Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Απλοποίηση αδειοδοτικών διαδικασιών ζητούν οι επενδυτές ΑΠΕ – Τι καταδεικνύουν τα αποτελέσματα των δημοπρασιών

tags :
Απλοποίηση αδειοδοτικών διαδικασιών ζητούν οι επενδυτές ΑΠΕ – Τι καταδεικνύουν τα αποτελέσματα των δημοπρασιών
Η αιολική ενέργεια είναι πιο ανταγωνιστική από τη θερμική ηλεκτροπαραγωγή και επομένως η αγορά δεν κινδυνεύει να «υπερθερμανθεί» από την εγκατάσταση νέων μονάδων
Η προεξόφληση θετικών προοπτικών για την ελληνική οικονομία αλλά και για την εξέλιξη των συναφών τεχνολογιών (τόσο ως προς τη βελτίωση της απόδοσης των έργων, όσο και ως προς τη μείωση του κόστους του εξοπλισμού), αποτελεί την αιτία των εξαιρετικά ανταγωνιστικών προσφορών, με τις οποίες «κλείδωσαν» νέα αιολικά πάρκα στον χθεσινό (10/12) διαγωνισμό.
Αυτό επισημαίνουν στελέχη του κλάδου, σχολιάζοντας στο World Energy News την κατακόρυφη μείωση των τιμών κατά τη δημοπρασία, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες κινήθηκαν ανάμεσα στα 55 και 65 ευρώ ανά MWh.
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, με τη χθεσινή δημοπρασία οι επενδυτές εξέφρασαν κατ’ αρχάς τις εκτιμήσεις τους για το θετικό outlook της οικονομίας, αποτυπώνοντας έμπρακτα προσδοκίες που πλέον ανήκει στην ευθύνη της πολιτείας να μην διαψεύσει.
Παράλληλα, κατακυρώνοντας τιμές αναφοράς που κινούνται κάτω από την ΟΤΣ στη δεδομένη συγκυρία, κατέδειξαν πως η αιολική ενέργεια είναι πλέον πιο ανταγωνιστική από τη θερμική ηλεκτροπαραγωγή και επομένως πως η αγορά δεν κινδυνεύει να «υπερθερμανθεί» από την επιτάχυνση εγκατάστασης νέων μονάδων.
«Οι επενδυτές έδωσαν το μήνυμά τους με τις χθεσινές προσφορές, είναι σειρά τώρα της πολιτείας να ανταποκριθεί σε αυτό», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Όπως προσθέτουν, αν η αγορά απέδειξε πως μπορεί να εξασφαλίσει «φθηνά αιολικά μεγαβάτ», στο χέρι της πολιτείας είναι να εξασφαλίσει «πολλά αιολικά μεγαβάτ» για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων.
Κάτι που αναπόφευκτα περνά από την επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών για καινούρια έργα.

Χαμηλές προσφορές, υψηλές προσδοκίες  

Υπενθυμίζεται πως η χθεσινή δημοπρασία αιολικών έργων έκλεισε στις 55 ευρώ ανά MWh (μεγαβατώρα), δηλαδή η χαμηλότερη προσφορά ήταν περίπου 31% μικρότερη από την τιμή εκκίνησης, η οποία είχε ορισθεί στα 79,77 ευρώ ανά MWh.
Ενδεικτικό είναι πως στη δημοπρασία του Ιουλίου, οι τιμές είχαν κυμανθεί από 68,18 έως 71,93 ευρώ ανά MWh.
Από την άλλη πλευρά, την παγίωση της ανταγωνιστικότητας των φωτοβολταϊκών έργων «βλέπουν» παράγοντες του κλάδου στις τιμές αναφοράς που κατακυρώθηκαν στην κατηγορία των «μεγάλων» φωτοβολταϊκών, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησαν από 64 ευρώ ανά MWh, δηλαδή 11% μικρότερη από την τιμή εκκίνησης των 71,91 ευρώ ανά MWh, και έφτασαν στα επίπεδα της τιμής εκκίνησης.
Νούμερα που κινούνται στο ύψος των προσφορών που προκρίθηκαν με τον προηγούμενο διαγωνισμό, από τον οποίο ήδη οι αποζημιώσεις είχαν διαμορφωθεί στο ύψος της ΟΤΣ.
Όπως προσθέτουν οι ίδιοι παράγοντες από τον κλάδο των φωτοβολταϊκών, ο μόνος κίνδυνος πλέον είναι να εξαντληθεί αυτή η δυναμική στους επόμενους διαγωνισμούς, από την έλλειψη διαθέσιμων έργων.
Έτσι, χρειάζεται να απλοποιηθεί άμεσα η αδειοδοτική διαδικασία.
Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογη πτωτική εικόνα υπήρξε χθες και στα «μικρά» φωτοβολταϊκά έργα, με την αντίστοιχη δημοπρασία να κλείνει στα 63 ευρώ ανά MWh, όταν η τιμή εκκίνησης ήταν 81,71 ευρώ, δηλαδή 23% μεγαλύτερη.
Στην αντίστοιχη δημοπρασία του καλοκαιριού, οι προσφορές που προκρίθηκαν είχαν κυμανθεί από 75,87 μέχρι 80 ευρώ ανά MWh.  

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης