Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα 5 κρίσιμα ερωτήματα για την ΕΚΤ - Ιστορική η συνεδρίαση της Πέμπτης (13/12)

tags :
Τα 5 κρίσιμα ερωτήματα για την ΕΚΤ - Ιστορική η συνεδρίαση της Πέμπτης (13/12)
Στη συνεδρίαση της Πέμπτης (13/12), η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει το τέλος του QE
Αν και η ΕΚΤ ετοιμάζεται για μια ιστορική συνεδρίαση την Πέμπτη (13/12/2018) -καθώς αναμένεται να ανακοινώσει το τέλος του QE- το γεγονός ότι η οικονομία αποδυναμώνεται, οι εμπορικές εντάσεις επιδεινώνουν το outlook, ενώ όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά για την Ιταλία και το Brexit, η βασική ανησυχία των επενδυτών είναι εάν η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να προστατέψει το μπλοκ σε περίπτωση σοβαρής κάμψης.
Στο πλαίσιο αυτό, το Reuters παρουσιάζει τα πέντε ερωτήματα στα οποία οι επενδυτές αναζητούν απαντήσεις.

1. Με ποιους τρόπους η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει μια αποδυναμωμένη οικονομία;

Πιθανότατα, η ΕΚΤ θα επιμείνει στην άποψη ότι οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν αρκετά ισχυρές και επιτρέπουν τον τερματισμό του QE.
Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να «απαντήσει» στα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία: η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης με επεκτάθηκε με τον πιο αδύναμο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών τον Νοέμβριο, η γερμανική οικονομία υποχώρησε το τρίτο τρίμηνο για πρώτη φορά μετά τον 2015.

2. Η ΕΚΤ θα αλλάξει το guidance για τα επιτόκια;

Πράγματι, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια σημαντική αλλαγή όσον αφορά τις προσδοκίες για την αύξηση των επιτοκίων λόγω των αδύναμων στοιχείων, των φόβων για εμπορικό πόλεμο και της μεταβλητότητας των αγορών.
Η αγορά δίνει 80% πιθανότητες (κι όχι 100% που ήταν ένα μήνα πριν) σε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης το επόμενο έτος.
«Ενδεχομένως να πουν ότι θα αυξήσουν τα επιτόκια στο τέλος του καλοκαιρού ή το τέλος του 2019.
Πολλά όμως μπορούν να συμβούν τότε» υποστηρίζει ο Guy Foster της Brewin Dolphin.

3. Που είναι η πολυαναμενόμενη άνοδος του δομικού πληθωρισμού;

Ο επίσημος πληθωρισμός βρίσκεται πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για κοντά στο 2% αρκετούς μήνες τώρα.
Αλλά ο δομικός πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται σε απογοητευτικά επίπεδα, καθώς αυξήθηκε μόλις 1,1% τον Νοέμβριο έναντι 1,2% τον Οκτώβριο.
Η ΕΚΤ ενδέχεται να τονίσει την οικονομική ώθηση από το αδύναμο πετρέλαιο, καθώς η ζώνη του ευρώ είναι καθαρός εισαγωγέας πετρελαίου και φθηνότερος αργός ανελκυστήρας διαθέσιμο εισόδημα.

4. Τι θα πει η ΕΚΤ για επανεπενδύσεις ομολόγων;

Οι αγορές βλέπουν ότι οι επανεπενδύσεις θα συνεχιστούν για περίπου δύο χρόνια μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων κάτι που δεν απορρίπτουν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ.
Με το QE να πλησιάζει στο τέλος του, οι επανεπενδύσεις αναμένεται να εξελιχθούν σε ένα σημαντικό εργαλείο πολιτική, κυρίως για τις αγορές ομολόγων.

5. Έφτασε η στιγμή για τα TLTROs;

Ίσως η στιγμή για ένα νέο γύρο στοχευμένων φθηνών δανείων προς τις τράπεζες (γνωστά ως TLTRO) πλησιάζει.
Οι τράπεζες στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα εξακολουθούν να δανείζονται περισσότερα από την ΕΚΤ, ιδίως μέσω των TLTRO, από ό,τι καταθέτουν.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες με χαμηλή ρευστότητα στις χώρες αυτές θα βασίζονται σε εβδομαδιαίες δημοπρασίες της ΕΚΤ για μετρητά μόλις λήξουν τα TLTROs.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι έτοιμοι να συζητήσουν για ένα νέο γύρο πολυετών δανείων προς τις τράπεζες το επόμενο έτος, αν και σε διαφορετικούς όρους από τις προηγούμενες εκδόσεις.
Ωστόσο, η συζήτηση αυτή έχει μόλις αρχίσει και δεν αναμένεται να ανακοινωθεί κάτι στην προσεχή συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Peter Praet, έσπευσε να διαψεύσει τις προσδοκίες για τονωτικές ενέσεις στο σύστημα μέσω της επαναφοράς του προγράμματος στοχευμένων φθηνών δανείων (TLTRO).
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης καλούνται να αποπληρώσουν δάνεια ύψους 720 δισ. ευρώ, που έχουν λάβει από δημοπρασίες TLTRO, την περίοδο 2020-21.
Το ένα τρίτο εξ αυτών είναι δάνεια ιταλικών τραπεζών, που μαζί με τις ελληνικές δέχονται αυτό το διάστημα τις ισχυρότερες πιέσεις στις αγορές.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης