Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Μετά από 6 πτωτικές προσπαθεί για αντίδραση

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Μετά από 6 πτωτικές προσπαθεί για αντίδραση
ΑΓΟΡΑ: Προχωράμε μέχρι το τέλος του έτους χωρίς σημαντικές ειδήσεις. Θα μου πείτε εδώ δεν είχαμε τις προηγούμενες μέρες θα έχουμε τώρα που πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα; Πολλοί διαχειριστές ήδη λένε καλή χρονιά και δεν ασχολούνται με την αγορά μας. Περιμένουν…

Αυτό κάνουν όλοι σχεδόν οι εμπλεκόμενοι γι΄αυτό και ο τζίρος έχει υποχωρήσει ξανά στα γνωστά απαξιωτικά επίπεδα. Ο συνετός επενδυτής καταστρώνει σχέδια για τη νέα χρονιά. Υπάρχουν καλές και υποτιμημένες εταιρείες που αξίζουν να έχουν καλύτερη τύχη στο ταμπλό.

Η στήλη με αυτές ασχολείται και σε αυτές πιστεύει. Τώρα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν με τις επιχειρήσεις αλλά τις επηρεάζουν. Από το εσωτερικό το βασικό ερώτημα είναι αν θα τα καταφέρει η χώρα να πετύχει καλή ανάπτυξη και να κάνει κάποιες βασικές κινήσεις ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές.

Αν μάλιστα μπορούσε να βγει και στις αγορές να δανειστεί θα ήταν ένας καλός οιωνός για το ΧΑ. Μετά υπάρχουν πολλά θέματα στο εξωτερικό που δεν βοηθούν. Το Brexit, ο εμπορικός πόλεμος κ.α.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Ασφάλεια προσφέρουν οι εταιρείες με αποτίμηση κάτω από την καθαρή θέση, κέρδη και χαμηλές υποχρεώσεις. Η παραγωγή θετικών ταμειακών ροών πρέπει να είναι από τα πρώτα πράγματα που κοιτάμε σε μία λογιστική κατάσταση.

Τι να τις κάνεις τις πωλήσεις άμα δεν εισπράττεις και αυξάνεις δανεισμό. Θα έρθει κάποια στιγμή η τράπεζα να ζητήσει τα λεφτά της και αν δεν μπορείς να μειώσεις δανεισμό θα ζητήσει μετοχές.

Αφήστε τους δείκτες για αυτούς που διαχειρίζονται κεφάλαια. Ας κάνει ό,τι θέλει ο MSCI ή ο FTSE. Τι να ασχοληθούμε με τον FTSE που πετάει την ΕΥΔΑΠ γιατί δεν τους αρέσει ο όγκος ή η διασπορά.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ: Μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ζητούμενο είναι η αντίδραση. Τα υπερπουλημένα επίπεδα τραβάνε κάποια βλέμματα επενδυτών στο ξεκίνημα.

Το ίδιο είδαμε και χθες αλλά δεν υπήρχε η απαραίτητη δύναμη από τους αγοραστές να κρατήσουν τα κέρδη μέχρι το κλείσιμο.

ΦΟΡΟΙ: Λες και δεν ξέραμε ποιοι πληρώνουν το μάρμαρο κάθε χρόνο, χρειαζόμασταν και επιβεβαίωση. Καλό βέβαια είναι να ακούγεται μπας και βάλουν μυαλό οι πολιτικοί. Λίγοι πληρώνουν, λίγοι παίρνουν το κοινωνικό μέρισμα και πάει λέγοντας.

MERMEREN (Απάντηση): Εταιρειάρα και έχετε δίκιο, αλλά έχει γίνει δημόσια πρόταση και τα κομμάτια είναι πλέον λίγα. Δεν την βάλαμε στις επιλογές γιατί προφανώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να γίνει κάτι ξανά από τον βασικό μέτοχο.

Εμείς εδώ θα θέλαμε συγχώνευση με την Παυλίδης και αύξηση της διασποράς. Για να μπορέσει η εταιρεία να μπει στα μεγάλα σαλόνια και να πάρει την αποτίμηση που της αξίζει. Χωρίς δάνεια, με τα ταμειακά διαθέσιμα να βελτιώνονται τρίμηνο με τρίμηνο και τα περιθώρια κέρδους να είναι μεγάλα. Λίγες το πετυχαίνουν αυτό.

ΚΕΚΡΟΨ: Περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου για τα οικόπεδα. Αν βγει τότε η αξία των ακινήτων λογικά θα αναπροσαρμοστεί και η αξία της εταιρείας θα αυξηθεί. Εκεί ποντάρουν οι αγοραστές. Με χαμηλό όγκο και άνοδο άνοιξε η μετοχή.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Περιμένουμε να δούμε που θα ολοκληρωθεί η διόρθωση. Έχει ξεκινήσει μία διόρθωση από τα 6,56 ευρώ μέχρι τα 4,33 ευρώ και η μετοχή χθες στα 4,58 ευρώ. Δεν θα θέλαμε να τη δούμε να κάνει χαμηλότερο από το προηγούμενο χαμηλό.

COCA COLA (απάντηση): Η άποψή μας είναι ότι δεν αδικείται από την αποτίμηση που έχει. Τώρα αγορές ιδίων και stock option μπορεί να μην δημιουργούν dilution, αλλά για εμάς το θέμα είναι η κερδοφορία. Στα 10 δισ. ευρώ αποτίμηση θέλαμε περισσότερα κέρδη. Υπάρχουν μετοχές που παίζουν με χαμηλότερο p/e και δίνουν καλύτερη μερισματική απόδοση.

DIVERSA: Θα έχει ενδιαφέρον η αύξηση. Θα θέλαμε ενημέρωση και για την πορεία της αεροπορικής όπου έχουν ανασταλεί οι πτήσεις. Κυρίως όμως θέλουμε να δούμε αν οι βασικοί μέτοχοι θα βάλουν το μερίδιό τους.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Μας αρέσει η συμπεριφορά της στο ταμπλό στις τελευταίες συνεδριάσεις. Θα μπει και στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και προφανώς αρχίζει ξανά να μπαίνει στο στόχαστρο κάποιων. Το 2019 είναι το σημαντικό ώστε να φανούν και τα έργα της νέας διοίκησης.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης