Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αττικά Πολυκαταστήματα: Ποιοι ενδιαφερόμενοι για το 35,7% που κατείχε η Folli Follie

Αττικά Πολυκαταστήματα: Ποιοι ενδιαφερόμενοι για το 35,7% που κατείχε η Folli Follie
Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου το συμβολαιογραφικό γραφείο της κας Βαρβάρας Σγούρα θα υλοποιήσει τη διαδικασία του πλειστηριασμού
Τρεις είναι οι υποψηφιότητες για την απόκτηση του 35,7% των μετοχών της εταιρείας Αττικά Πολυκαταστήματα που μέχρι πρότινος ήταν περιουσιακό στοιχείο της Folli Follie, για να δοθεί τον περασμένο Μάιο ως ενέχυρο στις τράπεζες για την εξασφάλιση τραπεζικού δανεισμού συνολικού ύψους 43 εκατ. ευρώ.
Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου το συμβολαιογραφικό γραφείο της κας Βαρβάρας Σγούρα θα υλοποιήσει τη διαδικασία του πλειστηριασμού μετά την εντολή που έλαβε από την Εθνική Τράπεζα που λειτουργεί ως συντονίστρια τράπεζα της όλης διαδικασίας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι έσπευσαν μέσα στις προθεσμίες που ορίζει η νομοθεσία και υπέβαλλαν τα σχετικά έγραφα όπως και το 30% των χρημάτων της πρώτης προσφοράς για το σύνολο των μετοχών που ανέρχεται στο ποσό των 41.589.264,42 ευρώ.
Το ηλεκτρονικό βιβλίο των προσφορών έκλεισε τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου στις 2 μετά το μεσημέρι.
Στη λίστα των ενδιαφερομένων είναι μία συστημική τράπεζα, μία εταιρεία βρετανικών συμφερόντων που δραστηριοποιείται στο τομέα της λιανικής και η εταιρεία Αττικά Πολυκαταστήματα.  
Ο ρόλος της συστημικής τράπεζας στη διαδικασία του πλειστηριασμού έχει ως βασικό στόχο, οι τράπεζες να  εισπράξουν το ποσό των 43.225.778,73 ευρώ για να καλύψουν πλήρως τα δάνεια που είχε λάβει η Folli – Follie.
Η παρουσία της τράπεζας στον πλειστηριασμό του 35,7% των μετοχών θα υποχρεώσει τους άλλους δύο ενδιαφερόμενους να ανεβάσουν το τίμημα και να μη μείνουν στην πρώτη προσφορά αλλά να δώσουν τίμημα τουλάχιστον εκεί που επιθυμούν οι τράπεζες.
Πάντως το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται στα χέρια της βρετανικής εταιρείας η οποία αφού δίνει το παρόν στον πλειστηριασμό για την απόκτηση του 35,7% των μετοχών της εταιρείας Αττικά Πολυκαταστήματα θα είναι πρόθυμη να ξεπεράσει τον επιθυμητό στόχο των τραπεζών.
Ωστόσο στέλεχος που παρακολουθεί  τα τεκταινόμενα δεν αποκλείει  το ενδεχόμενο η συστημική τράπεζα να δώσει χείρα βοήθειας στους μετόχους κ.κ. Λαμπρόπουλος, Τσουβελεκάκης και Σγουμπόπουλος της εταιρείας Αττικά  Πολυκαταστήματα που ελέγχουν το 56% των μετοχών.
Στην περίπτωση που η βρετανική εταιρεία ανεβάσει το τίμημα πάνω από τα 43 εκατ. ευρώ οι τράπεζες δεν αποκλείεται να πουλήσουν δύο φορές το 35,7% των μετοχών έτσι ώστε να βάλλουν «φρένο» στα πονταρίσματα της ξένης εταιρείας, με την προοπτική να το πουλήσουν στη συνέχεια στους βασικούς μετόχους των Αττικά Πολυκαταστημάτων που δεν επιθυμούν έναν ισχυρό μέτοχο ανάμεσα  τους.
Σύμφωνα με τα έγραφα  του πλειστηριασμού στο «σφυρί» βγαίνουν 2.682.706 μετοχές που ελέγχει η Folli – Follie και 1.105.023 μετοχές που ήταν στην κατοχή της Folli – Follie Συμμετοχών.
Οι συνολικές απαιτήσεις των τραπεζών ανέρχονται σ 43.225.778,73 ευρώ, ωστόσο η Folli - Follie είχε μειώσει τον  τραπεζικό δανεισμό στα 32 εκατ. ευρώ.  
Η διοίκηση της εταιρείας ελπίζει στην επιτυχία του πλειστηριασμού με την προσδοκία να καλυφθούν οι οικονομικές απαιτήσεις των τραπεζών και η επιπλέον οικονομική προσφορά να πάει στα δικά της ταμεία της  

Την αναστολή του πλειστηριασμού ζητάει η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών   

Η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών κατέθεσε αίτηση ανακοπής της διαδικασίας του πλειστηριασμού.  
Η συμβολαιογράφος που προχωρήσει τη διαδικασία δεν αποκλείεται να προκύψουν ευθύνες, ισχυρίζεται ο πρόεδρος της  Ένωσης κ. Γιάννης  Κυριακόπουλος.
Την ίδια τακτική ακολούθησαν και κάποιοι  μικροεπενδυτές που ζητούν και αυτοί με τη σειρά τους την αναβολή της διαδικασίας.
Νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι τα αιτήματα τουςέχουν μικρές πιθανότητες να ικανοποιηθούν.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης