Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το private equity Cerberus, ακολουθεί «τεχνικές λεηλασίας ιδιωτικών κεφαλαίων»

tags :
Το private equity Cerberus, ακολουθεί «τεχνικές λεηλασίας ιδιωτικών κεφαλαίων»
Επιθετικές και απαράδεκτες πρακτικές από την Cerberus - Οι περιπτώσεις Chrysler, GMAC και Caritas Christi
Η Cerberus Capital φαίνεται ότι έχει βάλει στόχο να πρωταγωνιστήσει στα ελληνικά δρώμενα, αλλά η… φήμη και οι πρακτικές της έχουν γίνει αντικείμενο αρνητικότατης κριτικής παγκοσμίως.
Μάλιστα, η Carberus έγινε γνωστή για τη μη... επιτυχημένη της διαχείριση της Chrysler και της GMAC, αποκαλύπτοντας ότι ένα από τα μεγαλύτερα fund διεθνώς, με 35 δισ. δολάρια υπό διαχείριση κεφάλαια, χρησιμοποιεί  μια στρατηγική γνωστή ως «τεχνική λεηλασίας ιδιωτικών κεφαλαίων».
Η στρατηγική ονομάζεται "op co / prop co".
Για παράδειγμα, ένας τρόπος με τον οποίο οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων επωφελούνται εις βάρος των επιχειρήσεων που αποκτούν είναι η λήψη ακινήτων που ανήκουν στην εταιρεία, η μετατροπή τους σε μια άλλη οντότητα, με αποτέλεσμα ο πρώην ιδιοκτήτης να καταβάλλει τις πληρωμές μίσθωσης στον νέο ιδιοκτήτη του.
Το πρόβλημα με αυτή την προσέγγιση είναι συνήθως διπλό.
Πρώτα οι επιχειρήσεις που επιλέγει κατέχουν τη δική τους ακίνητη περιουσία.
Ήταν συνήθως εποχιακές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις χαμηλού περιθωρίου που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στον επιχειρηματικό κύκλο.
Αυτές οι επιχειρήσεις αυτές τυπικά «πωλούν» το ακίνητο σε μια διογκωμένη τιμή, γεγονός που δικαιολογεί την επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με υψηλές πληρωμές μίσθωσης.
Φυσικά, αυτά τα δυνητικά μη βιώσιμα ενοίκια καθιστούν την εταιρεία ακίνητης περιουσίας πιο πολύτιμη για τους πιθανούς επενδυτές.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Caritas Christi, την οποία αγόρασε η Cerberus Capital Management και έγινε Steward Health Care.
Ο Steward είναι αυτό που χρησιμοποιούσε το Caritas Christi Health Care System.
Το 2010, η Caritas Christi αγοράστηκε από την Cerberus Capital Management.
Η Cerberus είχε επίσης διευρύνει τις συμμετοχές της στη βιομηχανία πυροβόλων όπλων, αργότερα επεκτάθηκε στις στρατιωτικές συμβάσεις, συμπεριλαμβάνοντας ειδικά τη DynCorp που συμμετείχε σε πολλά σκάνδαλα στο Ιράκ.
Η Steward Health Care, υπό τη διεύθυνση της Cerberus, ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες στην πρόσληψη εταιρικών γιατρών, τους οποίους πίεζε για να κρατήσουν τους ασθενείς.
Δηλαδή να αποφεύγεται η "διαρροή" των ασθενών σε άλλα νοσοκομεία και γιατρούς, ακόμη και αν κάποιοι δεν μπορούσαν να παρέχουν τη φροντίδα που χρειαζόταν.
Μετά την ενοποίηση της Steward, ξεκίνησαν επιχειρησιακές ανατροπές.
Το 2013 έκλεισε την παιδιατρική μονάδα στο Νοσοκομείο Morton.
Το 2014 έκλεισε το Quincy Hospital, παρά τις υποσχέσεις ότι θα επεκτείνει τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και ειδικότερα ότι δεν θα κλείσει το νοσοκομείο τόσο γρήγορα.
Από το 2014, ο Steward δέχτηκε αιτήματα για την αποκάλυψη οικονομικών στοιχείων όπως απαιτείται από τους κρατικούς κανονισμούς μετά την εξαγορά ιδιωτικών μετοχών.
Το 2016, συνέχισε να αποκρύπτει τα οικονομικά στοιχεία ενώ έκλεισε το βραχύβιο πρόγραμμα παραμονής στο Carney Hospital, εν μέσω καταγγελιών από τους κατοίκους για κακή οργάνωση.
Όπως αναφέρουν αναλυτές που έχουν ασχοληθεί με την περίπτωση της Cerberus, τα κυριότερα σημεία της στρατηγικής του είναι:
- Τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια είναι ακριβώς το νέο όνομα για εξαγορές με μόχλευση
- Όταν εξαγοράζουν επιχειρήσεις χρησιμοποιούν δανειακά χρήματα.
- Μόλις αγοραστούν οι εταιρείες, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κεφαλαίων κάνουν τις επιχειρήσεις να λαμβάνουν περαιτέρω δάνεια και τα χρήματα από αυτά μπορούν να επιστρέψουν στους ιδιοκτήτες, συνήθως με τη μορφή ειδικού μερίσματος, για να εξοφλήσουν το χρέος που είχαν αρχικά οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών μετοχών.
- Αυτό οδηγεί τις εξαγορασθείσες επιχειρήσεις σε χρέη, αλλά ελευθερώνει την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων από το αρχικό της χρέος.
- Εάν η επιχείρηση τελικά πωληθεί, οι νέοι αγοραστές αναλαμβάνουν το χρέος.
- Στη χειρότερη περίπτωση, η εξαγορασθείσα εταιρεία χρεοκοπεί, το εταιρικό απόθεμα των ιδιωτικών μετοχών σε αυτήν καθίσταται άχρηστο, αλλά η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων δεν χρειάζεται να είναι υπεύθυνη για τις οικονομικές της υποχρεώσεις.
- Εάν η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων επιθυμεί περισσότερα χρήματα, ενώ εξακολουθεί να είναι κάτοχος της αποκτηθείσας επιχείρησης, μπορεί να πουλήσει τμήματα της.
- Για να καταστούν τα οικονομικά της κεφαλαιουχικής εταιρίας ελκυστικότερα για τον επόμενο αγοραστή, οι εταιρείες ιδιωτικών συμμετοχών αναλαμβάνουν συχνά βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης του κόστους, τα οποία ενδέχεται να περιλαμβάνουν απολύσεις, αυξημένο φόρτο εργασίας για τους υπόλοιπους εργαζομένους κλπ.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο αυτό, η HSH Nordbank εξετάζει την περικοπή εκατοντάδων θέσεων εργασίας μετά την την εξαγορά της από τις Cerberus και J.C. Flowers νωρίτερα φέτος.
Η τράπεζα συζητά πιθανά μέτρα περικοπής του κόστους, τα οποία ενδέχεται να μειώσουν τελικά τον συνολικό αριθμό των θέσεων εργασίας κάτω από τις 1.300 από τις 1.760 σήμερα.
Πριν από δέκα χρόνια, η HSH αριθμούσε περίπου 5.000 υπαλλήλους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης