Άτονη άνοδος, λόγω ΕΚΤ, Ιταλίας στο ΧΑ +0,36% στις 648 μον. – Πακέτα από Goldman Sachs και BofA - Αυξάνει τα short η Oceanwood

Άτονη άνοδος, λόγω ΕΚΤ, Ιταλίας στο ΧΑ +0,36% στις 648 μον. – Πακέτα από Goldman Sachs και BofA - Αυξάνει τα short η Oceanwood
Ξεκάθαρα μηνύματα προς τις αγορές ότι παρά το τέλος του QE η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία της Ευρωζώνης
(upd14)Άτονη άνοδος σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο με στηρίξεις από την ΔΕΗ +2,78%, Motor Oil +1,65%, Coca Coca Cola +1,21% και με εμφανή την αδυναμία του Γενικού Δείκτη να ξεπεράσει τις 650 μονάδες.
Στις ελληνικές τράπεζες, ήπια ανοδικά έκλεισαν Alpha Bank +1,30% και Εθνική +1,21% και ακολούθησε με οριακή άνοδο η Eurobank στο +0,10% ενώ πτωτικά έκλεισε η Πειραιώς -2,13%
Ταυτόχρονα συνεχίστηκε η αύξηση των short θέσεων στις τράπεζες, ειδικότερα το fund Oceanwood αύξησε την short θέση στην Alpha Bank της τάξεως του 0,50% ή 771.849 χιλ. τεμάχια.
Συνεχίστηκε ο χαμηλός τζίρος, καθώς από τα 56,5 εκατ. ευρώ τα 25 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα λόγω κλεισίματος έτους.
Ειδικότερα, μέσω Goldman Sachs πραγματοποιήθηκε το πακέτο στην Alpha Bank αξίας 9,66 εκατ. ευρώ και όγκου 7,75 εκατ. τεμαχίων ενώ στον ΟΠΑΠ έγιναν δύο πακέτα στα 8,58 ευρώ, το πρώτο όγκου 135 χιλ. τεμαχίων και αξίας 1,16 εκατ. ευρώ και το δεύτερο 567 χιλ. τεμαχίων αξίας 4,86 εκατ. ευρώ, μέσω της Bank of America.

H χρηματιστηριακή αγορά από την μια αποτιμάει την μείωση του ιταλικού ρίσκου λόγω της διαφαινόμενης συμφωνίας για έλλειμμα 2,04% και από την άλλη την απόφαση της ΕΚΤ να τερματίσει το QΕ την ποσοτική χαλάρωση 
Τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ύψους 2,6 τρισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2018, ανακοίνωσε και επίσημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
H στήριξη στην Ευρωζώνη θα συνεχιστεί και μετά τον τερματισμό του QE, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi ενώ διατηρήθηκαν αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά, όπως αναμενόταν.

Από την άλλη, ενώ αυξάνεται η πιθανότητα να εκτονωθεί η Ιταλική κρίση μετά την πρόταση για έλλειμα 2,04% από 2,4% η μη επίλυση του Brexit  θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις αγορές όπως επίσης και από το αρνητικό αποτέλεσμα των περαιτέρω εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν ανοδικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΔΕΗ, Aegean, Motor Oil, Coca Cola ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Lamda, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Φουρλής
Οι μετοχές της Jumbo από σήμερα, διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο υπόλοιπο του μερίσματος ύψους 0,2172 ευρώ ανά μετοχή μικτό δηλαδή 0,18462 ευρώ καθαρό.
Στα ομόλογα και ειδικά στην Ιταλία σημειώνεται σημαντική βελτίωση με το 10ετές ομόλογο στο 2,94% και με χαμηλό ημέρας 2,88% ενώ οριακή βελτίωση σημειώνεται στο 10ετές ελληνικό στο 4,22%, διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 128 μονάδες βάσης.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 648 μονάδες με ισχυρή στήριξη την ζώνη των 620-630 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 665-675 μονάδες
Ωστόσο ο στόχος των short funds των 550 με 570 μονάδων για να κλείσουν τις short θέσεις τους οι οποίες διατηρούν φαίνεται ότι για την ώρα έχει εγκαταλειφθεί.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Με οριακά κέρδη ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,26% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,28%
Στο πρώτο εικοσάλεπτο ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,10% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης κατάφερε να διατηρήσει το θετικό πρόσημο στο +0,13%
Περί τις 11:25 με ήπιες αγορές στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,45% ενώ περί τις 13:20 με τα ήπια κέρδη της ΔΕΗ, Motor Oil κ.α. ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,60%    
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,36% στις 648 μονάδες έχοντας υψηλό στις 650,06 μονάδες και χαμηλό στις 645,54 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα εάν εξαιρέσουμε τα πακέτα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 56 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 25 εκατ. σε πακέτα και τα 3,19 εκατ. ευρώ σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου, ο όγκος 30,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 19 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Αναλυτικά, από τον όγκο συναλλαγών τα 3,75 εκατ. τεμάχια αφορούν συναλλαγές ομόλογων ελληνικού δημοσίου αξίας 3,19 εκατ. ευρώ
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 25 εκατ. ευρώ και όγκου 13,6 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 7,75 εκατ. τεμάχια αξίας 9,66 εκατ. ευρώ και η Εθνική 4,7 εκατ. τεμάχια αξίας 5,52 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 702 χιλ. τεμάχια αξίας 6 εκατ. ευρώ, η Grivalia 355 χιλ. τεμάχια αξίας 3,02 εκατ. ευρώ, η Ελτράκ διακίνησε 143 χιλ. τεμάχια αξίας 300 χιλ. ευρώ και ο Καρέλιας 2 χιλ. τεμάχια αξίας 502 χιλ. ευρώ

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Η κατάθεση των προτάσεων της κυβέρνησης Zaev στο κοινοβούλιο της χώρας για την αλλαγή του Συντάγματος της FYROM, στις οποίες δεν αναφέρεται κάτι για «μακεδονική γλώσσα» ή «μακεδονική μειονότητα», φαίνεται ότι ικανοποιεί πλήρως την ελληνική κυβέρνηση.
Παράλληλα δεν παραλείπουν να στιγματίσουν τις προηγούμενες δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι «οι όποιες τουλάχιστον ατυχείς δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ τις οποίες ανακάλεσε έγιναν προφανώς για εσωτερικές σκοπιμότητες προκειμένου να εξασφαλίσει την επαρκή στήριξη στη συμφωνία, αλλά η προσήλωσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει.
Στο επίκεντρο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα βρεθούν το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2021-2027), οι εξελίξεις για το Brexit, το μεταναστευτικό και η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.
Από την άλλη, νέα δεδομένα στο εγχώριο πολιτικό σύστημα και στις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης βάζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, ο οποίος σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην 1η Στρατιά στη Λάρισα υποστήριξε ότι εάν ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών από τη μεριά της ΠΓΔΜ θα παραιτηθεί από υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Εάν λοιπόν ο κ.Καμμένος παραιτηθεί από υπουργός Άμυνας και ταυτόχρονα αποσύρει τους ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα στα μέσα Ιανουαρίου, τότε αλλάζει τις έως τώρα ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και επιταχύνει τις εξελίξεις στο εγχώριο πολιτικό σύστημα, φέρνοντας ενδεχομένως πιο κοντά και τις εθνικές εκλογές.
Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν τίθεται από σήμερα η πρόταση που παρουσίασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte στον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Junker για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019, ο οποίος κάνει λόγο για έλλειμμα ύψους 2,04% του ΑΕΠ από 2,4% του ΑΕΠ που ήταν ο στόχος που είχε παρουσιάσει στα δύο προηγούμενα προσχέδια της η Ιταλία και τα οποία είχε απορρίψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η υπαναχώρηση αυτή της ιταλικής κυβέρνησης εκλήφθηκε ως θετικό βήμα από την Κομισιόν ενώ σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Jean Claude Juncker υποστήριξε είναι μια σημαντική πρόταση, την οποία και θα εξετάσουμε, στέλνοντας έτσι το μήνυμα πως σε πολιτικό επίπεδο η συγκεκριμένη πρόταση γίνεται αποδεκτή.
Πάντως, αν και έγινε το πρώτο αυτό βήμα, απομένουν ακόμα αρκετά σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα Πέμπτη 13/12 μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Giovanni Tria προκειμένου να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και να δώσει τις δέουσες απαντήσεις στους επικεφαλής και στα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν καθώς αναφέρεται πως αυτός θα είναι πλέον ο επικεφαλής των τελικών διαπραγματεύσεων με την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μετά την επιβίωσή της χθες από την πρόταση μομφής που κατέθεσαν εναντίον της βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός της, η Theresa May πηγαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, με στόχο να προσπαθήσει να εξασφαλίσει νέες εγγυήσεις από την ΕΕ για την συμφωνία της για το Brexit, έχοντας να αντιμετωπίσει τους Ευρωπαίους οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να την "βοηθήσουν" να πείσει το κοινοβούλιό της, αλλά την ίδια ώρα αποκλείουν το ενδεχόμενο να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους του διαζυγίου.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα απευθυνθεί το απόγευμα στους ομολόγους της της ΕΕ, οι οποίοι συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για μια διήμερη σύνοδο κορυφής ενώ οι 27 θα έχουν στη συνέχεια απόψε διαβουλεύσεις χωρίς τηn Μέι για να εξετάσουν "τι μπορούν να της προσφέρουν", εξήγησε Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk διαβεβαίωσε ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ θέλουν "να βοηθήσουν" τη May, αλλά δεν ξέρουν πώς. 

Με ανοδικές τάσεις οι ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,95%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με κέρδη +1,23% στις 2.634,05 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε ανοδικά στο +1,31% στις 26530,50 μονάδες

Με μεικτές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,16%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,35%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται ανοδικά +0,53%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,78% και ο FTSE 100 με πτώση -0,01%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,20%, ο S&P 500 καταγράφει οριακή πτώση -0,09%, ο Nasdaq κινείται πτωτικά -0,36% ενώ το ETF GREC καταγράφει κέρδη στο -0,13% ( 7,63 δολ. ).

Με μεικτά πρόσημα οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Πιέσεις στην Πειραιώς 
 
Μεικτές τάσεις κατέγραψαν οι τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Με ήπια κέρδη έκλεισαν Alpha Bank και Εθνική, με οριακή άνοδο η Εurobank ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στην Πειραιώς
 Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1750 ευρώ με άνοδο +1,21% με όγκο 5,63 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,1 δισ ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 27/11/2018 στο 0,93 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2460 ευρώ με άνοδο +1,30% με όγκο 9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 20/11/2018 στο 1,07 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,92 ευρώ με πτώση -2,13% με όγκο 894 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 402 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 28/11/2018 στα 0,8520 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό 0,8410 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5165 ευρώ με άνοδο +0,10% με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,49 ευρώ με πτώση -6,99% και κεφαλαιοποίηση 665 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1230 ευρώ με πτώση -0,65%, με όγκο 77 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 57 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  έκλεισε στα 12,85 ευρώ με άνοδο +0,78% και κεφαλαιοποίηση 255 εκατ. ευρώ

Με μεικτές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Κέρδη για ΔΕΗ, Motor Oil  

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι μη τραπεζικές  μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΔΕΗ,Aegean, Motor Oil, Coca Cola
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Lamda,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Φουρλής, Grivalia
H Coca Cola έκλεισε στα 27,60 ευρώ με άνοδο +1,21% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,25 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,87 ευρώ με άνοδο +0,56% και αποτίμηση 5,33 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,48 ευρώ με άνοδο +2,78% και αποτίμηση 343 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,62 ευρώ με άνοδο +0,37% και κεφαλαιοποίηση 376 εκατ ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,58 ευρώ με άνοδο +0,35% και αποτίμηση 2,74 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,70 με άνοδο +0,31 ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,57 ευρώ με πτώση -1,05% και κεφαλαιοποίηση 2,31 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,50 ευρώ με άνοδο +1,65% και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,99 ευρώ με άνοδο +1,14% και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,76 ευρώ με άνοδο +0,29% και κεφαλαιοποίηση 1,87 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,48 ευρώ με πτώση -1,28% και κεφαλαιοποίηση 859 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,53 ευρώ με πτώση -1,52% και με την κεφαλαιοποίηση στα 234 εκατ. ευρώ
Η MIG  που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,075 ευρώ με άνοδο +2,74% με την κεφαλαιοποίηση 70 εκατ. ευρώ

Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,22% ανάκαμψη στην Ιταλία 2,94% με διαφορά spread 128 μ.β.

Οριακή βελτίωση σημειώνεται, σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,22% και με το Ιταλικό 10ετές να ανακάμπτει στο 2,94% 
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίζεται με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες.
Να σημειωθεί ότι το έλλειμμα του 2019 μπορεί να μειωθεί στο 2,04% από 2,4%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Τα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν τις τάσεις στην Ιταλία με το spread να διαμορφώνεται στις 128 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 4,6% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 101,30 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,79%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,18 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,17% με απόδοση αγοράς 3,18% και απόδοση πώλησης 3,16%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 100,98 μονάδες βάσης και απόδοση 3,24%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 96,71 μονάδες βάσης και απόδοση 3,99% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 96,55 μονάδες βάσης και απόδοση 4,20% με απόδοση αγοράς 4,22% και απόδοση πώλησης 4,19%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 91,98 μονάδες βάσης και απόδοση 4,69%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 87,75 μονάδες βάσης και απόδοση 5,05
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 87,60 μονάδες βάσης και απόδοση 5,13%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 399 μονάδες βάσης από 390 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Ανάκαμψη στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,94%

Ανάκαμψη καταγράφεται και σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,94% ενώ νωρίτερα διαπραγματευόταν στο 2,88% απόρροια της διαφαινόμενης συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,04%.  
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/12/2018 στο 0,27% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,95% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,69% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,42% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,94% με χαμηλό ημέρας 2,88% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS