Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε σταυροδρόμι ο ΟΠΕΚ και η άνοδος του «petro-yuan»

tags :
Σε σταυροδρόμι ο ΟΠΕΚ και η άνοδος του «petro-yuan»
Με τις τιμές του πετρελαίου να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, ο ΟΠΕΚ χρειάζεται να κάνει κάτι δραστικό για να υπενθυμίσει πόσο σημαντικός είναι
Με τις τιμές του πετρελαίου να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, ο ΟΠΕΚ χρειάζεται να κάνει κάτι δραστικό για να υπενθυμίσει σε όλους πόσο σημαντικός είναι.
Επιπλέον, με την αποχώρηση του Κατάρ από το καρτέλ είναι ακόμα πιο απαραίτητο για τον ΟΠΕΚ να κάνει τις αγορές να τον «θυμηθούν».
Έτσι, μετά από λίγες ημέρες διαμάχης, ανακοινώθηκε από τον ΟΠΕΚ μείωση 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ημερησίως, μεγαλύτερη από ό, τι περίμενε η αγορά.
Η κυβέρνηση του Trump πανηγυρίζει για αυτό το αποτέλεσμα.
Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Οι Σαουδάραβες χρειάζεται μια τιμή περί τα 80 δολάρια ανά βαρέλι.
Η Ρωσία περίπου 50 δολάρια το βαρέλι και ακόμη και τότε απλώς εξομαλύνει τις κρατικές δαπάνες σύμφωνα με τις τιμές του πετρελαίου - αυτόματη κατάρτιση προϋπολογισμού με βάση τα τιμολόγια πετρελαίου.
Ο λόγος για τον οποίο στη συνάντηση του ΟΠΕΚ έλαβαν χώρα «σκληρές διαπραγματεύσεις» ήταν το γεγονός ότι το Ιράν ασκεί τη δύναμή του έναντι των Σαουδαραβών σε απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Διότι ενώ η Ρωσία συμφώνησε σε περικοπή των 200.000 βαρελιών, που δεν είναι τίποτα για την Μόσχα, το Ιράν εξαιρέθηκε από την πραγματοποίηση οποιωνδήποτε περικοπών.
Το Ιράν, η Λιβύη και η Βενεζουέλα θα απαλλαγούν πραγματικά από τις περικοπές, αν και το κείμενο της συμφωνίας θα πει ότι έλαβαν «ειδικές εκτιμήσεις», δήλωσε ο ιρακινός υπουργός πετρελαίου Thamir Ghadhban.
Η Σαουδική ηγεσία αποδυναμώνεται.
Το Κατάρ έφυγε για να επιδιώξει τις δικές του φιλοδοξίες, χωρίς να τον εμποδίζει ο ΟΠΕΚ. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος να λένε ότι θέλουν να συνεργαστούν με το Ιράν αναπτύσσοντας το κοινό κοίτασμα φυσικού αερίου Pars.
Το Ιράν χρησιμοποίησε την ανάγκη των Σαουδάραβων για πολύ υψηλότερες τιμές για να αποσπάσει αυτή τη μεγάλη παραχώρηση, ώστε να μπορεί να παράγει ό, τι μπορεί να πουλήσει.
Το Ιράν, εξ ορισμού, θα διατηρήσει το μερίδιο αγοράς, ενδεχομένως να πάρει μερίδιο αγοράς από τους Σαουδάραβες, επειδή ένα αυστηρότερο περιβάλλον εφοδιασμού σημαίνει ότι οι πελάτες θα αψηφήσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ για να πάρουν αυτό που χρειάζονται.
Αυτό είναι το πώς το Ιράν κερδίζει άλλο γύρο στη μάχη για να αψηφήσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Αλλά, επίσης, σημαίνει ότι χώρες όπως η Κίνα πιθανότατα δεν θα μειώσουν τις προσφορές τους για ιρανικό πετρέλαιο.
Ούτε και η Ινδία.
Οι απαλλαγές που τους χορηγήθηκαν και άλλες έξι χώρες θα εξαντληθούν σε πέντε μήνες. Αυτός είναι περισσότερο από αρκετός χρόνος για τις εταιρείες και τις τράπεζες να βάλουν μαζί τους πίσω κανάλια (ειδικά έχοντας σχεδόν ένα ολόκληρο έτος για να προετοιμαστούν) να πληρώσουν το Ιράν για το πετρέλαιο του και να αφήσουν τις ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις.
Επειδή όλα αυτά κάνουν είναι η αύξηση της βιωσιμότητας του «petro-yuan» στη Σαγκάη ως εναλλακτική πλατφόρμα για το εμπόριο πετρελαίου.
Αλλά, τώρα, με τη Σαγκάη είναι τελείως διαφορετική.
Και η επιβίωση του ΟΠΕΚ σε έναν αποπληθωριστικό κόσμο της μεταβαλλόμενης γεωπολιτικής εξουσίας εξαρτάται από την ανταπόκριση προς το δικό του συμφέρον.
Ένας απογοητευμένος V. Putin θα βοηθήσει τους Σαουδάραβες, αλλά θα επιτρέψει στο Ιράν να επιβιώσει.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης