Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Εθνική τράπεζα θα χρειαστεί τα λιγότερα κεφάλαια για εξυγίανση – Προς πώληση 1,6 δισεκ. NPEs μικρο-μεσαίων εταιριών

Η Εθνική τράπεζα θα χρειαστεί τα λιγότερα κεφάλαια για εξυγίανση  – Προς πώληση 1,6 δισεκ. NPEs μικρο-μεσαίων εταιριών
Η Εθνική τράπεζα θα χρειαστεί τα λιγότερα κεφάλαια από όλες τις ελληνικές τράπεζες ώστε να αντιμετωπίσει μέσα στο 2019 τα NPEs τα προβληματικά ανοίγματα.
Μόλις 1 δισεκ. ευρώ το μέγιστο θα χρειαστεί η Εθνική τράπεζα για πλήρη και εμπροσθοβαρή εξυγίανση των δανειακών της χαρτοφυλακίων.
Πρακτικά θα χρειαστεί τα λιγότερα κεφάλαια από όλες τις ελληνικές τράπεζες ώστε να αντιμετωπίσει μέσα στο 2019 τα NPEs τα προβληματικά ανοίγματα.
Γιατί;
Η Εθνική τράπεζα έχει 16 με 15,9 δισεκ. προβληματικά δάνεια NPEs και το coverage ratio NPEs δηλαδή ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψει στο 60% ο υψηλότερος στον τραπεζικό κλάδο....
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχει προβληματικά ανοίγματα 16 δισεκ. και προβλέψεις 10 δισεκ.
Τα NPEs που δεν καλύπτονται από προβλέψεις ανέρχονται σε 6 δισεκ. που με βάση το μοντέλο Eurobank θα απαιτήσουν το μέγιστο 1 δισεκ. ευρώ.
Επειδή όμως η Εθνική έχει καλύτερης ποιότητας NPEs υπάρχει αυξημένη πιθανότητα η ανάγκη σε κεφάλαια να είναι κάτω από 1 δισεκ. ευρώ.
Η Εθνική με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ουσιαστικά μπορεί να διασφαλίσει την πλήρη εξυγίανση της, οπότε η Ασφαλιστική μπορεί να επιδράσει στα αποτελέσματα αφού θα πωληθεί αλλά τα κεφάλαια θα εξυγιάνουν τον ισολογισμό.
Πρακτικά η Εθνική θα πρέπει από τους πρώτους μήνες του 2019 να προετοιμάσει το εμπροσθοβαρές σχέδιο αναδιάρθρωσης της με στόχο να ανταγωνιστεί την Eurobank η οποία επί της ουσίας και επικοινωνιακά υπερτερεί.
Ήδη η Eurobank έχει την ίδια κεφαλαιοποίηση με την Alpha bank στα 1,9 δισεκ. μετά την απορρόφηση της Grivalia.
Σε κάθε περίπτωση για να μπορέσει η Εθνική να ανακάμψει χρηματιστηριακά και να κλείσει τον φαύλο κύκλο προβλημάτων θα πρέπει το 2019 να τελειώσει με τα NPEs.
Μέχρι τώρα η διοίκηση Μιχαηλίδη – Μυλωνά δεν έχει αποκαλύψει τα σχέδια της.
Ωστόσο συνεχίζει την πολιτική πωλήσεων και ήδη προετοιμάζει το έδαφος για την πώληση 1,6 δισεκ. προβληματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και τα προσφερόμενα τιμήματα μπορεί να φθάσουν έως και το 15% της ονομαστικής αξίας.
Η Εθνική βέβαια έχει αποδυναμωθεί κεφαλαιακά με 5,7 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 4,6 δισεκ. DTC δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση και με μόλις 4,5 δισεκ. με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ…πρέπει να είναι προσεκτική με τα κεφάλαια της.
Η Εθνική δεν μπορεί να ρισκάρει από εδώ και πέρα καμία έκθεση σε ρίσκο.
Επίσης η υπόθεση του ΛΕΠΕΤΕ πρέπει να κλείσει σύντομα μέσω της μεταφοράς του επικουρικού ταμείου στο Ενιαίο Ταμείο Επικούρησης και με μέγιστη συμμετοχή τα 40 εκατ.
Η Εθνική δεν θα πρέπει να διακινδυνεύσει να χρηματοδοτήσει με 120-130 εκατ το χρεοκοπημένο επικουρικό ταμείο ΛΕΠΕΤΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης