Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σαφάρι από την Εφορία σε επιχειρήσεις που δεν δήλωσαν «επαγγελματικό» τραπεζικό λογαριασμό

tags :
Σαφάρι από την Εφορία σε επιχειρήσεις που δεν δήλωσαν «επαγγελματικό» τραπεζικό λογαριασμό
Υψηλά πρόστιμα περιμένους τους παραβάτες που δεν δημιούργησαν «επαγγελματικό» τραπεζικό λογαριασμό
Πρόστιμα 1.000 ευρώ αντιμετωπίζουν από σήμερα, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, που ενώ είχαν υποχρέωση δεν δήλωσαν στο σύστημα TAXISnet τον «επαγγελματικό» τραπεζικό λογαριασμό.
Είναι ο λογαριασμός στον οποίο κάθε επιχειρηματίας οφείλει να συγκεντρώνει αποκλειστικά όλες τις εισπράξεις από τις λιανικές συναλλαγές που πραγματοποιεί.
Ταυτόχρονα θα είναι από την ανάποδη το ηλεκτρονικό μάτι της εφορίας για τα κέρδη ή τις ζημίες για κάθε μία από τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Πέρα από τις συναλλαγές η χρήση των τραπεζικών αυτών λογαριασμών θα δώσει τη δυνατότητα στη Φορολογική Διοίκηση να έχει μία πιο αναλυτική εικόνα και για τον αριθμό των υπαλλήλων που απασχολεί μία επιχείρηση.
Με αυτό τον τρόπο οι διασταυρώσεις για τις δαπάνες των μισθωτών καθίστανται ευκολότερες.
Η προθεσμία για την δήλωση των «επαγγελματικών» τραπεζικών λογαριασμών έληξε χθες και από σήμερα σφίγγει ο κλοιός για το εγχώριο επιχειρείν.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) ξεκινάει ελέγχους για τον εντοπισμό επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που δεν προχώρησαν στην εφαρμογή του μέτρου το οποίο ήταν υποχρεωτικό.
Πρόστιμα δεν θα πληρώσουν μόνο όσοι δεν δήλωσαν τον επαγγελματικό λογαριασμό αλλά και όσοι το έκαναν εκπρόθεσμα. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση το χρηματικό πρόστιμο είναι μόλις 100 ευρώ και όχι 1.000 ευρώ που θα πληρώσουν όσοι πιαστούν στα δίχτυα του ελεγκτικού μηχανισμού.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των υπόχρεων που δεν τήρησε την συγκεκριμένη υποχρέωση αν ληφθεί υπόψη το αίτημα για παράταση της σχετικής προθεσμίας μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019, το οποίο υπέβαλε χθες στην υφυπουργό Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου και στον επικεφαλής της Α.Α.Δ.Ε. Γιώργο Πιτσιλή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.).  
Στο αίτημα της η Ομοσπονδία ζήτησε ει δυνατόν να υπάρξει  νέα καμπάνια ενημέρωσης σχετικά με το ποιοι κλάδοι - ειδικότητες είναι υπόχρεοι  στην εφαρμογή του μέτρου.
Η χρήση «επαγγελματικών λογαριασμών» είναι σήμερα  υποχρεωτική για περισσότερους από 500.000 επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν 143 δραστηριότητες.
Στον «επαγγελματικό λογαριασμό» του, κάθε υπόχρεος οφείλει  να αποδέχεται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως, ενδεικτικά, μέσα πληρωμής με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς επίσης και συναλλαγές με μετρητά.
Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του «επαγγελματικού λογαριασμού» πρέπει να αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης