Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Η ιστορία της Σχολής Ευελπίδων συνεχίζεται μέσα από την «Μηχανή του Χρόνου», στο COSMOTE HISTORY HD

tags :
Η ιστορία της Σχολής Ευελπίδων συνεχίζεται μέσα από την «Μηχανή του Χρόνου», στο COSMOTE HISTORY HD
Στο νέο επεισόδιο καταγράφονται οι πρώτες μάχες που έδωσαν οι Ευέλπιδες στους Βαλκανικούς Πολέμους
Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος για την ιστορία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων παρουσιάζει η εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, στο COSMOTE HISTORY HD (Δευτέρα 17/12, 21.00).
Στο νέο επεισόδιο καταγράφονται οι πρώτες μάχες που έδωσαν οι Ευέλπιδες στους Βαλκανικούς Πολέμους, κατά τη διάρκεια των οποίων επιστρατεύτηκε και η δεύτερη τάξη της Σχολής με απόφαση του πρωθυπουργού και υπουργού Στρατιωτικών Ελευθέριου Βενιζέλου.
Επιπλέον, η έρευνα παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο καταργήθηκαν τα δίδακτρα της Σχολής, ώστε να μην αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των εύπορων οικογενειών, αλλά και τους λόγους που οδήγησαν στην αλλαγή του τρόπου εκπαίδευσης των αξιωματικών της.
Η Μηχανή του Χρόνου «εξιστορεί», επίσης, τη χρυσή σελίδα που έγραψαν οι 300 πρωτοετείς Ευέλπιδες στη Μάχη της Κρήτης. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσολάκογλου ήθελε να τους αναθέσει αστυνομικά καθήκοντα στην Αθήνα, οι ίδιοι αντέδρασαν, φυλάκισαν το διοικητή τους στη Σχολή και ταξίδεψαν στο νησί, όπου αντιμετώπισαν τους γερμανούς αλεξιπτωτιστές.
Οι περισσότεροι πιάστηκαν αιχμάλωτοι και όταν απελευθερώθηκαν είτε κατετάγησαν στον Ιερό Λόχο, είτε οργανώθηκαν στην Αντίσταση. 
Στην εκπομπή μιλούν: ο υποστράτηγος-διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Διοικητής Συντάγματος της Σ.Σ.Ε συνταγματάρχης Νικόλαος Γκρέτσας, ο καθηγητής Στρατιωτικής Ιστορίας της Σ.Σ.Ε Δρ Ανδρέας Καστάνης, ο κοσμήτορας της Σ.Σ.Ε Νικόλαος Δάρας, ο διδάκτωρ Ιστορίας της Σ.Σ.Ε Δημήτριος Μαλέσης, ο δημοσιογράφος Λεωνίδας Μπλαβέρης, ο λέκτορας της Σ.Σ.Ε Νικόλαος Τόμπρος, ο αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κόρκας ο οποίος ως πρωτοετής Εύελπις πολέμησε στη Μάχη της Κρήτης, ο σμήναρχος ε.α. Γεώργιος Τσιτσιλιάνος και η Εύελπις 4ης τάξης δεκανέας Ολυμπία Χριστίνα Ντάλιου.
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης