Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall, καθώς «ξεθωριάζει» η αισιοδοξία για το εμπόριο - Οριακή πτώση στις ευρωαγορές στον απόηχο ΕΚΤ - Στο +0,54% ο FTSE MIB

Νευρικότητα στη Wall, καθώς «ξεθωριάζει» η αισιοδοξία για το εμπόριο - Οριακή πτώση στις ευρωαγορές στον απόηχο ΕΚΤ - Στο +0,54% ο FTSE MIB
Οριακές μεταβολές σημειώθηκαν τόσο στους βασικούς δείκτες της Wall Street όσο και σε αυτούς των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων
(upd) Νευρικότητα σημείωσε σήμερα (13/12/2018) η Wall Street, καθώς δείχνει να «ξεθωριάζει» η αισιοδοξία για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, λόγω και των διεθνών γεωπολιτικών εντάσεων.
Αποτέλεσμα ο Dow Jones να εμφανίσει κέρδη της τάξης του 0,28% στις 24.595 μονάδες.
Αντίθετα πτωτικά κινήθηκε τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq, με τον πρώτο να υποχωρεί -0,06% στις 2.649 μονάδες και τον τεχνολογικό δείκτη να αποδυναμώνεται 0,39% στις 7.070 μονάδες.

O Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα θα χρειαστεί να κάνει περισσότερα από όσα έχει υποσχεθεί μέχρι στιγμής για να μειωθούν οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ.
Χθεσινό δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι κινεζικές κρατικές εταιρείες κατέχουν τουλάχιστον 500.000 τόνους αμερικανικής σόγιας.
Ήταν η πρώτη μεγάλη αγορά σόγιας στις ΗΠΑ σε διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών και μέχρι σήμερα το σαφέστερο σημάδι ότι η Κίνα σχεδιάζει να εντείνει τις προσπάθειές της για να στηρίξει την οικονομίας της, η οποία κατεβάζει ταχύτητα.
«Κόντρα» στο κλίμα κινείται η μετοχή της General Electric, η οποία σημείωσε «άλμα» 7%, μετά την αναβάθμισή της από τον αναλυτή της J.P. Morgan, Stephen Tusa, επί μακρόν «αρκούδα» στη μετοχή της αμερικανικής εταιρείας.

Εν τω μεταξύ μεικτά ήταν ορισμένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα σε χαμηλό 2,5 μηνών, με τα στοιχεία να μετριάζουν τις ανησυχίες για μια επιβράδυνση στην αγορά εργασίας και την οικονομία.
Οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν συγκεκριμένα κατά 27.000 την εβδομάδα έως την 8η Δεκεμβρίου 2018, στις 206.000, καταγράφοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο του 2015.
Ο αριθμός των αιτήσεων δεν βρίσκεται πολύ μακριά από τα χαμηλά 49 ετών που είχαν καταγραφεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν είχαν υποχωρήσει στις 202.000 -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1969.
Από την άλλη, όμως, τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών κατέγραψαν οι τιμές εισαγωγών των ΗΠΑ τον Νοέμβριο 2018, λόγω των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου.
Ειδικότερα, οι τιμές των εισαγωγών μειώθηκαν κατά 1,6% τον Νοέμβριο -η μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2015- ενώ στους δώδεκα μήνες έως τον Νοέμβριο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,7% -η μικρότερη ετήσια αύξηση από τον Νοέμβριο του 2016.
Οι επενδυτές παραμένουν, πάντως, επιφυλακτικοί, εν μέσω των διεθνών γεωπολιτικών εντάσεων, παρακολουθώντας με ανησυχία την πολτική αναταραχή στη Βρετανία γύρω από το Brexit.

Οριακή πτώση στις ευρωαγορές, στον απόηχο ΕΚΤ - Στο +0,54% ο FTSE MIB λόγω αισιοδοξίας για συμβιβασμό Ιταλίας - ΕΕ

Οριακά χαμηλότερα έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω της πολιτικής αναταραχής στη Βρετανία, αλλά και στον απόηχο των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά, όπως αναμενόταν, ενώ προανήγγειλε τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ύψους 2,6 τρισ. ευρώ, στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2018.
Οι δείκτες διέγραψαν τα κέρδη που σημείωσαν στην έναρξη της συνεδρίασης, λόγω του διαφαινόμενου συμβιβασμού Ιταλίας - Κομισιόν, ενώ τα βλέμματα στρέφονται στις Βρυξέλλες, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Theresa May, να μεταβαίνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από τους βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,17% στις 349,42 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με οριακή άνοδο 0,16%, στον απόηχο του τερματισμού του QE.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,04% κι έκλεισε στις 10.924,70 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε οριακές απώλειες 0,04% στις 6.877,50 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με πτώση 0,26% στις 4.896,92 μονάδες.
Αντίθετα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,54% κι έκλεισε στις 19.048,83 μονάδες, με τις μετοχές των τραπεζών να κινούνται υψηλότερα, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν σε συμφωνία Ιταλίας - ΕΕ, μετά την αναθεώρηση του στόχου για το έλλειμμα 2019 στο 2,04%.


Η Intesa Sanpaolo ενισχύθηκε κατά 0,9%, την UBI Banca να καταγράφει κέρδη 1% και η Unicredit έκλεισε με κέρδη 1,2%, ενώ, αντίθετα, η Banco Bpm υποχώρησε κατά 1,9%.
Σημαντική βελτίωση κατέγραψε η αγορά ομολόγων της Ιταλίας, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 2,96% από 3,011% στο χθεσινό κλείσιμο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης