Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Δυνατό «χαρτί» για τα κράτη της ΕΕ η ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα

Moody's: Δυνατό «χαρτί» για τα κράτη της ΕΕ η ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα
Τα κράτη της ΕΕ θα ωφεληθούν από την ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα, εκτιμά η Moody's
Η ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα θα ωφελήσει σημαντικά την οικονομία -και την πιστωτική ποιότητα- των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), εκτιμά σε ανάλυσή της η Moody's Investors Service.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η ψηφιακή τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη θεσμική δύναμη (διαφάνεια, λογοδοσία, παροχή υπηρεσιών και διακυβέρνηση), προσφέροντας εξοικονόμηση κόστους και αυξάνοντας τα φορολογικά έσοδα.
Ωστόσο, τα σημερινά επίπεδα ψηφιοποίησης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών κρίνονται άνισα και η μετάβαση σε μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας θα είναι δαπανηρή.
«Η ψηφιοποίηση θα αποτελέσει σημαντική κινητήρια δύναμη για τη μεταρρύθμιση των δημόσιων διοικήσεων της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια.
Η τάση προσφέρει ευκαιρίες και προκλήσεις στις ευρωπαϊκές χώρες, με τις μεγάλες οικονομίες της Γερμανίας και της Ιταλίας να αποκομίζουν τα μέγιστα οφέλη.
Παρόλο που η ψηφιοποίηση αποτελεί πολιτική προτεραιότητα στην Ευρώπη, η πρόοδος ποικίλλει σε ολόκληρη την ήπειρο: η Εσθονία, οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης και η Ισπανία σημειώνουν υψηλή επίδοση στον Δείκτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία.
Αντιθέτως, οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και οι Γερμανία και Ιταλία, παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαμηλές βαθμολογίες.
Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται, επίσης, κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν αυξημένη είσπραξη φόρων και αυξημένη αποτελεσματικότητα μεταξύ των χωρών που ποντάρουν στην ψηφιοποίηση.
Εκτός από τις "παραδοσιακές" δραστηριότητες, η ψηφιοποίηση αυξάνει τη διεθνή διάσταση της φορολογίας, με την πρόκληση να καθοριστεί με ακρίβεια η φορολογική βάση που σχετίζεται με την ψηφιακή οικονομία.
Στο πλαίσιο του υψηλού δημόσιου χρέους και της ανάγκης ανασύστασης των δημοσιονομικών αποθεμάτων μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, η ψηφιοποίηση προσφέρει στις κυβερνήσεις ένα μοναδικό εργαλείο για την εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων του κόστους και την επίτευξη σημαντικής εξοικονόμησης του προϋπολογισμού», σχολιάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης