Τελευταία Νέα
Πολιτική

Άτυπο προεκλογικό ντιμπέιτ Τσίπρα - Μητσοτάκη με φόντο τη συμφωνία των Πρεσπών

Άτυπο προεκλογικό ντιμπέιτ Τσίπρα - Μητσοτάκη με φόντο τη συμφωνία των Πρεσπών
Ο χρόνος θα δείξει τι θα πράξει ο Πάνος Καμμένος
Σε κρίσιμη καμπή μπαίνει το Σκοπιανό προμηνύοντας εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό.
Μετά την μάλλον δυσάρεστη έκπληξη που επεφύλαξε ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος για τον πρωθυπουργό ενόψει της ανόδου του στη Θεσσαλονίκη, με τη δήλωσή του ότι θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση εάν περάσει η συμφωνία των Πρεσπών στα Σκόπια σήμανε συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου.
Βέβαια λίγο αργότερα το αναίρεσε και παρέμεινε η παλαιότερη δήλωσή του ότι εάν έρθει στην ελληνική Βουλή το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών θα παραιτηθεί.
Σε κάθε περίπτωση, όλα συνηγορούν όπως σημειώνουν οι κακές γλώσσες ότι «άρχισαν τα όργανα» για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.
Την ίδια ώρα ένα νέο μέτωπο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ αποτελεί η επιλογή του πρωθυπουργού να πραγματοποιήσει ομιλία στη Θεσσαλονίκη σήμερα σε ηλεκτρισμένο κλίμα και με διαμαρτυρίες λόγω του Σκοπιανού την ώρα ακριβώς που ξεκινάει και το συνέδριο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει σε κομματική εκδήλωση στις επτάμισι το βράδυ στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο με το κλίμα στη συμπρωτεύουσα να είναι τεταμένο καθώς έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις με πρωτοβουλία της Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα τα μέλη της οποίας μάλιστα όπως έχουν δηλώσει θα φορούν κίτρινα γιλέκα.
Το γεγονός ότι την συγκεκριμένη ώρα στην Αθήνα προγραμματίζεται η έναρξη του συνεδρίου της ΝΔ με ομιλητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη το οποίο έχει ανακοινωθεί εδώ και πολλούς μήνες έδωσε το έναυσμα για ένα νέο πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Με τη διοικούσα επιτροπή της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη να μιλάει ευθέως για αντιεκδήλωση απέναντι στο γαλάζιο συνέδριο.
Συνεπώς οι προβολείς σήμερα το βράδυ θα είναι στραμμένοι, τόσο στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο όσο και στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan όπου και θα ανοίξει τις πύλες του το 12ο συνέδριο της ΝΔ με τον πρόεδρο του κόμματος να απευθύνεται στους περίπου 3000 συνέδρους και περισσότερους από 2000 παρατηρητές που θα καταφθάσουν απ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως αναμένονται τα μηνύματα που θα επιχειρήσει να εκπέμψει ο πρωθυπουργός από την καρδιά της Μακεδονίας σε σχέση με το Σκοπιανό.
Άλλωστε τον τόνο έδωσαν οι αφίσες που αναρτήθηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης τις προηγούμενες μέρες αναγράφοντας, «Ναι στη δημοκρατία της Μακεδονίας και της αλληλεγγύης όχι στο μίσος και τον εθνικισμό».
Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί στους πολίτες της Βόρειας Ελλάδας επιχειρώντας να μετριάσει το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες.

Ο χρόνος θα δείξει τι θα πράξει ο Πάνος Καμμένος

Σε ότι αφορά τις κινήσεις του Πάνου Καμμένου, μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του κυβερνητικού εταίρου και πως ακριβώς θα κινηθεί.
Εάν δηλαδή θα επιλέξει να παραιτηθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η κύρωση της συμφωνίας από την πλευρά των Σκοπίων ή αν θα επιλέξει να παραιτηθεί όταν η συμφωνία έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση στο Μέγαρο Μαξίμου τίθεται πλέον στο τραπέζι και το σενάριο του ανασχηματισμού καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου - αν ο κ. Καμμένος επιμείνει στην πρώτη διατύπωση των προθέσεών του - να βρει τους αντικαταστάτες του στο υπουργείο Άμυνας και ενδεχομένως σε όποιο άλλο υπουργείο έχουμε κενά από τη στιγμή που μέλη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ακολουθήσουν αυτή την έξοδο που έδειξε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
Με εξαίρεση τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών που δεν θα μείνει κενή καθώς ο Τέρενς Κουίκ τέθηκε εκτός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Θεόδωρος Τοσουνίδης.
«Έθεσε εαυτόν εκτός κινήματος, παραβιάζοντας αρχές των Ανεξάρτητων Ελλήνων», είπε χαρακτηριστικά.
Άλλωστε, εδώ και καιρό, ο Τέρενς Κουίκ, δεν μετέχει στις συνεδριάσεις των ΑΝΕΛ και δεν συμμετείχε και στη συνεδρίαση της Κ.Ο του κόμματος, την περασμένη Τρίτη.
Επομένως, ήταν θέμα χρόνου η αποπομπή του καθώς ο Πάνος Καμμένος ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένος με τη στάση του υφυπουργού Εξωτερικών στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών στην οποία ενώ δεν ήταν βουλευτής εμφανιζόταν θετικός.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης