Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ινστιτούτο Ifo: Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία πρέπει να επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία για το Brexit

Ινστιτούτο Ifo: Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία πρέπει να επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία για το Brexit
Ο διευθυντής του Κέντρου Διεθνών Οικονομικών του Ifo, Gabriel Felbermayr, τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να γίνει αποδεκτή από το Ηνωμένο Βασίλειο
Έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μεγάλη Βρετανία να προχωρήσουν σε εκ νέου διαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit απηύθυνε σήμερα (11/12) το Ινστιτούτο Ifo, μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησε ο διευθυντής του Κέντρου Διεθνών Οικονομικών του Ifo, Gabriel Felbermayr.
Ειδικότερα, ο κ. Felbermayr δήλωσε ότι η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας «πρέπει να γίνει ώστε να αποφευχθεί η αποτυχία της συμφωνίας», διευκρινίζοντας ότι «η συμφωνία πρέπει επίσης να γίνει αποδεκτή από το Ηνωμένο Βασίλειο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η τρέχουσα συμφωνία είναι «η καλύτερη και η μόνη δυνατή συμφωνία» δεν είναι σωστή, με τον ίδιο να προσθέτει ότι «τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ifo δείχνουν ότι ένα σκληρό Brexit θα μπορύσε να αποδειχθεί δαπανηρό και για τις δύο πλευρές, ακόμα και αν οι οικονομικές απώλειες για τη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία θα είνα υψηλότερες σε σχέση με εκείνες των άλλων 27 μελών της ΕΕ».
Ο κ. Felbermay προειδοποίησε ότι το Brexit διαταράσσει τις λεπτές ισορροπίες δυνάμεων μεταξύ των μελών της ΕΕ, καθώς «η Γερμανία χάνει έναν σημαντικό σύμμαχο ελεύθερου εμπορίου, ενώ οι οι υποστηρικτές μίας προστατευτικής εμπορικής πολιτικής θα ενισχυθούν από το Brexit».
«Από την οπτική της Γερμανίας και της Ευρώπης, θα ήταν σκόπιμο να προσφέρουν στη Βρετανία έναν πολιτικό λόγο στην κοινη εμπορική πολιτική», αναφέρει μεταξύ άλλων ο διευθυντής του Κέντρου Διεθνών Οικονομικών του Ifo, προσθέτοντας ότι «αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί με ένα δικαίωμα ψήφου στα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου της ΕΕ».
Παράλληλα, ο κ. Felbermay διευκρίνησε ότι «ένα σημαντικό εμπόδιο για τους αντιπάλους της συμφωνίας στη Βουλή των Κοινοτήτων στη Βρετανία σχετίζεται με τη μορφή της μεταβατικής τελωνειακής ένωσης», καθώς και ότι «η Βρετανία θα έπρεπε να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή εμπορική πολτική, αλλα΄δε θα έχει καμία αξίωση για αμοιβαιότητα μέσω τρίτων».
«Αυτή η λύση μπορεί επίσης να ενδιαφέρει άλλες χώρες οι οποίες επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Τελωνειακή Ένωση, αλλά καμία δε θέλει ούτε αναμένει πολιτική ολοκλήρωση», καταλήγει ο διευθυντής του Κέντρου Διεθνών Οικονομικών του Ifo.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης