Τελευταία Νέα
Διεθνή

Coveney (ΥΠΕΞ Ιρλανδίας): Οι προετοιμασίες για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας για το Brexit θα επιταχυνθούν

Coveney (ΥΠΕΞ Ιρλανδίας): Οι προετοιμασίες για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας για το Brexit θα επιταχυνθούν
Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η απρόβλεπτη κατάταστη στο Λονδίνο σημαίνει ότι ο σχεδιασμός για το σενάριο μη συμφωνίας για το Brexit θα αποτελέσει πλέον προτεραιότητα
Τη θέση ότι οι προετοιμασίες για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας ανάμεσα σε Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιταχυνθούν, διατύπωσε σήμερα (12/12) ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Simon Coveney, μέσω άρθρου του το οποίο δημοσιεύθηκε στους Irish Times.
Συγκεκριμένα, ο κ. Coveney ανέφερε ότι χθες (11/12) ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο της Ιρλανδίας αναφορικά με την ακτάσταση που επικρατεί γύρω από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας παράλληλα ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο έδωε εντολή σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες να δώσουν πλήρη προτεραιότητα στην ενεργοποίηση των σχεδίων τους για τα ενδεχόμενο μη συμφωνίας ή άτακτου Brexit».
«Από τον Ιούλιο, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει μέτρα για να προχωρήσει στην υλοποίηση σχεδίων κάτων από δύο σενάρια», ανέφερε ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ, διευκρινίζοντας ότι «το πρώτο βασίζεται σε μία συμφωνία που τελικά επικυρώνεται και περιλαμβάνει μία μεταβατική περίοδο, ενώ το δεύτερο είναι ένα σενάριο μη συμφωνίας, με τις αλλαγές να τίθεται σε ισχύ στις 30 Μαρτίου του 2019».
Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι η μη ύπαρξη συμφωνίας για το Brexit «θα φέρει μεγάλης προκλησεις σε όλη την Ευρώπη, και ιδιαίτερα στην Ιρλαδνία», ενώ πρόσθεσε ότι «η συλλογική δύναμη της ΕΕ και η σταθερότητα και η αλληλεγγύη θα είναι το πιο σημαντικό απρόοπτο που θα έχουμε μετά το Brexit».
«Ο σχεδιασμός μας για το σενάριο μη συμφωνίας βασίζεται στο έργο που έχει ήδη αναληφθεί στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδισαμού και τώρα θα αποτελεί προτεραιότητα σε όλη την κυβέρνηση», αναφέρει ο κ. Coveney, ο οποίος συνεχίζει λέγοντας ότι ο σχεδιασμός αυτός «συνεχίζεται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο σε όλα τα τμήματα, συντονισμένος παό το τμήμα του», καθώς και ότι «επηρεάζει σχεδόν ό,τι κάνουμε στο Brexit».
Καταλήγοντας, ο Ιρλανδός υπουργός ανέφερε ότι «παρόλο που είναι συνετό να ακολουθήσουμε αυτήν την πορεία δράσης σε μέτρα μη συμφωνίας, ο στόχος της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι ένα Brexit με συμφωνία», ενώ πρόσθεσε ότι «η Συμφωνία Απόσυρσης δε θα είχε επιτευχθεί χωρίς τη στήριξη της ιρλανδικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την προστασία της χώρας σε μία κρίσιμη συγκριία», καθώς κια ότι «όλες οι προσπάθειές μας θα είναι σε μία λογική η οποία θα βασίζεται σε ένα καλά διαχιεριζόμενο Brexit, ανεξάρτητα από το τι θα φέρουν οι εμπόμενες ημέρες και εβδομάδες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης