Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η Ιταλία δεν είναι πλέον το προβληματικό παιδί της Ευρώπης

Goldman Sachs: Η Ιταλία δεν είναι πλέον το προβληματικό παιδί της Ευρώπης
Αν και μέχρι πρότινος η Ιταλία ήταν στο επίκεντρο, η Γαλλία έχει πλέον κεντρίσει το ενδιαφέρον της Ευρώπης
Μέχρι και πριν την εμφάνιση του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, η Ιταλία βρισκόταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντας της Ευρώπης.
Σύμφωνα, όμως, με το CNBC οι αναταραχές στη Γαλλία σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη (βλ. την πτώση της Merkel στη Γαλλία και άνοδο του λαϊκισμού ενόψει των ευρωεκλογών) βάζουν σε δεύτερη μοίρα τον αμφισβητούμενο προϋπολογισμό της Ιταλίας.
«Οι κίνδυνοι στις αγορές -ακόμα και στην Ευρώπη- λόγω της Ιταλίας, φαίνονται κάπως περιορισμένοι υπό την έννοια ότι έχεις πολλούς μηχανισμούς προστασίας και έχει ήδη σημειωθεί risk-off στην Ιταλία» δήλωσε στο CNBC ο Christian Mueller-Glissmann της Goldman Sachs.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το επόμενο έτος, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στην ευρύτερη Ευρώπη για άλλους λόγους.
Έχουμε τις ευρωεκλογές, τη σχετική αστάθεια στη Γερμανία και τη Γαλλία αυτές τις μέρες και πιστεύω ότι αυτό θα είναι πιο σοβαρό θέμα από την Ιταλία».

Οι διαδηλώσεις στη Γαλλία

Αρχικά οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» άρχισαν ως διαμαρτυρία στα σχέδια της κυβέρνησης για την αύξηση του φόρου καυσίμου, αλλά εξελίχθηκαν σε διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης.
Μάλιστα, με αφορμή τις διαδηλώσεις, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini, που στο παρελθόν είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες, έβαλε στο στόχαστρο του τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, υποστηρίζοντας ότι ευθύνεται ο ίδιος για τις αναταραχές.
«Η ιστορία θα δείξει όταν ο Macron επικεντρωνόταν περισσότερο στους Γάλλους και λιγότερο στον Salvini και στην Ιταλία, θα είχε λιγότερα προβλήματα σήμερα» δήλωσε ο Ιταλός αξιωματούχος.

Οι δαπάνες

Οι σχέσεις Γαλλίας και Ιταλίας είναι τεταμένες λόγω του μεταναστευτικού, ενώ και οι δύο ηγέτες αντιπροσωπεύουν τα αντίθετα άκρα του πολιτικού φάσματος.
Μάλιστα, ο κυβερνητικός εταίρος του Salvini, Luigi Di Maio, έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι Γερμανία και Γαλλία θέλουν την πτώση της ιταλικής κυβέρνησης.
Ως γνωστόν οι Βρυξέλλες έχουν απορρίψει τον ιταλικό προϋπολογισμός για το 2019 και έχουν προειδοποιήσει με την επιβολή κυρώσεων.
Οι αγορές ήταν εξαιρετικά αισιόδοξες όσον αφορά τη σύγκρουση της Ιταλίας με τις Βρυξέλλες και αναμένουν την εξεύρεση λύσης.
Ο Mueller-Glissmann της Goldman δήλωσε στο CNBC ότι επί του παρόντος η επίπτωση της σύγκρουσης της Ιταλίας με την Κομισιόν είναι περιορισμένη.
«Νομίζω ότι θα πρέπει να φτάσουμε στο επόμενο επίπεδο με περισσότερες υποβαθμίσεις και περισσότερη νευρικότητα για τη μετάδοση της κρίσης στις τράπεζες και σε άλλα μέρη της Ευρώπης.
Η αίσθηση μου είναι ότι η Ιταλία θα κυριαρχεί ενδεχομένως στα πρωτοσέλιδα το επόμενο έτος, αλλά δεν θα είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα το 2019» επεσήμανε.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης