Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι μέλλει γενέσθαι με το Brexit - Credit Agricole: Ο φόβος για μη-συμφωνία θα λειτουργήσει υπέρ της May

Τι μέλλει γενέσθαι με το Brexit - Credit Agricole: Ο φόβος για μη-συμφωνία θα λειτουργήσει υπέρ της May
Εντός της ημέρας η Theresa May θα συναντηθεί με τον Juncker και τον Tusk
Αβέβαιο είναι το μέλλον της Βρετανίας, καθώς αν και η Theresa May ανέβαλε την ψηφοφορία για το Brexit και ετοιμάζεται για επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τη συμφωνία «διαζυγίου», η Κομισιόν επιμένει στο τελεσίγραφο της και διαμηνύει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση αλλαγής της συμφωνίας.
Το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά το Brexit αναλύεται σε δημοσίευμα του CNBC.

To εμπόδιο

O βασικός λόγος για την απόφαση της May αφορά στα σύνορα της Ιρλανδίας.
Προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός σκληρού Brexit εάν το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ δεν καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία κατά 21 μηνών μεταβατική περίοδο, θα εφαρμοστεί ένα δίχτυ ασφαλείας (backstop) όπου τη Βόρεια Ιρλανδία σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένη με τους κανόνες της ΕΕ, και κατά συνέπεια επιτρέπεται η ελεύθερη κίνηση προϊόντων και ανθρώπων όπως πριν.
Στην ουσία, το backstop έχει ως στόχο να αποτραπούν τα σκληρά σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.
Ωστόσο, το backstop είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο, λόγω της αόριστης φύσης του και επειδή θα σήμαινε ότι η Βόρεια Ιρλανδία (η οποία είναι τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) έχει διαφορετική σχέση με την ΕΕ από ό,τι η υπόλοιπη Βρετανία.

Οι επαφές της May με Ευρωπαίους ηγέτες

Από την πλευρά της, η May ετοιμάζει τις βαλίτσες της για επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, και της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη (13/12/2018).
«Πρόσθετες πληροφορίες για τη μελλοντική σχέση (και πως μπορεί να αποφευχθεί το backstop της Βόρειας Ιρλανδίας) είναι πιθανές.
Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι αρκετό για να ξεπεραστεί το διαρθρωτικό ζήτημα: ο νομικά δεσμευτικός χαρακτήρας του backstop στη συμφωνία αποχώρησης, σε αντίθεση με τον απλώς πολιτικό χαρακτήρα οποιασδήποτε πρόσθετης δήλωσης.
Αυτό είναι, με τη σειρά του, απίθανο να καθησυχάσει τους σκληρούς Brexiters» υποστηρίζει ο Carsten Nicke της Teneo Intelligence.

Ο φόβος για μη συμφωνία

Πλέον, οι αναλυτές αναμένουν μια «ουσιαστική ψηφοφορία» για οποιαδήποτε τροποποιημένη συμφωνία που θα πραγματοποιηθεί το νέο έτος, «τοποθετώντας» την ψηφοφορία πιο κοντά στην ημερομηνία λήξης στις 29 Μαρτίου 2019.
Έχει σημειωθεί, ωστόσο, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να υποβάλει την επίσημη θέση του για τη συμφωνία του Brexit μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2019.
Στη συνέχεια, θα τεθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της ΕΕ στις αρχές Μαρτίου 2019.
Τρεις εβδομάδες αργότερα, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να εγκαταλείψει την ΕΕ.
Ως εκ τούτου, η απόρριψη οποιασδήποτε τροποποιημένης συμφωνίας στο νέο έτος δεν αφήνει αρκετό χρόνο για οποιοδήποτε άλλο είδος συμφωνίας.
Κυριολεκτικά, εγείρει την προοπτική μιας «μη συμφωνίας» για το Brexit που θεωρείται ως το χειρότερο δυνατό σενάριο για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς θέτει την οικονομία σε αχαρτογράφητη περιοχή.
Σύμφωνα με το CNBC, ο κίνδυνος μιας μη-συμφωνίας τελικά θα μπορούσε να βοηθήσει τη May ώστε να περάσει η συμφωνία της στη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς οι περισσότεροι βουλευτές θέλουν να αποφευχθεί αυτό το σενάριο.
«Απομένει να δούμε εάν ενδεχόμενες αλλαγές θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη May να "πουλήσει" τη συμφωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, η ψηφοφορία για το Brexit θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πιο κοντά στο deadline για το Brexit και οποιαδήποτε απόρριψη θα ενισχύσει τον κίνδυνο μιας μη-συμφωνίας.
Αυτό τελικά μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της συμφωνίας της May» επισημαίνει ο Valentin Marinov της Credit Agricole.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης