Τελευταία Νέα
Διεθνή

IEA: Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα παρουσιάσει έλλειμμα το β΄ τρίμηνο 2019 - Αυξημένη η επιρροή των ΗΠΑ

IEA: Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα παρουσιάσει έλλειμμα το β΄ τρίμηνο 2019 - Αυξημένη η επιρροή των ΗΠΑ
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οι ΗΠΑ θα έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στην αγορά πετρελαίου το επόμενο έτος
Στο γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα παρουσιάσει έλλειμμα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019 αναφέρθηκε σήμερα (13/12) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), εφόσον ο ΟΠΕΚ και οι υπόλοιποι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου συμμορφωθούν πλήρως με τα συμφωνηθέντα ανώτατα όρια παραγωγής.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο IEA στη μηνιαία του έκθεση, η κοινή συνεργασία μεταξύ των βασικών εξαγωγέων αργού πετρελαίου παραμένει «η βάση της διαχείρισης της παραγωγής», προσθέτοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στα παγκόσμια επίπεδα εφοδιασμού πετρελαίου.
Σύμφωνα με τον Οργανσιμό, οι ΗΠΑ θα έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στην αγορά πετρελαίου, μέσω της συνεχιζόμενης ανάπτυξης στην παραγωγή αργού, τονίζοντας ότι «αν και οι ΗΠΑ δεν ήταν παρούσες στη Βιέννη, κανείς δε μπορεί να αγνοήσει την αυξανόμενη επιρροή τους».
Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ, μαζί με τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, των οποία η συνολική παραγωγή αντιπροσωπεύει το 40% του παγκόσμιου συνόλου, είναι οι κυριότεροι παίκτες».
Σε ότι αφορά τη ζήτηση για το 2019, ο Οργανισμός διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, στα 1,4 εατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η ζήτηση για το τρέχον έτος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
«Ορισμένη από τη στήριξη που παρέχουν οι χαμηλότερες τιμές θα αντισταθμιστεί από την εξασθένιση της οικονομικής ανάτπυξης παγκοσμίως και ιδιαίτερα σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες», τόνισε ο ΙΕΑ, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «ο χρόνος θα δείξει πόσο αποτελεσματική θα είναι η νέα συμφωνία παραγωγής για την εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου».
Καταλήγοντας, η έκθεση του IEA υπογραμμίζει ότι «η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις εμπορικές εντάσεις και τη σύσφιγξη των νομισματικών πολιτικών εξακολουθεί να επηρεάζει την εμπιστοσύνη και της επενδύσεις», καθώς και ότι η πρόσφαση υποβάθμηση των προβλέψεων του ΟΑΣΑ για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2019 «θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου κατά περίπου 100 χιλ. βαρέλια ημερησίως».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης