Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: «Θολώνει» το πολιτικό τοπίο στην Ισπανία – Αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρων εκλογών

Fitch: «Θολώνει» το πολιτικό τοπίο στην Ισπανία – Αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρων εκλογών
Αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρων εκλογών στην Ισπανία, εκτιμά η Fitch
Το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο της Ισπανίας, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες εκλογές στην Ανδαλουσία, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την πιστωτική ποιότητα της χώρας, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings, εκτιμώντας πως η κατάσταση καθιστά πιο δύσκολο για την σοσιαλιστική (PSOE) κυβέρνηση να εγκρίνει νομοθετικό έργο, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού του 2019.
Ως αποτέλεσμα, πίεση για πρόωρες εκλογές εντείνεται πριν τα μέσα του 2020, εκτιμά ο αμερικανικός οίκος.
«Η εμφάνιση του ακροδεξιού Vox, το οποίο έλαβε το 11% των ψήφων στην Ανδαλουσία, θα αυξήσει τον πολιτικό κατακερματισμό στις επόμενες γενικές εκλογές».
Η άμεση πρόκληση για την κυβέρνηση είναι η εξασφάλιση κοινοβουλευτικής έγκρισης για τον προϋπολογισμό του 2019.
Η κυβέρνηση θα μπορούσε να κυρώσει τον προϋπολογισμό του 2018 αν δεν εξασφαλίσει στήριξη, αλλά αυτό θα εξασθενήσει την εξουσία της και θα αυξήσει περαιτέρω την πίεση για τις πρόωρες εκλογές, υπογραμμίζεται.
Στόχος της κυβέρνησης είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα να διαμορφωθεί στο 1,8% του ΑΕΠ το 2019, από 2,7% φέτος, ωστόσο ο οίκος «βλέπει» το ποσοστό στο 2,2%.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Fitch Ratings επιβεβαίωσε σε «Α-» και «F1» τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης -αντίστοιχα- πιστοληπτικής ικανότητας για την Ισπανία, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Οι αξιολογήσεις υποστηρίζονται από μια διαφοροποιημένη οικονομία με υψηλή προστιθέμενη αξία, το χαμηλό κόστος δανεισμού, την ισχυρή και ευρεία οικονομική ανάκαμψη, τη συνεχιζόμενη μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, συμπεριλαμβανομένων των πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών, της απομόχλευσης του ιδιωτικού τομέα και της περαιτέρω βελτίωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Ωστόσο, σε αντίθετο κλίμα, τα πλεονεκτήματα αντισταθμίζονται από το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, την πολιτική αβεβαιότητα και το υψηλό ποσοστό ανεργίας, υπογραμμίζεται.
Η Fitch δεν ανέμενε σημαντική αλλαγή στην οικονομική ή φορολογική πολιτική από τη νέα κυβέρνηση.
Το αν η κυβέρνηση εξαντλήσει το υπόλοιπο της θητείας μέχρι τον Ιούλιο του 2020, κρίνεται ασαφές.
«Το νέο υπουργικό συμβούλιο έχει γενικά συγκρατημένη και φιλοευρωπαϊκή σύνθεση και έχει αναδείξει επιθυμία για συνέχεια της προηγούμενης μακροοικονομικής πολιτικής», σχολιάζεται.
Η ισπανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό, που υποστηρίζεται από την αύξηση της απασχόλησης κοντά στο 2,5%, τις ευνοϊκές συνθήκες πίστωσης, το θετικό καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα και την ανάκαμψη των τιμών κατοικιών.
Η Fitch αναμένει αύξηση του ΑΕΠ, από 3,1% το 2017, σε 2,7% φέτος, 2,3% το 2019 και 1,9% το 2020.
Η απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα συνεχίζεται, ενώ το χρέος νοικοκυριών και μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών συρρικνώθηκε κατά 6,8% το 2017, στο 139,8% του ΑΕΠ, από 200% το 2010!
Ο οίκος αναμένει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ το 2018, από 3,1% το 2017, και στο 2,2% και 1,8% τα έτη 2019 και 2020, αντίστοιχα.
Ο λόγος δημοσίου χρέους/ΑΕΠ μειώνεται σταδιακά, με τον οίκο να «βλέπει» επίδοση 95,2% το 2020, από 98,3% το 2017.
Σε ό,τι αφορά στον τραπεζικό κλάδο, τα οικονομικά μεγέθη βελτιώνονται, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποχωρεί περαιτέρω, σε 6,8% επί των ακαθάριστων δανείων τον Απρίλιο 2018, από 7,8% στο τέλος του 2017.
Τέλος, η Fitch εκτιμά πως οι εντάσεις με την Καταλονία έχουν υποχωρήσει, χωρίς, όμως, πρόοδο προς μία τελική λύση.
Ο οίκος χαρακτηρίζει ως «απίθανη» μία απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης