Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τράπεζες και επιχειρηματίες αναζητούν κεφάλαια μέσω funds για μείωση δανείων - Τι ζητάνε οι υποψήφιοι αγοραστές

tags :
Τράπεζες και επιχειρηματίες αναζητούν κεφάλαια μέσω funds για μείωση δανείων - Τι ζητάνε οι υποψήφιοι αγοραστές
Η αδυναμία δημιουργίας ταμειακών ροών κρατάει τα ταμειακά διαθέσιμα σε χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να μην μπορεί αν μειωθεί το ύψος των δανείων
Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για ανεύρεση κεφαλαίων γίνονται το τελευταίο διάστημα με τράπεζες και επιχειρηματίες να αναζητούν επενδυτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews υπάρχουν αρκετές εταιρείες που έχουν δάνεια τα οποία εξυπηρετούνται κανονικά, αλλά δεν υπάρχουν κεφάλαια για μείωση του συνολικού δανεισμού.
Οι τράπεζες έχουν αναχρηματοδοτήσει στο παρελθόν τα δάνεια κάποιων επιχειρήσεων αλλά για τώρα φαίνεται πως ζητούν μείωση του συνολικού ύψους.
Βάσει ταμειακών ροών είναι αδύνατο για κάποιες εισηγμένες να μειώσουν το δανεισμό και οι τράπεζες ή και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες αναζητούν κεφάλαια.
Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει ενδιαφέρον από funds να βάλουν χρήματα αλλά ζητάνε και παράλληλο κούρεμα των δανείων.
Μέρος των κεφαλαίων που θέλουν να βάλουν θα πάει στην αποπληρωμή του δανείου και ένα άλλο μικρότερο μέρος για κεφάλαιο κίνησης.
Στελέχη της αγοράς που γνωρίζουν αναφέρουν πως πρόκειται για καλές εταιρείες με κέρδη αλλά αδυναμία δημιουργίας κεφαλαίων μέσω ταμειακών ροών και όχι για εταιρείες με γνωστά οικονομικά προβλήματα.
Λόγω αδυναμίας δημιουργίας κεφαλαίων μέσω ταμειακών ροών, τα ταμειακά διαθέσιμα δεν επαρκούν ώστε για παράδειγμα ο καθαρός δανεισμός από 50 εκατ. ευρώ να μειωθεί στα 40 εκατ. ευρώ και να μείνουν και άλλα 5 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης.
Τα ίδια στελέχη αναφέρουν πως πρέπει να μειωθεί το ύψος του δανεισμού ώστε να μειωθούν και οι τόκοι που καταβάλλονται κάθε χρόνο.
Αν τα νέα κεφάλαια συνδυαστούν και με κούρεμα δανείων από τις τράπεζες η κερδοφορία θα βελτιωθεί περαιτέρω.
Από την άλλη σε κάποιες περιπτώσεις οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να μειώσουν το ύψος του δανείου.
Άλλα στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως ορθά οι τράπεζες ζητάνε να πάρουν χρήματα πίσω, αφού τόσα χρόνια στήριζαν τις επιχειρήσεις και τώρα βλέπουν πως μετά από τόσα χρόνια με αναδιαρθρώσεις επί αναδιαρθρώσεων οι επιχειρηματίες δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν την απαραίτητη ρευστότητα.
Πολλοί μάλιστα όπως υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη της αγοράς, έπαιρναν παχυλές αμοιβές, μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου και δεν άφηναν κεφάλαια για τις τράπεζες, επομένως  αναρωτιούνται αν θα πρέπει οι τράπεζες να προχωρήσουν σε κούρεμα και επιπλέον σημειώνουν πως αν γίνει μεγάλο κούρεμα θα ανοίξει την όρεξη και άλλων επιχειρηματιών, οι οποίοι θα ζητήσουν με τη σειρά τους κάτι ανάλογο για τη δική τους επιχείρηση.
Τέλος και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, υπάρχουν διαβουλεύσεις επιχειρηματιών που βλέπουν ότι το ύψος των δανείων δεν μπορεί να μειωθεί και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες πριν οι τράπεζες τους χτυπήσουν την πόρτα και ζητήσουν τη διοίκηση της εταιρείας.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης