Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί θα παραμείνουν ανθεκτικοί παρά την αστάθεια στην αγορά

S&P: Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί θα παραμείνουν ανθεκτικοί παρά την αστάθεια στην αγορά
H S&P προβλέπει ότι η τιμή του Brent θα διαμορφωθεί στα 65 δολ. το βαρέλι το 2019 και στα 55 δολ. μακροπρόθεσμα
Ενώ οι χώρες εξαγωγής αργού πετρελαίου ανησυχούν για τις απαισιόδοξες προβλέψεις για τις αγορές ενέργειας, οι πετρελαϊκοί κολοσσοί μπορούν να αντέξουν τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου το επόμενο έτος, όπως υποστηρίζει η S&P Global Ratings.
Όπως δήλωσε στο «CNBC» ο Simon Redmond της S&P Global Ratings, οι περικοπές του κόστους στη βιομηχανία και οι υποσχόμενες ταμειακές ροές σημαίνουν ότι οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες παγκοσμίως (Exxon, Shell, Chevron, BP, Eni και Total) δεν χρειάζεται να ανησυχούν ακόμα και αν το πετρέλαιο πέσει στα 50 δολάρια το βαρέλι.
«Έτσι, αν η τιμή του πετρελαίου είναι στα 65 ή στα 60 δολ., δείχνουν αρκετά καλά.
Και λογικά θα είναι σε θέση να παράγουν ουσιαστικές ταμειακές ροές», δήλωσε ο Redmond.
Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι η τιμή του Brent, που διαπραγματεύεται επί του παρόντος στο εύρος 58 - 60 δολ. ανά βαρέλι, θα διαμορφωθεί στα 65 δολ. το βαρέλι το 2019 και στα 55 δολ. μακροπρόθεσμα.
Άλλοι «βλέπουν» την τιμή του Brent στα 55 - 80 δολ. το επόμενο έτος, επικαλούμενοι την έλλειψη συναίνεσης και προβλεψιμότητας στην αγορά.
Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ το περασμένο σαββατοκύριακο ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια μέχρι τον Ιανουάριο δεν προσέφερε σημαντική ώθηση στις τιμές, ενώ ενέτεινε τις ανησυχίες μεταξύ των εξαγωγέων ότι πιέσεις όπως η εξασθένηση της ζήτησης και η άνοδος της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών.
Η τιμή του Brent έχει υποχωρήσει περισσότερο από 25% από τα υψηλά των 86 δολ. στα αρχές Οκτωβρίου.
Η S&P αναμένει αύξηση της συνολικής παραγωγής αργού - κάτι που πιθανώς δεν θα ενθουσιάσει τον ΟΠΕΚ.
Πράγματι, πρόσφατες ανακοινώσεις από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες δείχνουν ότι είναι επιφυλακτικά αισιόδοξες για το 2019.
Η Chevron ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα αύξηση των κεφαλαιουχικών της δαπανών για το 2019, την πρώτη σε τέσσερα χρόνια, ενώ η ConocoPhillips ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 6,1 δισ. δολ. σε κεφαλαιουχικές δαπάνες.
Η S&P «βλέπει» την τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) στα 60 δολ. το βαρέλι, ενώ άλλοι οργανισμοί αναμένουν τιμές γύρω στα 50 δολάρια.
Όπως δήλωσε ο Redmond, οι πετρελαϊκές εταιρείες απολαμβάνουν «υψηλές αξιολογήσεις», οπότε ο οίκος αναμένει κάποια ανθεκτικότητα.
Μεγάλο μέρος αυτής της ανθεκτικότητας προέρχεται μετά από χρόνια περικοπών του κόστους μετά την πτώση των τιμών το 2014 - η Shell, για παράδειγμα, έχει μειώσει το μοναδιαίο κόστος κατά περισσότερο από 50%.
Ωστόσο, αυτές οι περικοπές έχουν ασκήσει σοβαρές πιέσεις στις εταιρείες εξυπηρέτησης πετρελαιοπηγών και εξόρυξης.
Και καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν, χιλιάδες θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο.
Ωστόσο, σύμφωνα με την S&P, οι πετρελαϊκοί κολοσσοί αναμένεται να παραμείνουν ασφαλείς προς το παρόν, παρά τις εκκλήσεις για μια παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση προς πιο βιώσιμα καύσιμα.
«Ναι, μπορούμε να μιλήσουμε για περιβαλλοντικούς κινδύνους σε μακροπρόθεσμη βάση, αλλά η ζήτηση πετρελαίου αυξάνεται ακόμα στα 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και τα ηλεκτρικά οχήματα δεν πρόκειται να αποκτήσουν μεγάλο μερίδιο τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο Redmond.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης