Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Παραδοχή ήττας από τη May, ακύρωσε την αυριανή (11/12) κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit - Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 13/12

Βρετανία: Παραδοχή ήττας από τη May, ακύρωσε την αυριανή (11/12) κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit - Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 13/12
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να συζητήσουν όλες τις ενδεχόμενες εξελίξεις για το Brexit
(upd) Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα του Brexit, καθώς μετά την απόφαση της Βρετανής πρωθυπουργού Theresa May να αναλάβει την προγραμματισμένη για αύριο 11/12 ψηφοφόρια στο Κοινοβούλιο της χώρας, κατέφθασε η απόφαση του Donald Tusk να συγκαλέσει έκακτη Σύνοδο Κορυφής για την Πέμπτη 13/12, προκειμένου να συζητηθεί το όλο ζήτημα.
Πάντως ο κ. Tusk ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή στη συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν όλες τις εξελίξεις και θα χαράξουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Ο κ. Tusk τονίζει στο tweet του ότι: «Αποφάσισα να συγκαλέσω Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Brexit (Άρθρο 50) για την Πέμπτη.
Δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευθούμε τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου και του backstop, αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμη να συζητήσουμε πως θα ενεργοποιηθεί η επικύρωσή της από τη Βρετανία.
Καθώς ο χρόνος τελειώνει, θα συζητήσουμε, επίσης, την ετοιμότητά μας για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης του σεναρίου μη συμφωνίας».

Είχε προηγηθεί η ομιλία -εν τω μέσω έντονων αντιδράσεων- της Theresa May στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπου εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στην αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας.
Όπως υποστήριξε η κυρία May «έχει καταστεί σαφές ότι εάν η ψηφοφορία γίνονταν αύριο 11/12 θα είχε απορριφθεί, γι' αυτό θα προχωρήσουμε και στην αναβολή της».
Η δήλωση της έγινε δεκτή με σωρεία διαμαρτυριών από τους βουλευτές.
Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «άκουσα πολύ καλά όλες τις απόψεις που εξέφρασαν οι βουλευτές.
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι πολλοί ανησυχούν για το θέμα των συνόρων της Ιρλανδίας (σ.σ.: το περίφημο backstop).
Οφείλουμε να λύσουμε αυτό το θέμα όχι με ρητορείες αλλά με πραγματικές προτάσεις».
Προσέθεσε ακόμη ότι θα επισκεφθεί, εκ νέου, τις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και να τους μεταφέρει τις αμφιβολίες που υπάρχουν στη Βρετανία.
Συμπλήρωσε, πάντως, ότι προκειμένου να υπάρξει οριστική λύση και να προχωρήσει το Brexit θα πρέπει να γίνουν «αμοιβαίες υποχωρήσεις απ’ όλες τις πλευρές», ενώ απέκλεισε, για μία ακόμη φορά, το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος.
Επανέλαβε ότι η συμφωνία που έχει κλείσει με την ΕΕ είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να έχει υπάρξει μεταξύ Βρετανίας και Ένωσης και τόνισε ότι θα υπερασπιστεί με όλες τις δυνάμεις της την ολοκλήρωσή της.
Παράλληλα, εκπρόσωπος της May τόνισε ότι η ημερομηνία για μια νέα ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή θα εξαρτηθεί από το πότε η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα λάβει τις διαβεβαιώσεις που χρειάζεται από την ΕΕ για να ικανοποιήσει τους βουλευτές.
«Η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να καθυστερήσει το Brexit», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η May δεν θα ακολουθούσε τη διαδικασία να προσπαθήσει να εξασφαλίσει επιπλέον εγγυήσεις από την ΕΕ αν δεν πίστευε ότι μπορεί να της λάβει.
«Δεν πιστεύω ότι η πρωθυπουργός έχει ορίσει ημερομηνία (για τη ψηφοφορία)…πιστεύω ότι αυτό που είναι σημαντικό, όπως έχει πει σε αρκετές περιπτώσεις, είναι να λάβει τις διαβεβαιώσεις που η Βουλή των Κοινοτήτων χρειάζεται, οπότε η διαδικασία θα μας καθοδηγήσει», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος.

Sturgeon (Πρωθυπουργός Σκωτίας): Θα στηρίξουμε πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης May

Η πρωθυπουργός της Σκoτίας Nicola Sturgeon κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση για «αξιολύπητη δειλία» λόγω της απόφασής της να ματαιώσει μια κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο.
«Πρόκειται για μια στιγμή που σημαδεύει μια στροφή και μια ενέργεια αξιολύπητης δειλίας από μια κυβέρνηση των Τόρι (Συντηρητικών) η οποία έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές δράσης και τώρα καταρρέει μέσα στο απόλυτο χάος», ανέφερε σε μια δήλωση.
«Η συμφωνία της πρωθυπουργού θα έπρεπε να έρθει στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου αμέσως έτσι ώστε να καταψηφιστεί και να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε το χάος των Τόρι (Συντηρητικών) με μια λύση που θα προστατεύει τις δουλειές, το επίπεδο ζωής και τη θέση της Σκoτίας στην Ευρώπη».
Η Sturgeon είπε ακόμη πως οι βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση μομφής καταθέσει το Εργατικό Κόμμα εναντίον της κυβέρνησης της Theresa May στο εθνικό κοινοβούλιο.
«Αν οι Εργατικοί, ως επίσημη αντιπολίτευση, καταθέσoyn πρόταση μομφής σε αυτή την ανίκανη κυβέρνηση αύριο, @τοSNP θα την υποστηρίξει και μπορούμε στη συνέχεια να εργαστούμε από κοινού για να δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία να σταματήσει το Brexit με μια άλλη ψήφο. Αυτή η εικόνα καταστροφής δεν μπορεί να συνεχιστεί – τι λέτε;» έγραψε η Stureon σε ανάρτησή της στο Twitter.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: H Βρετανία μπορεί να ακυρώσει μονομερώς το Brexit

Το δικαίωμα να ακυρώσει το Brexit χωρίς να ζητήσει την άδεια των άλλων χωρών-μελών της ΕΕ έχει το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με την απόφαση, το Brexit μπορεί να ανακληθεί με την μονομερή απόσυρση του άρθρου 50 από το Λονδίνο.
Βάσει της απόφασης, αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να αλλάξει τίποτα στους όρους συμμετοχής της Βρετανίας στην Ένωση.
Μέχρι σήμερα, τόσο η Κομισιόν όσο και παράγοντες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστήριζαν ότι εάν η Βρετανία θελήσει να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχώρησης με το άρθρο 50 και ακολούθως να διατυπωθεί αίτημα για την επανεκκίνηση διαδικασίας εισόδου στην ΕΕ με το άρθρο 49 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).
Η απόφαση, όμως, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποδομείται πλήρως το αφήγημα της υποχρεωτικής εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - ECJ - απόφαση - ακύρωση - Brexit
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - ECJ - απόφαση - ακύρωση - Brexit
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα επιθεωρηθεί τώρα από το αστικό δικαστήριο της Σκωτίας, αφού εκεί θα διεξαχθεί η τελευταία νομική μάχη κατά της κεντρικής βρετανικής κυβέρνησης, η οποία φαίνεται πως θα φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η στάση του Ηνωμένου Βασιλείου

Σχολιάζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος, Michael Gove, επεσήμανε «δεν θέλουμε να μείνουμε στην ΕΕ και θα αποχωρήσουμε στις 29 Μαρτίου.
Εξάλλου, αύριο (11/12/2018) η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, θα θέσει την πρόταση της στην κρίση του βρετανικού κοινοβουλίου.

H «απάντηση» της Κομισιόν

Από την πλευρά της, πάντως, η Κομισιόν αποκλείει το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και διαμηνύει ότι «υπάρχει συμφωνία για το Brexit».
Μάλιστα, εκπρόσωπος της Επιτροπής επαναλαμβάνει παλιότερη δήλωση του προέδρου Jean Claude Juncker ότι «αυτή η συμφωνία είναι η καλύτερη και η μόνη εφικτή».
Ειδικά για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Mina Andreeva σχολίασε: «Λαμβάνουμε υπόψη μας την απόφαση του Δικαστηρίου.
Από όσο γνωρίζουμε, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕΕ στις 29/3/2018».

Νέο δημοψήφισμα ζητά ο Corbyn - Η May πρέπει να αφήσει να κυβερνήσουν εκείνοι που μπορούν

Έκκληση στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May, να κάνει στην άκρη και να αφήσει «εκείνους που μπορούν» να κυβερνήσουν, απηύθυνε ο ηγέτης των Εργατικών της Βρετανίας, Jeremy Corbyn, μετά την απόφαση της May να αναβάλει την αυριανή (11/12) ψηφοφορία στο Βρετανικό κοινοβούλιο για το Brexit.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «έχει χάσει τον έλεγχο» των εξελίξεων και είναι «αποδιοργανωμένη.
Όπως τόνισε ο Corbyn, αν η May δεν προχωρήσει στις ευρείες αλλαγές που απαιτούνται για μια συμφωνία, τότε θα πρέπει να κάνει στην άκρη και να αφήσει «εκείνους που μπορούν» να κυβερνήσουν, αναφερόμενος προφανώς στο Εργατικό Κόμμα.
«Η πρωθυπουργός προσπαθεί να εξαγοράσει μια τελευταία ευκαιρία για να σώσει τη συμφωνία», τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών.
«Δεν έχει κανένα νόημα να φέρει την ίδια συμφωνία, η οποία είναι ξεκάθαρο ότι δεν στηρίζεται από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Το να φέρει την ίδια, πρόχειρη συμφωνία δεν θα αλλάξει τα θεμελιώδη ελαττώματά της, ούτε τις αντιρρήσεις που εκφράζονται από βουλευτές όλων των κομμάτων», σχολίασε ο ίδιος.
Νωρίτερα, ο Corbyn, σε συνέντευξη του πριν την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δεν απέκλεισε τη διεξαγωγή και δεύτερου δημοψηφίσματος που θα περιλαμβάνει την επιλογή «Remain» (την παραμονή δηλ. στην ΕΕ).
Μάλιστα, δήλωσε αποφασισμένος να προωθήσει την πρόταση μομφής κατά της May, ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία για το Brexit «γελοία» τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να δουλέψει. Όλοι το ξέρουν αυτό».

Σε χαμηλό 20 μηνών η στερλίνα 

Ισχυρές πιέσεις δέχεται, εν τω μεταξύ, η στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα να «βουλιάζει» σε χαμηλό 21 μηνών έναντι του δολαρίου, στον απόηχο της αναβολής της αυριανής ψηφοφορίας στο βρετανικό Κοινοβούλιο.
Περί τις 21:00, η στερλίνα υποχωρεί κατά 1,6% έναντι του δολαρίου, στα 1,255 δολ. -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017.


Παράλληλα, το ευρώ ενισχύεται κατά 1,2% έναντι της στερλίνας, στις 90,47 πένες. 


Ανοδικά κινούνται οι τιμές των βρετανικών ομολόγων, με τις αποδόσεις να υποχωρούν. 
Η απόδοση του 10ετούς βρετανικού ομολόγου υποχώρησε στο 1,182% από 1,256%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης