Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Η αύξηση κεφαλαίου 15 εκατ. ευρώ της Diversa. Τουλάχιστον δε θα πλήξουμε

tags :
Η αύξηση κεφαλαίου 15 εκατ. ευρώ της Diversa. Τουλάχιστον δε θα πλήξουμε
Το βασικό ερώτημα βέβαια των επενδυτών που δεν συμμετέχουν στις συζητήσεις είναι «γιατί να δώσουν λεφτά για κάτι για το οποίο δεν έχουν επαρκή ενημέρωση»;
Αρκετό ενδιαφέρον θα έχει η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Diversa που ενέκρινε η γενική συνέλευση.
Δεν είναι μόνο η αλλαγή ουσιαστικά του αντικειμένου της εισηγμένης ή ότι θα αποκτήσει αντικείμενο η εταιρεία, αφού η σημερινή δραστηριότητα φέρνει τζίρο κάτω από 160 χιλ. ευρώ ετησίως.
Είναι ότι πρόκειται για μία αύξηση που γίνεται σε εξαιρετικά χαμηλότερη τιμή από αυτήν που έχει στο ταμπλό και ότι πρόκειται για μεγάλη αύξηση που θα πάει για μία εξαγορά, για την οποία υπάρχουν εύλογα ερωτήματα και περιορισμένη ενημέρωση.
Η εταιρεία επιθυμεί να αντλήσει 15,8 εκατ. ευρώ και θα δώσει για κάθε μία παλιά μετοχή 15 νέες προς 0,60 ευρώ η μία την ώρα που το ταμπλό δείχνει 4,60 ευρώ.
Από την άλλη το ταμπλό μάλλον «κάνει λάθος» αφού η αποτίμηση των 8 εκατ. ευρώ μάλλον δεν δικαιολογείται από τα μεγέθη της εταιρείας.
Ερώτημα βέβαια τίθεται και για το αν θα μπορέσει να καλυφθεί η αύξηση από τους παλιούς μετόχους.
Μπορούν να καλύψουν το μερίδιο που τους αναλογεί;
Σύμφωνα με το μετοχολόγιο του ΧΑ (αν είναι σωστό), υπάρχουν 4 μέτοχοι που αθροιστικά ελέγχουν το 70% του μετοχικού κεφαλαίου.
Αυτοί θα πρέπει να καλύψουν περίπου τα 11 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία έχει ανακοινώσει πως εξετάζει την εξαγορά της Cobalt, μίας αεροπορικής, η οποία σταμάτησε τη δραστηριότητα και έχει μετοχικό κεφάλαιο 3,1 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 35,3 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχει βέβαια ξεκάθαρη εικόνα για το ύψος των δανείων που θα πρέπει να αναλάβει ο αγοραστής αφού υπάρχει δάνειο από μέτοχο της εταιρείας 76 εκατ. δολαρίων που θα αναλάβει ο αγοραστής αλλά σε χαμηλό ή συμβολικό τίμημα.
Το ποσό βέβαια της αύξησης δεν πρέπει να συνδεθεί με την υπό συζήτηση εξαγορά έχει πει η Diversa!
Δηλαδή, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κεφάλαιο κίνησης και η εταιρεία να αγοραστεί με σχεδόν μηδενικό τίμημα;
Το βασικό ερώτημα βέβαια των επενδυτών που δεν συμμετέχουν στις συζητήσεις είναι «γιατί να δώσουν λεφτά για κάτι για το οποίο δεν έχουν επαρκή ενημέρωση»;

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης