Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αυθαίρετη απαλλοτρίωση ελληνικών περιουσιών στην Αλβανία - Έντονες αντιδράσεις

tags :
Αυθαίρετη απαλλοτρίωση ελληνικών περιουσιών στην Αλβανία - Έντονες αντιδράσεις
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέφρασε έντονη ανησυχία, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις
Την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας να παραχωρήσει αυθαιρέτως στο υπουργείο Τουρισμού, προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέφρασε έντονη ανησυχία, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις.
Τόσο αυτή όσο και το δρομολογούμενο προς ψήφιση συναφές νομοσχέδιο, οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία, τονίζει και προσθέτει πως παρόμοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις διακηρυγμένες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας και είναι αντίθετες στις σχετικές υποχρεώσεις της.
Καταλήγοντας, καλεί την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει το νόμο, μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες.
Υπογραμμίζει παράλληλα πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τη γείτονα Αλβανία.

Κατρούγκαλος: Η αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος κάλεσε την αλβανική κυβέρνηση εφόσον θέλει να αποχωρήσει στην ευρωπαϊκή της πορεία να σέβεται τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.
Κάλεσε δε την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση για την απαλλοτρίωση των περιουσιών των Ελλήνων στη Χειμάρα και να επανεξετάσει το νόμο μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους τους νόμιμους ιδιοκτήτες.
Ο κ.Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα μείνει μόνο στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αλλά θα προχωρήσει και σε άλλες κινήσεις για αυτό το θέμα.

Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν, με θέμα την «παράνομη καταπάτηση της ιδιωτικής περιουσίας των μελών της ελληνικής μειονότητας» στην Αλβανία, κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, «πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας παραχωρεί αυθαιρέτως και με απόλυτη αδιαφάνεια στο υπουργείο Τουρισμού, για τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες μελών της ελληνικής μειονότητας» τονίζοντας ότι «η απόφαση αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις».
Ο Δ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει στην ερώτησή του ότι «το θέμα των περιουσιών έχει αναδειχθεί ως μια από τις προτεραιότητες της Επιτροπής για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας», και προσθέτει πως «εκτός από θέμα κράτους δικαίου και δικαιώματος στην ιδιοκτησία, η παράνομη καταπάτηση αγγίζει ευαίσθητα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμού των μειονοτήτων».
Ερωτά δε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ποια «μέτρα θα λάβει για να προστατέψει την περιουσία των μελών της ελληνικής γηγενούς μειονότητας από αυθαίρετες και παράνομες πολιτικές αποφάσεις και να ενισχύσει το Κράτος Δικαίου» τονίζοντας ότι τα δικαιώματα στην περιουσία και η προστασία των μειονοτήτων, «αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσει η Αλβανία στην ευρωπαϊκή της πορεία».
Επίσης, ο κ. Παπαδημούλης ερωτά για τα μέτρα που θα ληφθούν, ώστε να ενισχυθεί «το κλίμα καλής γειτονίας στην περιοχή, που τραυματίζεται από τέτοιες αποφάσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης