Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Οι διαπραγματεύσεις των τραπεζών για την πώληση της Forthnet και τι πρέπει να γίνει για να ωφεληθούν οι μέτοχοι

tags :
Οι διαπραγματεύσεις των τραπεζών για την πώληση της Forthnet και τι πρέπει να γίνει για να ωφεληθούν οι μέτοχοι
Η καθαρή θέση είναι αρνητική κατά 185 εκατ. ευρώ και χρειάζεται μεγάλη αύξηση κεφαλαίου αλλά και διαγραφές δανείων από τις τράπεζες
Η Forthnet εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο της χρηματιστηριακής ειδησεογραφίας καθώς οι μεγάλες επενδύσεις και οι προοπτικές που αναμένονταν είχαν κάνει αναλυτές μεγάλων οίκων του εξωτερικού να καλύπτουν τη μετοχή και συχνά να δίνουν τιμές στόχους που δημιουργούσαν αίσθηση.
Για όσους κοίταζαν όμως τους ισολογισμούς φαινόταν σχεδόν αδύνατο να υπάρξει μία τέτοια αποτίμηση στο ταμπλό βάσει των εκτιμήσεων των ξένων.
Τελικά η μετοχή βρέθηκε στην επιτήρηση και οι τράπεζες απέκτησαν μέσω μετατροπής δανείων ένα μεγάλο πακέτο μετοχών και θα μπορούσαν να αποκτήσουν και πολλαπλάσιο ποσοστό.
Επιθυμία των τραπεζών φυσικά είναι να πουλήσουν τη συμμετοχή αλλά κυρίως να εξασφαλίσουν ότι τα δάνεια θα είναι εξυπηρετούμενα και δεν θα δημιουργούν θέμα στο ύψος των κόκκινων δανείων που έχουν.
Σήμερα οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με το σχήμα Vodafone-Wind, με τις εταιρείες να είναι ήδη μέτοχοι στην εισηγμένη με ποσοστό 4,5% και 22,2% αντίστοιχα.
Το πρώτο ερώτημα για τους επενδυτές είναι τι θα γίνει αν αποκτήσουν το 32,7% που πουλάνε οι τράπεζες;
Θα υπάρξει δημόσια πρόταση;
Ένα σημαντικό επίσης ερώτημα είναι τι θα γίνει με τη διάρθρωση του ισολογισμού, τι θα προσφέρουν οι αγοραστές και τι θα δώσει ο πωλητής.
Σύμφωνα με το εξάμηνο η καθαρή θέση του ομίλου ήταν αρνητική κατά 185 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονταν στα 576 εκατ. ευρώ με τις βραχυπρόθεσμες να είναι στα 447,4 εκατ. ευρώ.
Από τις συνολικές υποχρεώσεις βραχυπρόθεσμες δανειακές ήταν τα 257,5 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν μακροπρόθεσμα δάνεια 42 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις leasing 35 εκατ. ευρώ.
Τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν μόλις 2,6 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα η αποτίμηση στο ταμπλό είναι στα 28,6 εκατ. ευρώ και ο όμιλος συνεχίζει να βγάζει μεγάλες ζημιές (-17,2 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο).
Ζητούμενο για τους επενδυτές είναι να υπάρξει μία συμφωνία που θα μείωνε το ύψος των δανείων μέσω διαγραφών και καταβολή μετρητών εξέλιξη που θα βελτίωνε την καθαρή θέση και φυσικά θα μείωνε τις συνολικές υποχρεώσεις.
Το θέμα των κερδών μάλλον θα πρέπει να πάει σε δεύτερη φάση αφού από την ανάλυση των πωλήσεων φαίνεται πως τα κόστη είναι μεγάλα όπως τηλεπικοινωνιακά, δικαιώματα και άδειες ή ακόμα και αποσβέσεις.
Μία μείωση στα χρηματοοικονομικά κόστη θα ήταν καλοδεχούμενη αλλά στο εξάμηνο τα κόστη αυτά ήταν 8,1 εκατ. ευρώ όταν τα τηλεπικοινωνιακά ήταν 40,3 εκατ. ευρώ με τζίρο 143,5 εκατ. ευρώ.
Αν για παράδειγμα οι τράπεζες διέγραφαν 30 εκατ. ευρώ και έβαζαν και οι μέτοχοι άλλα 30 εκατ. ευρώ θα υπήρχε σημαντικό όφελος στην καθαρή θέση που όμως και πάλι θα ήταν αρνητική και οι νέες ζημιές θα δημιουργούσαν και πάλι θέμα.
Το dilution σε τέτοιες περιπτώσεις θα μπορούσε να είναι καλοδεχούμενο αφού διορθώνει κάπως των ισολογισμό της εισηγμένης, όπως καλοδεχούμενο θα πρέπει να είναι και σε κάθε υπερδανεισμένη επιχείρηση που δεν δίνει κέρδη και μέρισμα στους μετόχους.
Αναμένουμε τις εξελίξεις λοιπόν αλλά κρατάμε μικρό καλάθι.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης