαινιάζεται την προσεχή Πέμπτη στην Ουάσιγκτον ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Έχει ιστορική σημασία και μάλιστα σε δύο επίπεδα: αφενός αντανακλά την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας μας και αφετέρου της ανάδειξής της σε πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφάλειας - security provider - στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων» αναφέρει σε δηλώσεις του στην εβδομαδιαία ελληνοαμερικανική εφημερίδα Greek News ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος θα ηγηθεί της ελληνικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την αμερικανική η οποία θα έχει επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών M. Pompeo.
Ο κ.Κατρούγκαλος χαρακτήρισε σταθμό στην πολυδιάστατη αυτή πολιτική ειρήνης και εμπέδωσης σταθερότητας, τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τις πολλές πρωτοβουλίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως οι τριμερείς συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο και οι τετραμερείς στα Βαλκάνια.
«Το πόσο ψηλά είναι το διεθνές κύρος της Ελλάδας κατά την περίοδο της διακυβέρνησης μας φαίνεται, άλλωστε, και από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Obama διάλεξε την πατρίδα μας για την τελευταία, ιστορική του ομιλία και ο Πρόεδρος Macron για την πρώτη σημαντική ομιλία του για την Ευρώπη» είπε ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην οικονομική διάσταση του στρατηγικού διαλόγου.
«Θα συζητήσουμε για ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις, με έμφαση στην γνώση και στις τεχνολογίες αιχμής.
Θέλουμε όχι απλώς να διατηρήσουμε, αλλά να δώσουμε νέα ώθηση στην πολύ θετική δυναμική της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης» είπε ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο «στρατηγικό διάλογο» με τις ΗΠΑ.
Αναφορικά με το πώς θα διεξαχθεί ο στρατηγικός διάλογος, υπογράμμισε πως έχει δύο διαδικαστικές οδούς.
«Θα συναντηθώ στο State Department με τον κ. Pompeo και θα ανταλλάξουμε απόψεις για τα στρατηγικά χαρακτηριστικά των διμερών μας σχέσεων.
Στη συνέχεια, πολυμελείς αντιπροσωπείες και των δύο χωρών θα εξετάσουν αναλυτικά και σε συγκεκριμένους άξονες τον τρόπο με τον οποίο θα οργανωθεί η συνεργατική μας σχέση.
Οι άξονες αυτοί έχουν ως εξής: Περιφερειακή πολιτική και οικονομία, Άμυνα και Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Εμπόριο-Επενδύσεις και Καινοτομία, Ενεργειακή συνεργασία και Επαφές των πολιτών» είπε ο κ.Κατρούγκαλος, αναφέροντας πως οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν στη δομημένη συνέχιση της συνεργασίας τους, ούτως «ώστε τουλάχιστον μία φορά το χρόνο να συναντώνται αντιπροσωπείες από τις δύο πλευρές για την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας μας».
Την Τετάρτη το πρωί ο κ.Κατρούγκαλος θα συναντηθεί στην έδρα του ΟΗΕ  με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις του κυπριακού, Jane Holl Lute ενώ αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Σκοπιανό M. Nimetz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης