Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 10 προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών για το 2019 – Οι επενδυτές να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών τους

Οι 10 προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών για το 2019 – Οι επενδυτές να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών τους
Ακόμη και με ένα καλύτερο 2019…οι επενδυτές πρέπει να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών τους για τις τραπεζικές μετοχές, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα αλλά όχι τόσο καλύτερα όσο μπορεί πολλοί να πιστεύουν.
Κάθε πέρσι και καλύτερα αναφέρει ο θυμόσοφος λαός για να αποτυπώσει γλαφυρά την οικονομική πραγματικότητα αλλά για πρώτη φορά το 2019 θα τροποποιηθεί αυτό το «γνωμικό» σε κάθε φέτος και καλύτερα.
Το 2019 θα είναι καλύτερη χρονιά για τις ελληνικές τράπεζες σε σχέση με το 2018, θα συμβούν γεγονότα τα οποία θα ισχυροποιήσουν τις τράπεζες σε σχέση με την θολή κατάσταση του 2018.
Όμως ακόμη και με ένα καλύτερο 2019…οι επενδυτές πρέπει να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών τους για τις τραπεζικές μετοχές, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα αλλά όχι τόσο καλύτερα όσο μπορεί πολλοί να πιστεύουν.
Για το 2019 οι ελληνικές τράπεζες έχουν 10 βασικές προκλήσεις να αντιμετωπίσουν

1)Η Eurobank ακύρωσε όλους τους σχεδιασμούς για το 2021.
Είναι η πρώτη τράπεζα που θα υλοποιήσει εμπροσθοβαρώς την μεγάλη μείωση των NPEs κίνηση σίγουρα εξυγιαντική και εκ των πραγμάτων και οι άλλες τράπεζες πρέπει το 2019 να ανακοινώσουν εμπροσθοβαρή σχέδια μείωσης των προβληματικών δανείων.
Είναι προφανές ότι η Alpha bank και η διοίκηση Ψάλτη θα πρέπει να ανακοινώσει εμπροσθοβαρές σχέδιο εξυγίανσης και με το πλεονέκτημα του κεφαλαιακού αποθέματος των 2,6 δισεκ. μπορεί να το υλοποιήσει.
Η Πειραιώς βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Cerberus ώστε να αγοράσει 6 δισεκ. προβληματικά δάνεια έναντι 500 εκατ
Η Εθνική τράπεζα πουλάει προσεχώς 1,6 δισεκ. προβληματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έχει θέσει ως στόχο να πουλήσει Εθνική Ασφαλιστική και Πανγαία και με τα κεφάλαια που θα αποκτήσει να εξυγιάνει πλήρως τον ισολογισμό.
Η εμπροσθοβαρής αντιμετώπιση των προβληματικών ανοιγμάτων αποτεθεί θετική εξέλιξη για τις τράπεζες.

2)Οι τράπεζες θα χρειαστεί να δαπανήσουν κεφάλαια περίπου 7-8 δισεκ. για να μπορέσουν να εξυγιανθούν εμπροσθοβαρώς και επιτυχώς.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα συστήσουν SPV δηλαδή εταιρίες ειδικού σκοπού θα μεταφέρουν μέρος των προβληματικών τους δανείων και σε επόμενη φάση θα σχεδιάσουν πως οι υγιείς τράπεζες θα αντλήσουν κεφάλαια.
Οι ελληνικές τράπεζες κάτω από οποιαδήποτε σενάριο θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Το 2019 θα έχουν διανύσει το 4ο έτος χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου και παραδόξως τα κεφάλαια του 2019 είναι λιγότερα από τα κεφάλαια του 2015 την χρονιά της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης.
Να σημειωθεί όι το SREP δηλαδή η αξιολόγηση των συνολικών εποπτικών κεφαλαίων θα αυξηθεί ουσιαστικά θα ζητηθεί υψηλότερος ελάχιστος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας.

3)Οι τράπεζες το 2019 πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να βελτιώσουν τα έσοδα τους, μπορεί να μειώσουν επιθετικά τα προβληματικά τους δάνεια και μπορούν να επιτύχουν αξιοπρεπή κέρδη.
Τα προ προβλέψεων έσοδα PPI θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς το 2019 για τις ελληνικές τράπεζες.
Όμως είναι αληθές ότι το 2019 θα είναι το τελευταίο έτος που θα μπορούσε να θεωρηθεί και έτος ορόσημο, καθώς θα είναι η τελευταία χρονιά εξυγίανσης, το τελευταίο κύμα εξυγίανσης στις ελληνικές τράπεζες.
Οι τράπεζες διενεργούν 3 δισεκ. νέες προβλέψεις, το 2019 θα πρέπει να διενεργήσουν 6-7 δισεκ. νέες προβλέψεις.

4)Οι διοικήσεις το 2019 θα πρέπει να πουν κάτι πειστικό στους βασικούς τους μετόχους.
Όμως το βασικό πρόβλημα σχετίζεται με την διάχυτη ανησυχία ότι το 2019 οι ακραίες διακυμάνσεις στις αγορές, οι βίαιες διορθώσεις και οι προσωρινές ανοδικές αναλαμπές θα αλληλοδιαδέχονται η μια την άλλη δημιουργώντας σκηνικό αυξημένου επενδυτικού ρίσκου.
Υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος οι ελληνικές τράπεζες όντως να βελτιώνονται αλλά αυτό να μην αποτυπώνεται στις μετοχές τους.

5)Η μακρά προεκλογική περίοδο – βασικό σενάριο εκλογές Οκτώβριο 2019 – και οι αναφορές ότι η ψαλίδα της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τεράστια θα κρατήσει μακριά τους επενδυτές, ούτως ή άλλως η Ελλάδα δεν θεωρείται επενδύσιμη αγορά.

6)Οι τράπεζες το 2019 θα πρέπει πέραν από την εξυγίανση να παρουσιάσουν και ένα πλάνο ανάπτυξης των ισολογισμών και πλάνο στήριξης της εθνικής οικονομίας.
Χωρίς νέα κεφάλαια και χωρίς ουσιώδη αύξηση των καταθέσεων ο στόχος αυτός δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί.

7)Οι τράπεζες θα έχουν στην διάθεση τους το Ιταλικό μοντέλο για την συλλογική αντιμετώπιση των NPEs.
Επίσης και η ελληνική κυβέρνηση και ο SSM φαίνεται ότι θεωρούν ότι το Ιταλικό μοντέλο είναι πιο κοντά στις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.
Η πρόταση της ΤτΕ για μεταφορά σε SPV 40 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων με ταυτόχρονη μεταφορά DTC δηλαδή αναβαλλόμενης φορολογίας δηλαδή τραπεζικών κεφαλαίων έως 7,4 δισεκ. εξετάζεται στον SSM αλλά όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά.
Γενικώς ο SSM φαίνεται ότι δέχεται περισσότερο το Ιταλικό μοντέλο ενώ με βάση αξιόπιστη πηγή ο Enria ο νέος επικεφαλής του SSM από τις αρχές Ιανουαρίου που θα αντικαταστήσει την Nouy έχει αναφέρει… ότι το Ιταλικό μοντέλο… δουλεύει.
Το βασικό ζήτημα στο Ιταλικό μοντέλο που περιλαμβάνει τιτλοποίηση έως 20 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων NPEs με ταυτόχρονη έκδοση 6-7 δισεκ. τραπεζικών ομολόγων με εγγύηση του δημοσίου είναι….εάν αυτή η εγγύηση θεωρηθεί state aid.
Πρωτίστως να τονιστεί ότι θα εκδοθούν 3 ειδών ομόλογα senior κύρια, mezzanine μεσαία και junior μικρά τραπεζικά ομόλογα.
Προφανώς τα κύρια ομόλογα έχουν αξία, τα mezzanine έχουν μερική αξία, και τα junior μηδενική αξία.
Για να αποφευχθεί το state aid δηλαδή να θεωρηθεί η εμπλοκή του ελληνικού δημοσίου κρατική βοήθεια – το κράτος δεν θα δώσει κεφάλαια αλλά θα εγγυηθεί ομόλογα – θα πρέπει τα προβληματικά δάνεια που θα τιτλοποιηθούν να μεταφερθούν σε αγοραίες τιμές.
Προφανώς και δεν θεωρούνται αγοραίες τιμές η ονομαστική αξία μείον προβλέψεις δηλαδή το coverage ratio NPEs αλλά οι τιμές που πραγματικά θα πωλούνταν τα NPEs.
Το δημόσιο μπορεί να εγγυηθεί ομόλογα τα οποία θα είναι στα πλαίσια της αγοράς καθώς οποιαδήποτε προνομιακή πριμοδότηση θα θεωρηθεί κρατική βοήθεια state aid.

8)Η μακρά προεκλογική περίοδος εφόσον οι εκλογές διεξαχθούν τον Οκτώβριο 2019 θα αποτελέσει τροχοπέδη για τις ελληνικές τράπεζες και τις μετοχές τους.

9)Το 2019 οι τράπεζες δεν θα έχουν QE δηλαδή ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ οπότε τα κρατικά και εταιρικά spread στην Ευρώπη θα αυξηθούν.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν επωφελήθηκαν από την ποσοτική χαλάρωση και υπάρχει κίνδυνος…η άνοδος αποδόσεων και spreads να επιδράσει και στις ελληνικές τράπεζες.
Τα επόμενα δύο χρόνια θα χρειαστούν να εκδώσουν πλήθος ομολογιακών δανείων οι τράπεζες.

10) Το 2019 οι ελληνικές τράπεζες θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες εξυγίανσης των θυγατρικών π.χ. η Alpha bank θα πουλήσει την Alpha bank Κύπρου, η Εθνική την Ασφαλιστική και την Πανγαία, η Πειραιώς θα πάρει αποφάσεις για την MIG κ.α.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης