Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Δεν τελειώνουν τα προβλήματα της Ιταλίας - Μη βιώσιμο το χρέος

Capital Economics: Δεν τελειώνουν τα προβλήματα της Ιταλίας - Μη βιώσιμο το χρέος
Μη βιώσιμο το ιταλικό χρέος μακροπρόθεσμα
Το γεγονός ότι η ιταλική κυβέρνηση συμφώνησε να μειώσει το έλλειμμα του 2019 μπορεί να μειώνει το ρίσκο μιας κρίσης βραχυπρόθεσμα, ωστόσο δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσει και στον τερματισμό των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ιταλία.
Και αυτό γιατί οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν αδύναμες και το δημόσιο χρέος μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με ανάλυση της Capital Economics.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση συμφώνησε να μειώσει τον στόχο του ελλείμματος για το 2019 από το 2,40% του ΑΕΠ σε 2,04%.
Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, πρόκειται για έναν παράξενα συγκεκριμένο αριθμό, ωστόσο μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα, οι ηγέτες των κομμάτων συνασπισμού φαινόταν απρόθυμοι να συμφωνήσουν σε έλλειμμα κάτω του 2,2%.
«Επομένως, αυτό υποδηλώνει ότι η ιταλική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να είναι πιο ευέλικτη στα δημοσιονομικά της σχέδια από ό, τι εμείς και πολλοί άλλοι είχαν προηγουμένως υποθέσει», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Μένει να φανεί αν η νέα πρόβλεψη για το έλλειμμα θα σταθεί αρκετή για να οδηγήσει σε συμβιβασμό με την Κομισιόν.
Ωστόσο, όποια και αν είναι η απόφαση της ΕΕ, η μεγάλη εικόνα είναι άλλη, σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics.
Το βασικό πρόβλημα της Ιταλίας δεν είναι το έλλειμμα στο 2,4% ή στο 2,04%.
Από το 1999, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας είναι λίγο μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Αντιθέτως, το μεγάλο πρόβλημα είναι η αναιμική ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας τα τελευταία είκοσι χρόνια και το υψηλό δημόσιο χρέος.
Στον προϋπολογισμό του 2019 δεν συμπεριλαμβάνεται κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, εκτιμούν οι αναλυτές.
Μάλιστα, τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ καταδεικνύουν ότι ενδεχομένως η ιταλική οικονομία να διολίσθησε στην ύφεση κατά τη διάρκεια του β΄εξαμήνου του 2018.
Μετά την επιβράδυνση του ΑΕΠ κατά 0,1% στο γ΄τρίμηνο 2018, ο σύνθετος PMI καταδεικνύει περαιτέρω υποχώρηση της τάξης του 0,3% στο δ΄τρίμηνο.
Ακόμη και αν αυτό το πισωγύρισμα αποδειχθεί βραχυπρόθεσμο, είναι δύσκολο να καταδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να ανεβάσει ρυθμούς η ανάπτυξη το 2019.
Ως εκ τούτου, η δήλωση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte ότι η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη των εκτιμήσεων (1,5% το 2019), φαντάζει το λιγότερο αισιόδοξη.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης