Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Δεν αντιστρέφουν τις μεταρρυθμίσεις οι παραχωρήσεις Macron στα «Κίτρινα Γιλέκα»

Fitch: Δεν αντιστρέφουν τις μεταρρυθμίσεις οι παραχωρήσεις Macron στα «Κίτρινα Γιλέκα»
Οι παραχωρήσεις Macron στα «Κίτρινα Γιλέκα» δεν αποτελούν στροφή 180 μοιρών στην πολιτική μεταρρυθμίσεων, εκτιμά η Fitch Ratings
Η «απάντηση» του Emmanuel Macron στις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» υπογραμμίζει τις προκλήσεις σχετικά με το υψηλό δημόσιο χρέος της Γαλλίας (ΑΑ, σταθερό outlook), ωστόσο δεν αντιπροσωπεύει μία στροφή 180 μοιρών στην τρέχουσα πολιτική μεταρρυθμίσεων, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
«Τα μέτρα αυτά δεν αντιστρέφουν τις προγενέστερες μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας. Ο πρόεδρος αρνήθηκε επίσης να αποκαταστήσει τον φόρο περιουσίας, τον οποίο η κυβέρνηση θεωρούσε εμπόδιο στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Επομένως, πιστεύουμε ότι είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, οι προγραμματισμένες μελλοντικές μεταρρυθμίσεις θα ήταν πιο δύσκολο να περάσουν εάν ο πρόεδρος πρέπει να υιοθετήσει μια πιο συναινετική προσέγγιση.
Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να δούμε λιγότερη χρήση των προεδρικών διαταγμάτων που χρησιμοποιήθηκαν για να αποφευχθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες κοινοβουλευτικής νομοθεσίας κατά τη θέσπιση μεταρρυθμίσεων.
Σε αντίθεση με το αρχικό πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η στρατηγική δημοσιονομικής εξυγίανσης της κυβέρνησης αναφέρει ότι η μείωση των δαπανών θα μειωθεί μεταξύ 2019 και 2022.
Όμως, οι ανακοινώσεις αυτής της εβδομάδας καθιστούν δύσκολη τη δημοσιονομική εξυγίανση και συγκεκριμένα τον στόχο της κυβέρνησης να επιτύχει μείωση 3% του ΑΕΠ το 2022», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος.
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, το πακέτο μέτρων του κ. Macron συνεπάγεται άμεσο δημοσιονομικό κόστος 8 έως 10 δισεκ. ευρώ (0,4%-0,5% του ΑΕΠ), αν και μπορούν να ανακοινωθούν νέα αντισταθμιστικά μέτρα που θα μείωναν το καθαρό κόστος.
Η Γαλλία έχει περιορισμένο περιθώριο για μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, υπογραμμίζει ο οίκος.
Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος παρέμεινε πολύ υψηλό στο τέλος του 2017, στο 98,5% του ΑΕΠ, ενώ θα παραμείνει πάνω από το 90% του ΑΕΠ την επόμενη δεκαετία σύμφωνα με το σενάριο της Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης