Τελευταία Νέα
Οικονομία

Λεηλασία 180 εκατ. ευρώ στο υγιές ΤΑΠΙΛΤΑΤ ετοιμάζει ο υφυπουργός Εργασίας Πετρόπουλος

Λεηλασία 180 εκατ. ευρώ στο υγιές ΤΑΠΙΛΤΑΤ ετοιμάζει ο υφυπουργός Εργασίας Πετρόπουλος
Τι γνωμοδοτούσε ο υφυπουργός Εργασίας αλλά και ο Κατρούγκαλος - Έρχονται σφοδρές αντιδράσεις από τη διοίκηση του Ταμείου και τα σωματεία εργαζομένων - Έκανε εξαγγελίες σε σωματείο 50 μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ
Απίστευτο κι όμως ελληνικό ο υφυπουργός Εργασίας κος Πετρόπουλος ετοιμάζεται να βάλει χέρι στα 180 και πλέον εκατ. ευρώ αποθεματικά του ΤΑΠΙΛΤΑΤ και μάλιστα χωρίς το Υπουργείο Εργασίας αλλά και κανένα άλλο Υπουργείο να έχει μέχρι σήμερα την εποπτεία του ταμείου.
Ήδη στη διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤΑΤ έχει σημάνει συναγερμός και ετοιμάζονται σφοδρές αντιδράσεις και από συνδικαλιστικά σωματεία των εργαζομένων των τραπεζών που συμμετέχουν στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ
Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ίδιος ως δικηγόρος γνωμοδοτούσε υπέρ της αυτοτέλειας του ταμείου και της δυνατότητας διάλυσής του ενώ ο κος Κατρούγκαλος επίσης γνωμοδοτούσε για τη μη ύπαρξη εποπτείας όχι μόνο από το Υπουργείο Εργασίας αλλά και το Υπουργείο Υγείας.
Βέβαια ο κ. Πετρόπουλος προκειμένου να κάνει τις μεγαλεπήβολες εξαγγελίες περί μεταφοράς του ΤΑΠΙΛΤΑΤ στο ΕΤΕΑΕΠ μάζεψε ένα από τα πολλά σωματεία που είναι ιδρυτικά του ΤΑΠΙΛΤΑΤ του οποίου διοίκηση είναι φίλα προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ και απαρτίζεται από συνταξιούχους έχοντας όλα και όλα 50 μέλη οι οποίοι στο παρελθόν συνηγορούσαν στην κατασπατάληση των πόρων του Ταμείου και υπονόμευαν το μέλλον των επόμενων γεννεών λαμβάνοντας εξωφρενικές συντάξεις.
Και είναι αυτοί που έχουν κάθε συμφέρον να πάνε στο ΕΤΕΑΕΠ καθώς οι συντάξεις τους στο πλαίσιο εξυγίανσης του Ταμείου περιορίστηκαν δραματικά.
Ειδικότερα σε εφαρμογή της Αναλογιστικής Μελέτης του έτους 2012, η διοίκηση του ταμείου έλαβε κατά τα έτη 2012 και 2013 γενναία διορθωτικά μέτρα προς την κατεύθυνση της συστατικής βελτίωσης της βιωσιμότητας και διασφάλισης στην πράξη ασφαλιστικών παροχών, για όλους τους ενεργούς ασφαλισμένους, που βάσει του αναχρονιστικού απαρχαιωμένου καταστατικού του 1991, μαθηματικά δεν θα ελάμβαναν την οποιαδήποτε αντιπαροχή.
Οι κινήσεις αυτές κατοχυρώθηκαν και θεσμικά με τις καταστατικές τροποποιήσεις των ετών 2015, 2016 και 2017.
Η αναλογιστική μελέτη του 2018 έδειξε ότι το ταμείο είναι βιώσιμο έως το 2043 ενώ πριν ληφθούν τα μέτρα εξυγίανσης είχε ζωή έως το 2020.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι επιβαρύνθηκε σημαντικά από τα προγράμματα εθελουσίας  εξόδου που εφαρμόστηκαν στις τράπεζες.
Στελέχη του ΤΑΠΙΛΤΑΤ μιλώντας στο bankingnews αναφέρουν ότι αν ο Υπουργός κάνει πράξη τις εξαγγελίες του θα πρόκειται για συνταγματικό πραξικόπημα και δήμευση της περιουσίας των μελών ενός αλληλοβοηθητικού ταμείου-ιδιωτικού (αυτοδιοικούμενου και αυτοδιαχειριζόμενο) φορέα επικουρικής κοινωνικής ασφάλισης, που λειτουργεί με σωματειακή μορφή.
Μάλιστα το επόμενο διάστημα αναμένοντα σφοδρές συνδικαλιστικές αλλά και νομικές αντιδράσεις.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης