Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall λόγω αισιοδοξίας για εμπόριο, +0,64% ο Dow - Στο +1,38% ο DAX, +1,91% ο FTSE MIB με Ιταλία και Brexit στο επίκεντρο

Άνοδος στη Wall λόγω αισιοδοξίας για εμπόριο, +0,64% ο Dow - Στο +1,38% ο DAX, +1,91% ο FTSE MIB με Ιταλία και Brexit στο επίκεντρο
Θετική επίδραση στην αμερικανική αγορά από τη διαφαινόμενη καλή πορεία των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Κίνας για θέματα εμπορίου
(upd) Σημαντικά κέρδη σημείωσε σήμερα (12/12/2018) η Wall Street, εν μέσω της αισιοδοξίας γύρω από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας, αλλά και στον απόηχο των στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό, που ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μια λιγότερο «επιθετική» νομισματική σύσφιξη από τη Federal Reserve το 2019.
Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν και σε αυτήν τη συνεδρίαση αρκετές διακυμάνσεις, τελικώς οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street κατόρθωσαν να τερματίσουν με θετικό πρόσημο.
Πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,64% στις 24.527 μονάδες, με τον S&P 500 να εμφανίζει κέρδη 0,53% στις 2.650 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,95% υψηλότερα στις 7.098 μονάδες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο συνεχίζονται, ενώ επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών μέχρις ότου είναι σίγουρος για μια συνολική εμπορική συμφωνία.
Ο Trump διατύπωσε, παράλληλα, τη θέση ότι θα παρενέβαινε στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την υπόθεση της σύλληψης της Meng Wanzhou, οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή του τηλεπικοινωνιακού κινεζικού κολοσσού Huawei, εάν αυτό θα μπορούσε να διασφαλίσει την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα.
Οι μετοχές των Caterpillar και Boeing -εταιρειών «ευαίσθητων» σε θέματα εμπορίου λόγω της μεγάλης τους έκθεσης στο εξωτερικό- σημείωσαν άνοδο 1,7% και 1,5% αντίστοιχα.
Σημαντικά κέρδη σημείωσαν και οι μετοχές των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, με τις General Motors, Ford Motor και Fiat Chrysler να ενισχύονται κατά 2,8%, 1,17% και 27% αντίστοιχα.
Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι τεχνολογικές μετοχές, με την Amazon στο +1,24%, το Facebook στο +1,7%, τη Netflix στο +3,6%, την Alphabet στο +1,1% και την Apple στο +0,28%.
Παράλληλα, θετικά το επενδυτικό κλίμα επηρέασε δημοσίευμα της «Wall Street Journal» που ανέφερε ότι η Κίνα επεξεργάζεται σχέδια αύξησης της πρόσβασης σε ξένες εταιρείες.
Την ίδια ώρα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητες τον Νοέμβριο του 2018 -η πιο αδύναμη ανάγνωση σε οκτώ μήνες- σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των οικονομολόγων και έναντι αύξησης 0,3% του Οκτωβρίου.
Στους 12 μήνες έως τον Νοέμβριο, ο CPI αυξήθηκε κατά 2,2%, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση με την αύξηση 2,5% του Οκτωβρίου.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο δομικός CPI αυξήθηκε κατά 0,2%, όσο και τον Οκτώβριο, επίσης σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των οικονομολόγων, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσε αύξηση 2,2%, έναντι αύξησης 2,1% του προηγούμενου μήνα.
Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να προβεί σε λιγότερες αυξήσεις των επιτοκίων από ό,τι έχει εκτιμηθεί μέχρι στιγμής εντός του 2019.

Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές 

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την έντονη πολιτική αναταραχή στην Ευρώπη, εν μέσω της αισιοδοξίας γύρω από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας, αλλά και στον απόηχο πληροφοριών ότι η ιταλική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει στο 2% τον στόχο για το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2019.
Το κλίμα στις αγορές παρέμεινε θετικό παρά τους πολιτικούς τριγμούς στην Ευρώπη, όπου ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, και η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, βρίσκονται αντιμέτωποι με προτάσεις μομφής.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 1,69% στις 350,01 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 1,38% κι έκλεισε στις 10.929,43 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,08% στις 6.880,19 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 2,15% στις 4.909,45 μονάδες.


Ράλι καταγράφει η στερλίνα, εν μέσω πληροφοριών ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May, έχει εξασφαλίσει την στήριξη 185 βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, εν όψει της σημερινής ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής σε βάρος της για την ηγεσία του κόμματός της.
Συγκεκριμένα, η στερλίνα σημειώνει άνοδο 1,1% έναντι του δολαρίου, στο 1,263 δολ., ανακάμπτοντας από τα χαμηλά 20 μηνών που «άγγιξε» τις προηγούμενες ημέρες.


Με «άλμα» 1,91% έκλεισε ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο, στις 18.945,80 μονάδες, εν μέσω πληροφοριών ότι η ιταλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει στον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, νέα πρόταση για τον προϋπολογισμό, αναθεωρώντας τον στόχο για το έλλειμμα στο 2%.
Στο ταμπλό, σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι ιταλικές τράπεζες.
Η Intesa Sanpaolo κατέγραψε κέρδη 4,1%, η Banco Bpm έκλεισε κατά 1% υψηλότερα, η UBI Banca ενισχύθηκε κατά 0,7% και η Unicredit σημείωσε άνοδο 2,5%.
Ράλι κατέγραψε και η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 2,999% (υποχωρώντας κάτω από το 3% για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο 2018) από 3,118% στο χθεσινό κλείσιμο και το ιταλικό spread να υποχωρεί στις 274 μ.β.



Σημαντική άνοδο 2,8% κατέγραψε ο ευρωπαϊκός κλάδος πρώτων υλών, λόγω της σημαντικής του έκθεσης στην Κίνα, με τις BHP Group, ArcelorMittal και Rio Tinto να καταγράφουν κέρδη 3%, 2,7% και 1,8% αντίστοιχα.
Κέρδη 2,1% κατέγραψε ο ευρωπαϊκός κλάδος αυτοκινήτων, που είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητος» σε θέματα εμπορίου, με τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Daimler, Volkswagen και BMW να ενισχύονται κατά 1,6%, 2,8% και 2% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης