Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Οι 10 μεγάλες προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, το 2019

Scope: Οι 10 μεγάλες προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, το 2019
Το σχόλιο της Scope Ratings για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες (οι περισσότερες αξιολογούμενες στην κλίμακα «Α») θα παραμείνουν σε υγιή οικονομική πορεία το επόμενο έτος, επιδιώκοντας στρατηγικές μέτριου προς χαμηλού κινδύνου και αντιμετωπίζοντας, παράλληλα, σημαντικές προκλήσεις, σχολιάζει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης παραθέτει και τις 10 πραγματικότητες για τον κλάδο, το 2019.

1) Σταθερή χρηματοοικονομική ισχύ, αλλά όχι πλήρως καθησυχαστική

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να παρουσιάζει σταθερούς δείκτες εποπτείας γύρω από το κεφάλαιο και τη ρευστότητα, ωστόσο δεν είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένος σε σύγκριση με τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες.
Τα προβλήματα ποιότητας ενεργητικού είναι ως επί το πλείστον μια «κληρονομιά» του παρελθόντος.
Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχουν ορατά σημάδια σημαντικής υποβάθμισης της ποιότητας των χαρτοφυλακίων δανείων που προκλήθηκαν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Παρότι οι μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων ενδέχεται να επηρεάσουν την ικανότητα αποπληρωμής των περισσότερων δανειοληπτών με μόχλευση, οι κανόνες του IFRS9 θα μετριάσουν σημαντικά την αρνητική επίδραση.

2) Κερδοφορία

Η κερδοφορία πιθανότατα θα παραμείνει υποτονική, ενώ ταυτόχρονα τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου παραμένουν χαμηλά, καθώς τα επιτόκια δεν είναι πιθανό να αυξηθούν το 2019.
Οι νέοι όγκοι δανείων θα συνεχίσουν να αυξάνονται με προσοχή, ωστόσο οι τράπεζες είναι πιθανό να υποστούν πίεση όσον αφορά τη μείωση των υλικών δαπανών.

3) Η περαιτέρω μείωση του κόστους γίνεται όλο και πιο δύσκολη

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν το κόστος κατά τα έτη μετά την κρίση, ωστόσο, πέρα από τα πιο δραστικά βήματα αναδιάρθρωσης, η διαδικασία θα καταστεί πιο δύσκολη.
«Αυτό δεν θα είναι καλό για τον κλάδο.
Πρώτον, επειδή η μείωση της ευελιξίας για τη μείωση του κόστους προσφέρει λιγότερες επιλογές στη διαχείριση σε ένα περιβάλλον με ταχείες εξελίξεις, δεύτερον, οι αναλυτές και οι επενδυτές, σωστά ή λανθασμένα, συνεχίζουν να εξετάζουν αυτή τη μέτρηση ως βασικό δείκτη δύναμης ή αδυναμίας», σχολιάζεται.

4) Κοινωνικοί και πολιτικοί κίνδυνοι

Οι αγορές ανησυχούν για την αβεβαιότητα που έχουν προκαλέσει τόσο οι εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ, όσο και η κόντρα ΕΕ-Ιταλίας για τον προϋπολογισμό.
Επιπλέον, ο λαϊκισμός ενισχύεται συνεχώς στη Γηραιά Ήπειρο, σχολιάζει ο οίκος.
Βέβαια, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν σχετίζονται με την τρέχουσα αναταραχή στις αγορές, με αποτέλεσμα να υπάρξει μόνο μία μικρή αρνητική επίδραση στα έσοδα.

6) Κυβερνοεπιθέσεις, η Αχίλλειος πτέρνα των τραπεζών

Οι κυβερνοεπιθέσεις βρίσκονται κοντά στην κορυφή της λίστας των κινδύνων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, υπογραμμίζεται.
Η πρόκληση για τους επενδυτές, τους αναλυτές και τους επόπτες είναι ότι οι απειλές στον κυβερνοχώρο δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν και να μετρηθούν σωστά.
Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει μια άνευ προηγουμένου συνεργασία μεταξύ ρυθμιστικών αρχών σε όλες τις δικαιοδοσίες για την ενίσχυση της προστασίας του κυβερνοχώρου.

7) Πρόστιμα και κυρώσεις

Στη δεκαετία μετά την κρίση, σημειώθηκαν πολυάριθμα περιστατικά παραπτωμάτων από τις τράπεζες, που σχετίζονταν με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροδιαφυγή ή τη χειραγώγηση των αγορών.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν καταβάλει δισεκατομμύρια σε νομικά και κανονιστικά πρόστιμα (ειδικά σε σχέση με τις αμερικανικές).
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει σαφής διαχωρισμός της εποπτικής εργασίας, η οποία φέρνει διαφάνεια στη διαδικασία.
Ωστόσο, στην ΕΕ, η διάκριση αυτή είναι πιο ασαφής.
Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) είναι υπεύθυνος για την προληπτική εποπτεία, αλλά η εποπτεία του κινδύνου παραπτώματος αντιμετωπίζεται σε εθνικό επίπεδο από τις αρμόδιες αρχές.

8) ESG

Οι θεσμικοί επενδυτές επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς παράγοντες (Environmental, Social and Governance, ESG) σε όλο το επενδυτικό σύμπαν.
Ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί σε μεγάλο βαθμό μέρος αυτής της προσέγγισης.
Αναγκασμένες από τους επενδυτές, από τους πελάτες και ενεργώντας με δική τους ευθύνη, μεγάλες τράπεζες γίνονται όλο και πιο δημόσιες σχετικά με την προσέγγισή τους στους ESG. «Αυτό κυμαίνεται από τις λεπτομέρειες σχετικά με τις βιώσιμες δανειοδοτικές πολιτικές, τις γνωστοποιήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή κλπ.
Όσον αφορά τη διακυβέρνηση, ορισμένες τράπεζες σημείωσαν σημαντική πρόοδο τα χρόνια μετά την κρίση.
Μια τροποποιημένη τραπεζική κουλτούρα οδηγεί σε πιο υπεύθυνη ανάληψη κινδύνων και υψηλότερη κοινωνική συνείδηση».

9) Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Δεν φαίνεται να απορρέει σημαντικό όφελος από την ενοποίηση μεγάλων τραπεζών σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρόλο που οι εποπτικές αρχές τις ενθαρρύνουν.
Οι τράπεζες μπορούν να επεκτείνουν τα αποτυπώματά τους επενδύοντας σε ψηφιακές τεχνολογίες, αντί να συγχωνευθούν με «παλαιές τράπεζες».
Ωστόσο, υπάρχει πάντοτε το βιώσιμο σενάριο μιας πιθανής εγχώριας συγχώνευσης μεταξύ δύο μεγάλων τραπεζών.
Αυτή μπορεί να είναι μεταξύ των Commerzbank και Deutsche Bank.

10) Επίλυση vs bail-outs

Υπάρχει συνεχής συζήτηση σχετικά με τα σενάρια επίλυσης προβλημάτων για τράπεζες που αποτυγχάνουν.
Ενώ το πλαίσιο για την επίλυση των διαφορών είναι σταθερά σε ισχύ σε ολόκληρη την Ευρώπη, πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μια εθνική κυβέρνηση δεν θα αφήσει μια μεγάλη τράπεζα να επιρρίψει τις ζημίες στους καταθέτες και θα παρέμβει.
«Αυτό μπορεί πράγματι να είναι αληθινό, αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο να διαφυλαχθούν οι θεσμικοί επενδυτές, ιδίως εκείνοι που έχουν επενδύσει σε τίτλους που είναι επιλέξιμοι για το MREL/TLAC (και πιθανώς ανώτερο προνομιούχο χρέος).
Είναι πιθανό η ΕΚΤ να ανανεώσει τις διευκολύνσεις TLTRO έτσι ώστε να μην επιδεινωθεί ο πανικός χρηματοδότησης που οφείλεται στην επιδείνωση των συνθηκών αγοράς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης