Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες άνω του 3% για το πετρέλαιο - Επέστρεψαν οι ανησυχίες για αύξηση της ζήτησης

Απώλειες άνω του 3% για το πετρέλαιο - Επέστρεψαν οι ανησυχίες για αύξηση της ζήτησης
Ισχυρές πιέσεις για μία ακόμη συνεδρίαση δέχθηκε τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το Brent
Σε τροχιά ισχυρής πτώσης βρέθηκε για μία ακόμη συνεδρίαση το πετρέλαιο, καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο οι φόβοι για αύξηση της ζήτησης και μάλιστα σε μία περίοδο όπου ΟΠΕΚ και Ρωσία συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής τους.
Αποτέλεσμα το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2019 για το Brent να εμφανίσει απώλειες της τάξης του 2,93% και να διαμορφωθεί στα 59,86 δολάρια.

Ισχυρότερες οι πιέσεις για το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2019 για το αμερικανικό αργό, το οποίο υποχώρησε 3,35% στα 50,85 δολάρια.

Την περασμένη Παρασκευή (7/12) οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο μεγαλύτερη του +2% μετά την είδηση ότι ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία συμφώνησαν να προχωρήσουν σε περικοπές της τάξεως των 800 χιλ. και 400 χιλ. βαρελιών ημερησίως αντίστοιχα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τους αναλυτές η τιμή του Brent δέχεται ώθηση και από την είδηση της προσωρινής αναστολής λειτουργίας του πεδίου εξορύξεων El Sharara στη Λιβύη, από το οποίο εξάγονται 315 χιλ. βαρέλια ημερησίως.
Οι περικοπές των χωρών του ΟΠΕΚ+ αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή κατά την έναρξη του επόμενου έτους, ενώ υπολογίζονται σε σχέση με τα επίπεδα παραγωγής που είχαν σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2018.
«Το τελικό μας συμπέρασμα είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου θα στηριχθούν επαρκώς γύρω από τα επίπεδα των 70 δολ. ανά βαρέλι για το 2019», σχολίασαν νωρίερα οι αναλυτές της Bernstein Energy.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι περικοπές δε θα είναι αρκετές ώστε να περιορίσουν την υπερπροσφορά, με την πλευρά της Emirates NBD Bank να αναμένι πλεόνασμα 1,2 εκατ. βαρελών ημερησίως στην αγορά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Σημειώνεται ότι από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά σχεδόν -30%, εν μέσω ενδείξεων για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση προς τον «μαύρο χρυσό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης