Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε το ενδιαφέρον των επενδυτών

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε το ενδιαφέρον των επενδυτών
ΑΓΟΡΑ: Σημαντική πτώση με κλείσιμο κάτω από τις 640 μονάδες αλλά ανύπαρκτες συναλλαγές. Ο καθαρός δεν πρέπει να ξεπέρασε τα 19 εκατ. ευρώ. Μάλλον μπαίνουμε σε Χριστουγεννιάτικο mood…

Λίγες μετοχές ξεχώρισαν. Πάλι οι τράπεζες τράβηξαν τα βλέμματα, ενώ διόρθωσαν και τα διυλιστήρια αφού διαπραγματεύονταν χωρίς το προμέρισμα. Ανοδικά μόνο η ΕΥΔΑΠ και η Τέρνα Ενεργειακή από την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Δεν έχουμε πολλά να πούμε για τη σημερινή συνεδρίαση αφού δεν είδαμε κινήσεις που θα τραβούσαν ενδιαφέρον. Μόλις δύο μετοχές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση έκλεισαν με άνοδο, ο τζίρος ήταν ελάχιστος σε πολλά χαρτιά και γενικότερα ήταν μία συνεδρίαση που δεν προσφέρεται για πολλά.

ALPHA BANK: Μεγάλη εντολή αγοράς 580 χιλ. τεμαχίων στις δημοπρασίες στα 1,25 ευρώ συγκράτησε τους πωλητές. Έκλεισε στα 1,25 ευρώ με απώλειες κάτω από 2% και αποτίμηση κάτω από 2 δισ. ευρώ.

ΕΛΠΕ- ΜΟΗ: Και οι δύο μετοχές έχασαν το μέρισμα που είχαν κόψει. Τα ΕΛΠΕ έχασαν σεντ ακόμα ενώ η Motor Oil έχασε περισσότερα.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Καλά τα πήγε στον τζίρο στο ενδεκάμηνο σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη γενική συνέλευση. Έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις, έχει πάρει και νέες άδειες, νέα λατομεία και θα δώσουν και αυτά σύντομα τη βοήθειά τους στα αποτελέσματα.

Στο εξάμηνο είχε έκτακτα που αν αφαιρεθούν και γίνουν οι απαραίτητες υποθέσεις το δωδεκάμηνο δεν θα δίνει υψηλό p/e. Έχει γίνει και μια καλή διόρθωση στη μετοχή που προσθέτει και αυτή αξία στην επένδυση.

Βέβαια όσοι την αγόρασαν πριν λίγα χρόνια όταν είδαν τι γινόταν στον κλάδο, έχουν τεράστιες υπεραξίες ή βλέπουν πως τα τρέχοντα επίπεδα είναι υψηλά συγκριτικά. Αλλά 137 εκατ. ευρώ αποτίμηση αν έχει πάνω από 10 εκατ. ευρώ κέρδη δεν είναι πολλά.

Ειδικά αν δούμε την προοπτική όπου κατά την ταπεινή μας άποψη δεν είναι αμελητέα. Τώρα αν γίνει και το τουριστικό project είναι ένα ακόμη συν. Η άποψη της στήλης είναι ότι το μάρμαρο αυτήν την περίοδο φέρνει λεφτά και σχετικά εύκολα (αν δούμε τα μεικτά περιθώρια κέρδους).

ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ: Μειώθηκαν τα καθαρά κέρδη και η καθαρή θέση. Δεν την λέμε ακριβή αφού αν στο τέταρτο τρίμηνο δεν χειροτερεύσει η εικόνα των κερδών τότε δεν θα είναι κακός ο πολλαπλασιαστής κερδών.

Αλλά εκεί που έχουμε ένα θέμα είναι στις αμοιβές οι οποίες είναι υψηλές. Ξεπερνάνε οι αμοιβές τα καθαρά κέρδη και αν ήταν σε λογικότερα επίπεδα θα υπήρχε καλή κερδοφορία για την εισηγμένη. Ο τίτλος υποχώρησε 9,15% και η αποτίμηση πλέον είναι στα 11,7 εκατ. ευρώ.

ΕΧΑΕ: Εκεί που στις προηγούμενες συνεδριάσεις έβγαιναν αγοραστές και κρατούσαν τη μετοχή και μάλιστα έμπαιναν μεγάλες εντολές αγοράς σήμερα υποχώρησε 3,90% με ελάχιστο όγκο 14 χιλ. τεμάχια. Από τα 3,94 ευρώ ξεκινάει αύριο.

ΑΝΕΜΟΣ: Με χαμηλό όγκο υποχώρησε και αυτή 3,5% και έκλεισε στα 1,66 ευρώ. Η αποτίμηση στα 137 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι είχε εξαιρετικό εννεάμηνο με καλή κερδοφορία.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Μέχρι τα 1,4760 ευρώ πήγε η μετοχή και έκλεισε στα1,4320 ευρώ με απώλειες 1,38% και όγκο 99 χιλ. τεμάχια. Διόρθωσε επομένως αλλά δεν βγήκαν και πολλά χαρτιά. Αποτίμηση 253 εκατ. ευρώ.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ: Σήμερα είχαμε το πρώτο μέρος με 23 εισηγμένες και αύριο το δεύτερο μέρος με άλλες 23 εισηγμένες. Πολλές νοικοκυρεμένες εταιρείες έχει το ΧΑ που αδικούνται από τις αποτιμήσεις. Καλύτερα να τις κοιτάμε πιο προσεκτικά από το να παίζουμε turn around stories, ή σενάρια εξαγοράς ή δεν ξέρουμε και εμείς τι όνειρα βλέπει ο καθένας.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης