Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Κατά 0,6% συρρικνώθηκε η οικονομία της χώρας για το γ΄ τρίμηνο 2018 - Κατώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία

Ιαπωνία: Κατά 0,6% συρρικνώθηκε η οικονομία της χώρας για το γ΄ τρίμηνο 2018 - Κατώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 2,5% για το γ΄ τρίμηνο του 2018
Μεγαλύτερη των προκαταρκτικών εκτιμήσεων αποδείχθηκε η συρρίκνωση της ιαπωνικής οικονομία για το τρίτο τρίμηνο του 208, σύμφωνα με τα σημερινά (10/12) στοιχεία της Στατιστικύς Υπηρεσίας της χώρας, εν μέσω ασθενέσθερων κεφαλαιουχικών δαπανών από τις εταιρείες.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,6% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018, την ίδια στιγμή που οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για συρρίκνωση της τάξεως του 0,3%.
Παράλληλα, σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε κατά 2,5%, με τη συρρίκνωση να είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το 1,2% που είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα η Στατιστική Υπηρεσία.
Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν ένα ακόμα σημάδι ανησυχίας για τις προοπτικές της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, η οποία είναι αντιμέτωπη ήδη με εξωτερικές πιέσεις, συμπεριλαμβανομένου και του δυνητικού αντίκτυπου της εμπορικής διαμάχεης ΗΠΑ και Κίνας.
«Είναι απαραίτητο να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο ότι οι αυξανόμενες αβεβαιότητες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το κλίμα των εταιρειών όσον αφορά την πραγματοποίηση επενδύσεων», σχολιάζει ο οικονομολόγος του Mizuho Research Institute, Kentaro Arita.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά -2,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, την ίδια στιγμή που οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση της τάξεως του -0,2%.
Παράλληλα, τα αναθωρημένα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά -0,2% σε ετήσια βάση, σε σχέση με το -0,1% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Σημειώνεται ότι μία πρόσφατη έρευνα του Υπουργείου Οικονομικών είχε υποδείξει τις ασθενέσθερες κεφαλαιουχικές δαπάνες για το τρίτο τρίμηνο, με αποτέλεσμα οι οικονομολόγοι να αναμένουν μία επί τα χείρω αναθεώρηση των συνολικών δεδομένων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης