Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Strategic Culture: Τι σηματοδοτεί η αποχώρηση του Κατάρ από τον ΟΠΕΚ - Οι νέες ενεργειακές συμμαχίες

tags :
Strategic Culture: Τι σηματοδοτεί η αποχώρηση του Κατάρ από τον ΟΠΕΚ - Οι νέες ενεργειακές συμμαχίες
Strategic Culture: Τι σηματοδοτεί η αποχώρηση του Κατάρ από τον ΟΠΕΚ
Η απόφαση του Κατάρ να εγκαταλείψει τον ΟΠΕΚ απειλεί να επαναπροσδιορίσει την παγκόσμια αγορά ενέργειας, ιδίως ενόψει των αυξανόμενων δυσχερειών της Σαουδικής Αραβίας και της αυξανόμενης επιρροής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον μηχανισμό του ΟΠΕΚ+, αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank Strategic Culture Foundation.
Σε μια εκπληκτική δήλωση, ο υπουργός ενέργειας του Qatari Saad al-Kaabi προειδοποίησε τον ΟΠΕΚ τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου ότι η χώρα του είχε στείλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να ξεκινήσει η αποχώρηση της χώρας από τον πετρελαϊκό οργανισμό τον Ιανουάριο του 2019.
Ο Al-Kaabi τόνισε ότι η απόφαση δεν είχε τίποτε με τις πρόσφατες συγκρούσεις με το Ριάντ, αλλά ήταν μάλλον μια στρατηγική επιλογή από τη Ντόχα να επικεντρωθεί στην παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) την οποία το Κατάρ, μαζί με τη Ρωσική Ομοσπονδία, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους εξαγωγείς.
Παρά το ετήσιο ποσοστό εξόρυξης πετρελαίου μόλις 1,8% του συνόλου των χωρών του ΟΠΕΚ (περίπου 600.000 βαρέλια ημερησίως), το Κατάρ είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του οργανισμού και ανέκαθεν είχε ισχυρή πολιτική επιρροή στη διοίκηση του οργανισμού.
Σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο όπου οι διεθνείς σχέσεις εισέρχονται σε μια πολυπολική φάση, τα πράγματα όπως η συνεργασία και η ανάπτυξη καθίστανται θεμελιώδη.
Οπότε δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι η Ντόχα αποφάσισε να εγκαταλείψει τον ΟΠΕΚ.
Ο ΟΠΕΚ είναι μία από τις λίγες μονοπολικές οργανώσεις που δεν έχουν πλέον ουσιαστικό σκοπό το 2018, δεδομένων των νέων πραγματικών περιστατικών που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις και της σημασίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην αγορά πετρελαίου.
Εκτός αυτού, η Σαουδική Αραβία απαιτεί από την οργάνωση να διατηρήσει υψηλό επίπεδο παραγωγής πετρελαίου λόγω της πίεσης που προέρχεται από την Ουάσινγκτον για να επιτύχει πολύ χαμηλό κόστος ανά βαρέλι πετρελαίου.
 Η αμερικανική ενεργειακή στρατηγική στοχεύει στο ιρανικό και το ρωσικό εισόδημα από τις εξαγωγές πετρελαίου, αλλά αποσκοπεί επίσης να δώσει στις ΗΠΑ ταχεία οικονομική ώθηση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump συχνά μιλά για την τιμή του πετρελαίου που μειώνεται ως προσωπική νίκη του.
Οι ΗΠΑ εισάγουν περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, γι 'αυτό το Trump πιστεύει λανθασμένα ότι η μείωση του κόστους ανά βαρέλι θα μπορούσε να ευνοήσει την ώθηση στην οικονομία των ΗΠΑ.
Η οικονομική πραγματικότητα δείχνει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της τιμής του πετρελαίου και της οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας, με χαμηλές τιμές του αργού πετρελαίου που συχνά συνώνυμο της επιβράδυνσης της οικονομίας.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι για να διατηρηθούν οι τιμές του πετρελαίου υψηλές, οι χώρες του ΟΠΕΚ πρέπει να διατηρήσουν υψηλό ποσοστό παραγωγής, διπλασιάζοντας τις ζημιές στον εαυτό τους.
Πρώτον, λαμβάνουν λιγότερα έσοδα από τα αναμενόμενα και, δεύτερον, καταστρέφουν τα αποθέματα πετρελαίου τους για να ευνοήσουν τη στρατηγική που επέβαλε η Σαουδική Αραβία στον ΟΠΕΚ για να ευχαριστήσει τον Λευκό Οίκο.
Είναι σαφώς μια στρατηγική που για μια χώρα όπως το Κατάρ (και ίσως η Βενεζουέλα και το Ιράν στο εγγύς μέλλον) δεν έχει νόημα, δεδομένης της διπλωματικής και εμπορικής ρήξης με το Ριάντ που προέρχεται από εντάσεις μεταξύ των χωρών του Κόλπου.
Αντίθετα, ο οργανισμός του ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει και άλλες χώρες όπως η Ρωσική Ομοσπονδία, το Μεξικό και το Καζακστάν, φαίνεται να καθορίζει τώρα το πετρέλαιο και το κόστος του ανά βαρέλι.
Επί του παρόντος, ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σε αντίθεση με την επιθυμία του Trump για υψηλή παραγωγή πετρελαίου.
Με την τελευταία αυτή επιλογή, το Κατάρ στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην περιοχή και στους παραδοσιακούς συμμάχους, που κινείται προς την πλευρά του ΟΠΕΚ+ και ευθυγραμμίζει τα συμφέροντά του με εκείνα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τη συνολική στρατηγική πετρελαίου και φυσικού αερίου, δύο τομείς στους οποίους το Κατάρ και η Ρωσία κυριαρχούν στο μερίδιο αγοράς.
Επιπλέον, η παγκόσμια στρατηγική της Ρωσίας και του Κατάρ συγκεντρώνει και περιλαμβάνει εταίρους όπως η Τουρκία (μελλοντικός ενεργειακός κόμβος που συνδέει την ανατολή με τη δύση, καθώς και το βορρά και το νότο) και τη Βενεζουέλα.
Με αυτή την έννοια, η συνάντηση μεταξύ του Maduro και του Erdogan φαίνεται να είναι ένα προοίμιο για την περαιτέρω αναδιοργάνωση του ΟΠΕΚ και των μελών του.
Ο μειωμένος ηγετικός ρόλος της Σαουδικής Αραβίας στην πετρελαϊκή και χρηματοπιστωτική αγορά συμβαδίζει με την αύξηση της εξουσίας που απολαμβάνουν χώρες όπως το Κατάρ και η Ρωσία στους τομείς της ενέργειας.
Η επανευθυγράμμιση της ενέργειας και των οικονομικών σηματοδοτεί την εμφανή μείωση της εταιρικής σχέσης Ισραήλ-ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας.
 Δεν περνάει μια μέρα χωρίς σκάνδαλα διαφθοράς στο Ισραήλ, κατηγορίες εναντίον των Σαουδαραβών σχετικά με το Khashoggi ή την Υεμένη και ανεπιτυχείς στρατηγικές του Trump στις εμπορικές, οικονομικές ή ενεργειακές περιοχές.
Το μονοπάτι που παίρνει αυτό το καταδικασμένο τρίο θα εξασφαλίσει μόνο λιγότερη επιρροή και δύναμη, απομονώνοντας όλο και περισσότερο τους αντιπάλους τους και ακόμη και τους ιστορικούς συμμάχους τους.
Η Μόσχα, το Πεκίνο και το Νέο Δελχί, οι Ευρασιατικές δυνάμεις, φαίνεται να έχουν κάθε πρόθεση, όπως φάνηκε στην τριμερή σύνοδο κορυφής στο Μπουένος Άιρες, να αναπτύξουν τα ιδανικά πολυπολικά πλαίσια για να αποφύγουν τη συνεχιζόμενη αμερικανική κυριαρχία στην πετρελαϊκή αγορά μέσω εσόδων σχιστόλιθου ή υποτακτικών συμμάχων Αραβία, παρόλο που η τελευταία άνοδος της παραγωγής είναι ένα σαφές μήνυμα από το Ριάντ προς τις ΗΠΑ.
Υπό αυτή την έννοια, η απόφαση του Κατάρ να εγκαταλείψει τον ΟΠΕΚ και να ξεκινήσει μια πολύπλοκη και ιστορική συζήτηση με τη Μόσχα σχετικά με το LNG υπό τη μορφή διευρυμένου OPEC σηματοδοτεί την οριστική παρακμή της Σαουδικής Αραβίας ως παγκόσμια ενεργειακή δύναμη, που θα αντικατασταθεί από τη Μόσχα και τη Ντόχα παίκτες στην αγορά ενέργειας.
Η απόφαση του Κατάρ είναι, επίσημα μιλώντας, ανεξάρτητη από τη διαμάχη που πυροδότησε η Σαουδική Αραβία εναντίον του μικρού εμιράτου.
 Ωστόσο, είναι προφανές ότι πολλοί παράγοντες έχουν οδηγήσει σε αυτή την ιστορική απόφαση.
Η ανεπιτυχής στρατιωτική εκστρατεία στην Υεμένη έχει αποδυναμώσει τη Σαουδική Αραβία σε όλα τα μέτωπα, ειδικά στρατιωτικά και οικονομικά.
Η αυτοπειθαρχημένη πτώση της τιμής του πετρελαίου καταναλώνει ταχύτατα τα συναλλαγματικά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας, τώρα σε ένα νέο χαμηλό επίπεδο κάτω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Γεγονότα που σχετίζονται με τον Mohammad bin Salman (MBS) έχουν από-νομιμοποιήση τον ρόλο του Ριάντ στη γεωπολιτική σκακιέρα ως αξιόπιστο διπλωματικό συνομιλητή.
Η εσωτερική και εξωτερική καταστολή του Βασιλείου προκάλεσε ΜΚΟ και κυβερνήσεις, όπως ο Καναδάς, να εκδώσουν δημόσιες επιθέσεις που δεν έκαναν τίποτα για να βοηθήσουν την επισφαλής θέση του πρίγκιπα διαδόχου MbS.
Στη Συρία, η νίκη της Δαμασκού και των συμμάχων της ενίσχυσε τον ρόλο της Μόσχας στην περιοχή, αύξησε την ιρανική επιρροή και έφερε την Τουρκία και το Κατάρ στην πολυπολική πλευρά, ενώ η Τεχεράνη και η Μόσχα είναι σήμερα οι κύριοι παράγοντες στη Μέση Ανατολή.
Όσον αφορά τη στρατιωτική κυριαρχία, υπήρξε μια σαφής περιφερειακή μετάβαση από την Ουάσιγκτον στη Μόσχα. και από ενεργειακή σκοπιά, η Ντόχα και η Μόσχα είναι οι νικητές, με τον Ριάντ και πάλι στην χαμένη πλευρά.
Εφόσον η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας εξακολουθεί να ευχαριστεί τον D. Trump, ο οποίος είναι επιρρεπής στην κάλυψη των συμφερόντων του Ισραήλ στην περιοχή, η κατάσταση του Βασιλείου θα επιδεινωθεί.
 Η τελευταία συμφωνία για την παραγωγή πετρελαίου μεταξύ Μόσχας και Ριάντ σηματοδοτεί ότι κάποιος στη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας έχει πιθανώς καταλάβει αυτό.
Χώρες όπως η Τουρκία, η Ινδία, η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν κατανοούν τα πλεονεκτήματα της ύπαρξης ενός πολυπολικού κόσμου, παρέχοντας έτσι ένα συλλογικό γεωπολιτικό έρμα που είναι αμοιβαία επωφελές. Η ευθυγράμμιση της ενέργειας μεταξύ του Κατάρ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας φαίνεται να στηρίζει αυτή τη γενική κατεύθυνση, ένα είδος G2 φυσικού αερίου LNG που θα ενισχύσει μόνο τη θέση της Μόσχας στην παγκόσμια σκακιέρα, εξασφαλίζοντας παράλληλα μια τρομερή στρατιωτική ομπρέλα για τη Ντόχα σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης