Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Υεμένη: Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σειρά συμφωνιών μεταξύ των εμπολέμων ώστε να διευκολυνθεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας

tags :
Υεμένη: Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σειρά συμφωνιών μεταξύ των εμπολέμων ώστε να διευκολυνθεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας
Υεμένη: Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σειρά συμφωνιών μεταξύ των εμπολέμων ώστε να διευκολυνθεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα (13/12) , μετά το πέρας των ειρηνευτικών διαβουλεύσεων για την Υεμένη που πραγματοποιήθηκαν στη Σουηδία, μια σειρά συμφωνιών μεταξύ των εμπολέμων για προσωρινή κατάπαυση του πυρός σε πολλές περιφέρειες αυτής της χώρας, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού.
Ο A. Gutterres ανακοίνωσε ιδιαίτερα μια «κατάπαυση του πυρός» στο λιμάνι της Χοντέιντα (δυτική Υεμένη), απ' όπου εισέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας προς τη χώρα αυτή, που είναι η φτωχότερη στην αραβική χερσόνησο και όπου, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, λαμβάνει χώρα «η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο».
Η συμφωνία προβλέπει την αποχώρηση των κυβερνητικών και των ανταρτικών δυνάμεων από την πόλη και το λιμάνι, που ελέγχονται από τους αντάρτες Χούτι, όμως αποτελούν στόχο μιας επίθεσης του υπό σαουδαραβική διοίκηση στρατιωτικού συνασπισμού.
Ο ΟΗΕ θα διαδραματίσει «ρόλο κλειδί» στον έλεγχο αυτού του λιμανιού της Ερυθράς Θάλασσας, διευκρίνισε ο Γκουτέρες στη διάρκεια επίσημης τελετής παρουσία αντιπροσώπων της κυβέρνησης της Υεμένης και των ανταρτών Χούτι.
Τα δύο μέρη συμφώνησαν επίσης να διευκολύνουν την ανθρωπιστική αρωγή στην πόλη Τάεζ.
Αντίθετα καμιά συμφωνία δεν ανακοινώθηκε για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της πρωτεύουσας Σαναά, που ελέγχεται από τους αντάρτες και είναι κλειστό εδώ και τρία χρόνια.
Οι μεσολαβητές του ΟΗΕ, οι οποίοι δεν έτρεφαν παρά λίγες ελπίδες ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια διέξοδος στη Σουηδία, ανακοίνωσαν επίσης πως οι διαπραγματευτές των δύο στρατοπέδων θα συνεχίσουν τις διαβολεύσεις τους στα τέλη Ιανουαρίου.
Ο γενικός γραμματέας και ο ειδικός απεσταλμένος του για την Υεμένη M. Grifithsς επιδιώκουν μια βιώσιμη συμφωνία για στρατιωτική αποκλιμάκωση έπειτα από τέσσερα χρόνια πολέμου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 10.000 ανθρώπους και απειλεί με λιμό έως 20 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών θα παρουσιασθεί σήμερα κιόλας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας Μάργκοτ Βάλστρεμ.
«Η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσει να έχει ως προτεραιότητά της την Υεμένη», δήλωσε σήμερα στο Ρίμπο η Βάλστρεμ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης