Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Παγώνει» έως το τέλος του 2019 η επιβολή φόρου υπεραξίας στα ακίνητα - Επιβεβαίωση ΒΝ

«Παγώνει» έως το τέλος του 2019 η επιβολή φόρου υπεραξίας στα ακίνητα - Επιβεβαίωση ΒΝ
Η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στο Κοινοβούλιο για το «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα
«Παγώνει» για ένα ακόμη χρόνο, εως το τελος του 2019, η επιβολή του φόρου υπεραξίας στα ακινητα, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του www.bankingnews.gr.

Όπως είχε δημοσιεύσει το Banking News στις 4/12/2018

Το σενάριο να «παγώσει» για ακόμη έναν χρόνο, ώς το τέλος του 2019, την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα εξετάζει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους θεσμούς προκειμένου η επιβολή του να μη σταθεί εμπόδιο στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής κτηματαγοράς. Ο φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων έχει θεσμοθετηθεί από το 2014, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε λαμβάνοντας διαδοχικές αναβολές. Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί δεδομένη ακόμη μία αναβολή ώστε να ισχυροποιηθεί η ζήτηση στην αγορά των ακινήτων που τα προηγούμενα χρόνια έπνεε τα λοίσθια, ενώ από τα νέα συμβόλαια μεταβίβασης θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη και για τα κρατικά ταμεία.
Γεγονός είναι πάντως ότι υπάρχει αντιστροφή του κλίματος με την εικόνα στον κλάδο να είναι πολύ διαφορετική. Στο τρίτο τρίμηνο του 2018 οι τιμές των διαμερισμάτων, μετά τη μικρή πτώση (1%) που είχαν παρουσιάσει το 2017, «τσίμπησαν» κατά 2,5% λόγω της αυξημένης ζήτησης. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η αγορά ακινήτων στο τρίτο τρίμηνο κατέγραψε άνοδο 3,7% και 1,9% αντίστοιχα, ενώ στα υπόλοιπα αστικά κέντρα 1,2% και στην υπόλοιπη χώρα 1,6%.
Σε αυτό το πλαίσιο τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί διάταξη στη Βουλή που θα αναστέλλει την εφαρμογή του φόρου ώς την 31η Δεκεμβρίου του 2019. Για την Ιστορία και μόνο, ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά. Επιβαρύνει τον πωλητή, ενώ ο αγοραστής οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Εφόσον ο φορολογούμενος διακρατήσει το προς πώληση ακίνητο για περισσότερα από πέντε έτη, η υπεραξία είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ. Επίσης όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους προ του 1995 απαλλάσσονται του φόρου. Η τελική υπεραξία, επί της οποίας υπολογίζεται ο φόρος, προσδιορίζεται βάσει ποσοστιαίων συντελεστών απομείωσης. Οι τελευταίοι κλιμακώνονται ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου (από 98,2% για δύο χρόνια διακράτησης έως 60% για περισσότερα από 25).

ΦΠΑ στα νησιά

Μπορεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων να γλιτώσουν από την επιβολή ενός ακόμη φόρου αλλά οι κάτοικοι 5 νησιών του Αιγαίου φαίνεται πως στο τέλος Δεκεμβρίου θα χάσουν τους μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ. Η τελευταία 6μηνη παράταση για διατήρηση  του μειωμένου ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω,  που πήρε με επεισοδιακό τρόπο η Ελλάδα  λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν υπάρξει την τελευταία στιγμή κάποια ανατροπή, από  την 1η Ιανουαρίου 2019, στα 5 νησιά:

1. Θα αυξηθεί από 5% σε 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.

2. Θα αυξηθεί από 9% σε 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και  γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

3. Θα αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ σε συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι,  αναψυκτικά, χυμοί,  και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση - catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κ.λπ.), τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Μάριος Χριστοδούλου     
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης