Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Σταθερό το outlook για τις τράπεζες της Λατινικής Αμερικής

Moody's: Σταθερό το outlook για τις τράπεζες της Λατινικής Αμερικής
Σταθερό το outlook για τις τράπεζες της Λατινικής Αμερικής 
Σε σταθερές όρισε τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) των τραπεζών της Λατινικής Αμερικής η Moody's Investors Service, επικαλούμενη την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, η οποία θα επιδράσει θετικά στο λειτουργικό περιβάλλον, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας.
«Η σταθερή οικονομική ανάπτυξη θα συμβάλει στη στήριξη του λειτουργικού περιβάλλοντος των τραπεζών της Λατινικής Αμερικής.
Η αύξηση του δανεισμού θα υποστηρίξει την κερδοφορία και το κεφάλαιο.
Η αύξηση του ΑΕΠ στην περιοχή θα βελτιώσει την απασχόληση, την εταιρική δραστηριότητα και την εσωτερική ζήτηση και, συνεπώς, την αυξανόμενη ζήτηση για εταιρικά και καταναλωτικά δάνεια.
Η οικονομική ανάκαμψη της Βραζιλίας θα συνεχιστεί, τη στιγμή που η ανάπτυξη παραμένει σταθερή σε άλλες χώρες.
Ωστόσο, η οικονομία της Αργεντινής ταλανίζεται από την ύφεση», σημειώνεται.
Νωρίτερα μέσα στο έτος, ο αμερικανικός οίκος ανέφερε πως οι χώρες της Λατινικής Αμερικής θα συνεχίσουν να βλέπουν επιδείνωση των δημοσιονομικών τους προοπτικών τα επόμενα δύο χρόνια μετά από αρκετές κρίσεις που έλαβαν χώρα την περίοδο 2015-16, οι οποίες υποβάθμισαν τις προοπτικές ανάπτυξης και επιδείνωσαν τις μετρήσεις του δημόσιου χρέους σε ολόκληρη την περιοχή.
Η επιδείνωση του χρέους και των επιβαρύνσεων των τόκων θα περιορίσει την ικανότητα των χωρών της Λατινικής Αμερικής να ανταποκριθούν σε πιθανές νέες κρίσεις καθώς χάνουν δημοσιονομικό χώρο.
Παράλληλα, προβλέπει ότι τα επίπεδα του χρέους θα είναι κατά μέσο όρο 9% του ΑΕΠ υψηλότερα το 2018-19 από ό,τι το 2013-14, ενώ οι πληρωμές τόκων θα καταναλώσουν επιπλέον ποσοστό της τάξης του 2% των κρατικών εσόδων.
Οι χώρες που θα βιώσουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις του δημόσιου χρέους τους μέχρι το 2019 είναι η Βραζιλία, ο Ισημερινός και η Αργεντινή.
Οι χώρες που θα έχουν την μεγαλύτερη άνοδο των τοκοχρεολυσίων τους είναι η Κολομβία, η Αργεντινή και ο Ισημερινός.

Fitch: Αύξηση των εντάσεων στη Λατινική Αμερική από τους μετανάστες της Βενεζουέλας

Οι μεγάλοι πληθυσμοί πολιτών που εγκαταλείπουν τη Βενεζουέλα εξαιτίας της άνευ προηγουμένου οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, θα αυξήσει τις κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις στις γειτονικές χώρες, εκτιμά σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Η εισροή εκατοντάδων χιλιάδων Βενεζουέλας, ιδίως στην Κολομβία, θα μπορούσε, επίσης, να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες και να επηρεάσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο από τη Βενεζουέλα αυξήθηκαν σημαντικά το 2018, καθώς το επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον έχει οδηγήσει σε ασύλληπτο υπερπληθωρισμό, οικονομική συρρίκνωση, κοινωνική αστάθεια, υψηλή ανεργία και έλλειψη βασικών αναγκών.
Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι πάνω από 2,6 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας ζουν σήμερα εκτός της χώρας, από έναν συνολικό πληθυσμό 32 εκατομμυρίων.
Μάλιστα, υπογραμμίζεται, ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος, καθώς στην εκτίμηση δεν συμπεριλαμβάνονται οι παράτυποι μετανάστες.
ΗΠΑ και Ισπανία ήταν οι κορυφαίοι προορισμοί εκτός Λατινικής Αμερικής, επισημαίνεται.
«Οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις της ξαφνικής και μεγάλης κλίμακας μετανάστευσης στις χώρες της Νότιας Αμερικής, θα εξαρτηθούν από την ικανότητα των οικονομιών να απορροφούν άτομα στην αγορά εργασίας.
Η Κολομβία και το Περού έχουν λάβει κυρίως μέτρα για να επισημοποιήσουν το καθεστώς μετανάστευσης, επιτρέποντάς τους να εργαστούν και να έχουν πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες.
Η αύξηση είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών, καθώς οι περιφερειακές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν υψηλότερες απαιτήσεις για την υγειονομική περίθαλψη και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες.
Ορισμένες ανακατανομές πόρων ενδέχεται να είναι δυνατές βραχυπρόθεσμα, αλλά οι προκλήσεις δημοσιονομικής εξυγίανσης θα μπορούσαν να επιδεινωθούν.
Στην Κολομβία, το δημοσιονομικό κόστος που συνδέεται με τη μετανάστευση από τη Βενεζουέλα, κυμαίνεται μεταξύ 0,2% και 0,4% του ΑΕΠ.
Οι άμεσοι οικονομικοί κίνδυνοι για τις χώρες προορισμού είναι περιορισμένοι.
Ωστόσο, η μεγάλης κλίμακας μετανάστευση μπορεί να αυξήσει τις πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις.
Η αύξηση της μετανάστευσης δεν έχει ακόμη κλιμακώσει τον πολιτικό κίνδυνο.
Εάν οι αριθμοί των μεταναστών συνεχίσουν να αυξάνονται, τότε θα αυξηθεί η πιθανότητα να γίνει το θέμα πιο ευαίσθητο.
Δεν υπάρχει άμεσος κύκλος εθνικών εκλογών στις παραπάνω χώρες.
Η Κολομβία, το Περού και ο Ισημερινός θα έχουν τις επόμενες εκλογές τους το 2022, το 2021 και το 2021, αντίστοιχα», σχολιάζεται στην έκθεση.

Image  Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης