Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παράταση αγωνίας στην Ιταλία – Salvini, Di Maio αντιδρούν σε έλλειμμα κάτω του 2,2% - Τελεσίγραφο από την Κομισιόν

tags :
Παράταση αγωνίας στην Ιταλία – Salvini, Di Maio αντιδρούν σε έλλειμμα κάτω του 2,2% - Τελεσίγραφο από την Κομισιόν
Έλλειμμα 1,95% ζητά η Κομισιόν προκειμένου να αποφύγει η Ιταλία τις κυρώσεις
(upd) Λιγότερο από 24 ώρες έχουν απομείνει προκειμένου ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte να παρουσιάσει το νέο αναθεωρημένο σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 στην Κομισιόν και στον πρόεδρο της Jean Claude Juncker και ακόμα η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να καταλήξει σε μια κοινή θέση.
Όπως έγινε γνωστό, η συνάντηση του Conte και του Juncker προγραμματίστηκε για αύριο Τετάρτη 12/12 στις 17.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).

Αν και τα χρονικά περιθώρια για να αποφευχθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ιταλίας στενεύουν ασφυκτικά, οι διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης Conte για το που θα πρέπει να «κλειδώσει» το έλλειμμα παραμένουν.
Και το πόσο προβληματική είναι η κατάσταση αποδεικνύεται ότι και ο στόχος που «σκιαγραφεί» για το έλλειμμα ο πρωθυπουργός Conte δεν γίνεται αποδεκτός όχι μόνο από τους δύο αντιπροέδρους του αλλά και από την ίδια την Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, η εφημερίδα La Repubblica αναφέρει πως ο Conte στο νέο σχέδιο του κάνει λόγο έλλειμμα 2,1% για το 2019 (μειωμένο κατά 0,3% σε σχέση με τα δύο προηγούμενα προσχέδια προϋπολογισμού που είχε αποστείλει η Ιταλία στην Κομισιόν, η οποία και τα απέρριψε), στόχος που όμως δεν γίνεται αποδεκτός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία φέρεται να ζητά το έλλειμμα να διαμορφωθεί στο 1,95%.
Την ίδια στιγμή, και όπως μεταδίδει η Il Messaggero, οι Matteo Salvini και Luigi Di Maio επιμένουν πως δεν αποδέχονται έλλειμμα κάτω του 2,2%, με τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte και τον υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria να επιχειρούν να τους μεταπείσουν προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ και να αποφευχθεί ο κίνδυνος κυρώσεων με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πορεία της ιταλικής οικονομίας.
Μάλιστα η La Repubblica αναφέρει πως ο υπουργός Οικονομικών, Tria επιμένει πως για να υπάρξει συμφωνία με την Κομισιόν, θα πρέπει ο στόχος για το έλλειμμα να κλειδώσει κάτω από το 2% και συγκεκριμένα στα επίπεδα του 1,9%.
Και ενώ η ιταλική κυβέρνηση αδυνατεί να καταλήξει τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή σε μια κοινή θέση, η Κομισιόν στέλνει επί της ουσίας τελεσίγραφο στη Ρώμη πως αν θέλει πράγματι να αποφύγει τις κυρώσεις, θα πρέπει να παρουσιάσει αύριο Τετάρτη 12/12 ένα σχέδιο προϋπολογισμού με σοβαρές διορθώσεις σε σχέση με αυτά που έχει ήδη παρουσιάσει.
Πάντως οι Ιταλοί φαίνεται ότι βρήκαν και έναν ακόμη τρόπο να ασκήσουν πιέσεις στην Ευρωζώνη, τον οποίο τους έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες 10/12 ο Macron, η αξία των οποίων υπολογίζεται μεταξύ 8 και 10 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν το γαλλικό έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ για το 2019 και ως εκ τούτου η Ρώμη ζητά από την Ευρωζώνη «ίσες αποστάσεις για όλους».
Μάλιστα σε δηλώσεις του σε Ιταλούς δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Luigi Di Maio, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ως πρόβλημα και την Γαλλία και όχι μόνο την Ιταλία, τουλάχιστον «εάν οι κανόνες ισχύουν το ίδιο για όλους».
Προσέθεσε, πάντως, ότι οι επόμενες 24 - 48 ώρες είναι κρίσιμες για τη χώρα του.


Καθαρά πολιτικός ο τελικός γύρος διαπραγματεύσεων Conte - Juncker

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Corriere della Sera, το ζήτημα πλέον δεν είναι το εάν θα έχει η Ιταλία μια "ήπια" επιβολή κυρώσεων αλλά εάν μπορεί πράγματι να εμποδίσει την έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της ή αν θα υποφέρει τελικά από αυτήν.
Όπως επισημαίνει η Corriere della Sera, υπάρχει μια απόσταση 3 με 4 δις ευρώ μεταξύ της νέας πρότασης του πρωθυπουργού Conte και των απαιτήσεων της Κομισιόν.
«Ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ του πρωθυπουργού Giuseppe Conte και του προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker θα είναι καθαρά πολιτικός.
Μια ρήξη θα είχε υψηλό κόστος και για τα δύο μέρη, ειδικά τώρα που επικρατεί ένταση και στη Γαλλία.
«Και με τον φόβο της «μόλυνσης» που θα μπορούσε να προκαλέσει μια ενδεχόμενη ιταλική κρίση» αναφέρει η Corriere della Sera, η οποία υποστηρίζει πως η πρόταση Conte είναι σε καλή βάση από τεχνικής άποψης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, προβλέπεται ένας αυτόματος μηχανισμός, ο οποίος θα ενεργοποιείται κάθε φορά που οι δαπάνες για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το εισόδημα των πολιτών θα τείνουν να υπερβαίνουν τα διαθέσιμα ποσά, τα οποία ήδη έχουν μειωθεί κατά 3,5 με 4 δις ευρώ από ότι αρχικά είχε προϋπολογιστεί.
Όπως αναφέρεται, η μείωση αυτή ρίχνει το έλλειμμα από το 2,4% στο 2,2% και αν και θεωρείται ένα καλό πρώτο βήμα, αυτό θεωρείται πως δεν είναι αρκετό για την Κομισιόν.

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 11/12 08:44)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης